Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Etimológiai szótár

Paraméterek

Sorozat A magyar nyelv kézikönyvei
Szerző Zaicz Gábor
Cím Etimológiai szótár
Alcím Magyar szavak és toldalékok eredete (2., javított, bővített kiadás)
Kiadó Tinta Könyvkiadó
Kiadás éve 2021
Terjedelem 1033 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 409 292 6
Eredeti ár:
9.990 Ft
8.491 Ft
Online kedvezmény: 15%

Régi és új szavaink eredetükkel és a hozzájuk kapcsolódó művelődéstörténeti érdekességekkel vallanak a magyarság történeti adatok nélküli korai históriájáról és nemzetünk újkori történelméről. A 2., javított és bővített kiadásban megjelenő Etimológiai szótár 9022 szócikkben magas színvonalon és szakszerűen dolgozza fel a magyar nyelvi elemek eredetét.

Leírás

Régi és új szavaink eredetükkel és a hozzájuk kapcsolódó művelődéstörténeti érdekességekkel vallanak a magyarság történeti adatok nélküli korai históriájáról és nemzetünk újkori történelméről. A 2., javított és bővített kiadásban megjelenő Etimológiai szótár 9022 szócikkben magas színvonalon és szakszerűen dolgozza fel a magyar nyelvi elemek eredetét. 8737 szócikk a szavak etimológiáját ismerteti, 275 pedig – elsőként a magyar szótárirodalomban – a magyar toldalékok eredetét adja meg. Az Etimológiai szótár közel kétszáz olyan szót is tartalmaz, mely korábban nem szerepelt egy etimológiai szótárunkban sem. A szócikkek minden esetben közlik a címszó első írásos előfordulásának évszámát, majd részletesen ismertetik a szó eredetét, keletkezésének módját. Az Etimológiai szótár szerzői feltüntetik azt is, ha egy-egy eredeztetés nem teljesen bizonyos, hanem csak valószínű vagy vitatott. A szócikkekben a címszavakon túl további 11 605 származékszó eredetét találja meg az olvasó. A szótári rész után a kézikönyv ismeretterjesztő célkitűzésének megfelelően a következő három függeléket találjuk: 1. A szavak és a toldalékok első írásos előfordulásuk sorrendjében, 2. A szavak eredet szerinti csoportosítása, 3. Szakkifejezések lexikona. Ez utóbbi 175 szakszó közérthető magyarázatát tartalmazza.

Zaicz Gábor főszerkesztő és a szócikkek öt szerzője – Dolovai Dorottya, Jankovicsné Tálas Anikó, Sipőcz Katalin, T. Somogyi Magda és Tamás Ildikó – a magyar nyelvtörténet elismert kutatói, akik nyelvünket, szakterületüket egyetemi képzés keretében magas szinten oktatják.

Az Etimológiai szótár forgatása sokak számára nyújthat izgalmas szellemi élményt, szolgáltathat új kultúrtörténeti, művelődéstörténeti ismereteket azáltal, hogy betekintést ad a magyar szavak nemegyszer színes és kalandos történetébe. Ösztönzőleg hathat újabb szófejtő kutatások számára, és továbbgondolások kiindulásául szolgálhat. A nagyközönség számára készített kézikönyvet ajánljuk mindazoknak, akiket érdekel szavaink izgalmas, gyakran rejtélyes eredete.

A magyar nyelv kézikönyvei XII.

Főszerkesztő: Zaicz Gábor

 

Tartalom

Előszó

Előszó a második kiadáshoz

Irodalomjegyzék

A jelentősebb magyar nyelvemlékek a 16. század végéig

A hangjelölés

Etimológiai szótár

A szavak és a toldalékok az első írásos előfordulásuk sorrendjében

A szavak eredet szerinti csoportosítása

Szakkifejezések lexikona