Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Esettanulmányok a pszichoszomatikus orvoslás köréből

Paraméterek

Szerző Bourgeois, James A. – Kahn, Debra – Philbrick, Kemuel L. – Bostwick, John Michael
Cím Esettanulmányok a pszichoszomatikus orvoslás köréből
Kiadó Oriold és Társai Kiadó
Kiadás éve 2009
Terjedelem 254 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 86539 2 5
Eredeti ár:
2.625 Ft
2.493 Ft
Online kedvezmény: 5%

Kötetünk arra törekszik, hogy olvasóját olyan magyarázó erejű és illusztratív klinikai esettanulmányok sorozatával lássa el, amelyeket az elsődleges testi megbetegedés alapján soroltunk be, és amelyek a legkülönbözőbb szakterületeket érintik.

Leírás

Az orvosi praxis sikere, de különösen a pszichoszomatikus orvoslásé azon múlik, hogy az orvos az egyes pácienseinek kezelése során képes legyen az ismert klinikai tapasztalatok kreatív alkalmazására. Ennek következtében – dacára az alaptudományok roppant fejlődésének – a pszichoszomatikus orvoslással foglalkozó pszichiáterek számára továbbra is a „lenyűgöző eset” marad a klinikai tanulmányok fő módszere. Az egyes páciensek saját történetének nagyra értékelése, a szisztémás és a pszichiátriai betegségek tapasztalatának egyedülálló mivolta és azok a jellegzetes válaszok és feldolgozásmódok, amelyekkel az egyes páciens felel saját betegségének kihívására, továbbra is az érintett pszichiáterek klinikai gyakorlatának kitüntetett aspektusait alkotják.
Kötetünk arra törekszik, hogy olvasóját olyan magyarázó erejű és illusztratív klinikai esettanulmányok sorozatával lássa el, amelyeket az elsődleges testi megbetegedés alapján soroltunk be, és amelyek a legkülönbözőbb szakterületeket érintik. Könyvünk utolsó fejezetében olyan eseteket ismertetünk, amelyek jól illusztrálják, hogy általános orvosi összefüggésben milyen pusztítást vihet végbe a pszichózis. Az esetek „valódiak” abban az értelemben, hogy a szerzők saját praxisából vett szemelvények. A páciensek névtelenségének védelmében a klinikai és a demográfiai adatokat megváltoztattuk, ezen felül néhányszor a bemutatott esetleírás több individuális esetből összeállított kompozitum. A pszichodinamikai összefüggések gyakorta hozzásegíthetnek az adott klinikai probléma mélyebb megértéséhez, ezért ezeket is gazdagon tárgyaljuk. Leírásaink tehát a mi saját tapasztalatainkat mutatják be, melyeket harmadszintű egyetemi klinikákon szereztünk; ebben az értelemben ezek nagyon is összhangban lehetnek azokkal a tapasztalatokkal, amelyeket a hasonló intézményekben dolgozó és pszichoszomatikus orvoslással foglalkozó pszichiáterek, a segítőik és a rezidens orvosok élnek meg.
Könyvünk egyrészt azoknak a lenyűgöző klinikai eseteknek a gyűjteménye, amelyek a legfontosabb kulcspontokra mutatnak rá a pszichoszomatikus orvoslás gyakorlatának elsajátításához, másrészt pedig – a fentiekkel párhuzamosan – a betegség és a szenvedés értelmére irányuló reflexió, és egyben az értelem keresése olyan esetekben, amelyekben a betegségek, a társadalmi nyomás módozatai és egyéb stressztényezők gyakorta félelmetesen nagy kihívásokat támasztanak a páciensekkel szemben.
 
Írta: James A. Bourgeois – Debra Kahn – Kemuel L. Philbrick – John Michael Bostwick
Fordította: Váradi Péter 

Tartalom

Fordítói megjegyzés
A szerzők
Előszó
1 A pszichiátriai vizsgálat kihívásai
2 Akut tudatzavarok/delírium
3 Szívbetegség
4 Tüdőbetegség
5 Emésztőrendszeri zavarok
6 Vesebetegség
7 Endokrinológiai zavarok
8 Onkológia
9 Reumatológia
10 Fertőző betegségek
11 Dermatológia
12 Sebészet
13 Transzplantáció
14 Neurológia és idegsebészet
15 Szülészet és nőgyógyászat, gyermekgyógyászat
16 A fájdalom
17 A pszichózis az általános orvosi gyakorlatban
Diagnosztikai index
Tárgymutató