Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Erza-mordvin nyelvkönyv

Paraméterek

Szerző Mészáros Edit
Cím Erza-mordvin nyelvkönyv
Alcím Kezdőknek és középhaladóknak
Kiadó JATEPress
Kiadás éve 1998
Terjedelem 262 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN JATE05
Ár:
1.575 Ft
1.496 Ft
Kedvezmény: 5%

Ez a tankönyv a mordvin nyelv gyakorlati célú elsajátítását szeretné segíteni. Elsősorban magyar és finnugor szakos egyetemi hallgatók számára készült, de tanári segítség nélkül, önállóan is forgathatják az érdeklődők.

Leírás

Ez a tankönyv a mordvin nyelv gyakorlati célú elsajátítását szeretné segíteni. Elsősorban magyar és finnugor szakos egyetemi hallgatók számára készült, de tanári segítség nélkül, önállóan is forgathatják az érdeklődők.
A tankönyv – a kezdő és a középhaladó oktatási szintnek megfelelően – az alapszókincs és a legalapvetőbb nyelvtani anyag elsajátíttatását tűzte ki célul. A mordvinokról szóló legfontosabb ismereteket közlő bevezetőt, hangtani összefoglalót, tizennyolc leckét, erza-mordvin–magyar és magyar–erza-mordvin szójegyzéket tartalmaz. Az egyes leckék a szövegek feldolgozásához szükséges nyelvtani magyarázatokkal kezdődnek. Ezek a könyvben folytatólagos számozást kaptak, hogy egymáshoz kapcsolódásukra könnyebben lehessen utalni. A nyelvtani részeket többször lexikai anyag követi. A lecke nyelvtani anyagának és szókincsének elmélyítését, a tanultak alkalmazását szolgálják az írásbeli megoldásra szánt gyakorlatok. A tankönyv használatát meg könnyítendő ezek is folytatólagos számozásúak. Minden lecke szó- és kifejezésgyűjteménnyel végződik. Itt olyan szavakat és szószerkezeteket találunk, amelyek az egyes leckék olvasmányaiban és gyakorlataiban először fordultak elő. A leckék után nyelvtani tárgymutató, a nehezebb gyakorlatokhoz megoldási kulcs, valamint rövidítés- és irodalomjegyzék segíti a tájékozódást és a nyelvtanulást. A könyv végén talátható erza-mordvin–magyar és magyar–erza-mordvin szójegyzék a tankönyv szóanyagát ábécérendben közli. Szótárírási hagyományainknak megfelelően a magyar igék kijelentő mód, jelen idő, egyes szám 3. személyben szerepelnek és nem főnévi igenévi alakban.
 
Lektor: Raisza Sirmankina

Tartalom

Előszó
Bevezetés
Hangrendszer és hangjelölés
Šumbrakstomat, eŕaviks valt, meŕevkst (Köszönések, fontos szavak, kifejezések)
1. Vaśeńće pel’kseś
2. Omboće pel’kseś
3. Kolmoće pel’kseś
4. Ńil’eće pel’kseś
5. Vet’eće pel’kseś
6. Kotoće pel’kseś
7. Śiśemeće pel’kseś
8. Kavksoće pel’kseś
9. Vejkseće pel’kseś
10. Kemeńće pel’kseś
11. Kevejkejeće pel’kseś
12. Kemgavtovoće pel’kseś
13. Kemgolmovoće pel’kseś
14. Kemńil’ejeće pel’kseś
15. Kevet’ejeće pel’kseś
16. Kemgotovoće pel’kseś
17. Kemźiśemgeće pel’kseś
18. Kemgavksovoće pel’kseś
Nyelvtani tárgymutató
Megoldási kulcs a gyakorlatokhoz
Erza-mordvin–magyar szójegyzék
Magyar–erza-mordvin szójegyzék
Rövidítések és jelek
Irodalom