Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Értelemközpontú pszichoterápia

Paraméterek

Szerző Elisabeth Lukas – Heidi Schönfeld
Cím Értelemközpontú pszichoterápia
Alcím Viktor E. Frankl logoterápiájának elmélete és gyakorlata
Kiadó Ursus Libris Kiadó
Kiadás éve 2020
Terjedelem 224 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5786 25 9
Eredeti ár:
3.200 Ft
2.880 Ft
Online kedvezmény: 10%

Viktor E. Frankl és az általa kidolgozott logoterápiás irányzat alapvetése, hogy még a legsúlyosabb nehézségek közepette is értelmet találhatunk az életben, és éppen ezen értelemtalálás lehet a fogódzó nemcsak a megpróbáltatások átvészeléséhez, hanem a mindeközben tapasztalt lelki gyarapodáshoz is. De mi a helyzet akkor, ha olyan súlyos pszichés kórképekkel szembesülünk, mint a skizofrénia, és olyan, az igazságérzetünknek ellentmondó emberi tragédiákkal, mint amilyen egy kisgyerek számára testvére elvesztése? Ezekben az esetekben is sikerrel alkalmazható a logoterápia?

Leírás

Viktor E. Frankl és az általa kidolgozott logoterápiás irányzat alapvetése, hogy még a legsúlyosabb nehézségek közepette is értelmet találhatunk az életben, és éppen ezen értelemtalálás lehet a fogódzó nemcsak a megpróbáltatások átvészeléséhez, hanem a mindeközben tapasztalt lelki gyarapodáshoz is. De mi a helyzet akkor, ha olyan súlyos pszichés kórképekkel szembesülünk, mint a skizofrénia, és olyan, az igazságérzetünknek ellentmondó emberi tragédiákkal, mint amilyen egy kisgyerek számára testvére elvesztése? Ezekben az esetekben is sikerrel alkalmazható a logoterápia? A könyvben foglalt esetleírások bizonyítják, hogy igen. A logoterapeuta szerzők nagy tehertételt jelentő és sajnos meglehetősen gyakori eseteket mutatnak be – valamint ezek kezelését –, mint például a pánikrohamok, szorongásos zavar, pszichózis, alkoholproblémák, alvászavarok, válás, haláleset a családban. Megismerjük a logoterápia szemléletmódját és gyakorlati eszközeit, amelyeket bárki könnyen integrálhat terápiás repertoárjába, illetve a saját nehézségei megoldásában alkalmazott módszerek mellé.

A kötet elején olvasható, a logoterápia elméletéről szóló éttekintést és az esettanulmányok elemzését Elisabeth Lukas jegyzi, aki Viktor E. Frankl tanítványa, több évtizedes tapasztalattal rendelkező pszichoterapeuta, a logoterápia avatott szakértője. A bemutatott esetek Heidi Schönfeld praxisából származnak, aki Elisabeth Lukas tanítványa, egyben e könyv társszerzője, és – ahogy az epilógusban elmeséli – saját életútján a logoterápia segítségével kapaszkodott ki egy nagyon súlyos, több éven át tartó krízisből, így nemcsak szakemberként, hanem személyes történetéből adódóan is hiteles szószólója a logoterápia jótéteményeinek.

Az Ursus Libris Kiadó és a Logoterápia Alapítvány közös kiadása

Írta: Elisabeth Lukas – Heidi Schönfeld

Fordította: Kalocsai Varga Éva

Tartalom

Prológus (Elisabeth Lukas)

A logoterápia antropológiai alapja (Elisabeth Lukas)

Jellegzetes esetek a logoterápia gyakorlatából

Évek óta nem aludtam (Heidi Schönfeld)
Az alvászavar témájához (Elisabeth Lukas)

B. asszony „elcsoszogott” szorongása (Heidi Schönfeld)
A pánikrohamok témájához (Elisabeth Lukas)

Kényszer, hagyj alább! (Heidi Schönfeld)
A kényszerbetegség témájához (Elisabeth Lukas)

Ugrókötelezés Isten tenyerén (Heidi Schönfeld)
A paranoid pszichózis témájához (Elisabeth Lukas)

Párterápia a pár felével (Heidi Schönfeld)
A házaspárok problémáinak témájához (Elisabeth Lukas)

Egy ambivalens válás (Heidi Schönfeld)
Az alkoholizmus témájához (Elisabeth Lukas)

Florian, Fritz és „Jürgen” (Heidi Schönfeld)
A gyászfeldolgozás témájához (Elisabeth Lukas)


Epilógus (Elisabeth Lukas és Heidi Schönfeld)

A könyv szerzői