Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Ez már demencia?

Paraméterek

Szerző Rajna Péter
Cím Ez már demencia?
Alcím A korosodással járó mentális kopás új, gyakorlati – „érintett-oldali” – megközelítése
Kiadó Medicina Könyvkiadó
Kiadás éve 2024
Terjedelem 112 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 226 912 2
Eredeti ár:
3.900 Ft

A korosodással járó mentális kopás új, gyakorlati, „érintett oldali” megközelítése. Javaslatok a szellemi erőnlét „olajozására”, a személyes mentális veszteségek enyhítésére és a kóros szellemi hanyatlás (demencia) kockázatának csökkentésére.

Leírás

A korosodással járó mentális kopás új, gyakorlati, „érintett oldali” megközelítése. Javaslatok a szellemi erőnlét „olajozására”, a személyes mentális veszteségek enyhítésére és a kóros szellemi hanyatlás (demencia) kockázatának csökkentésére.

Könyvem NEM a szellemi öregedésről szóló tudományos ismeretterjesztő munkák vagy akár a saját korábbi köteteim frissítése, „ráncfelvarrása”. A mentális öregedés, azaz az agyi működések kopásának ellensúlyozására, a hatékony szellemi aktivitás megőrzésére vonatkozóan új tapasztalatokat szeretnék megosztani az Olvasóval. A mindennapi betegellátásban eltöltött, már több, mint fél évszázados időszakomban ugyanis azt tapasztaltam, hogy a már viszonylag előrehaladott memóriaveszteség szintjén is azok a páciensek őrizték meg leginkább életviteli önállóságukat és korábbi életminőségüket, akiknek a kommunikációs készsége fejlettebb volt (vagy kevésbé kopott el), és fordítva. A mentális hanyatlás előtt, az erősebb, de még nem kóros (korfüggő feledékenység), az ennél már jelentősebb fokú, de kezelést még nem feltétlenül igénylő hanyatlás (enyhe neurokognitív zavar), illetve az enyhe – közepes demencia stádiumában alkalmazható „kommunikációs fejlesztés” lehetőségeinek ismertetése előtt az Olvasót végigvezetem az összefüggések megértéséhez szükséges alapismereteken. Ezek között olyan bio-pszicho-szociális jelenségekre is kitérek (vegetatív idegrendszeri szabályozás, készenléti reakció/stressz, testbeszéd, pszichoszomatikus karrier stb.), amelyek nagymértékben befolyásolhatják a szellemi teljesítményt és a közlési képességet, azonban a demencia-kötetekből sajnálatos módon gyakorlatilag hiányoznak. Ezt követően a személyes adottságoktól, iskolázottságtól függetlenül végezhető „demenciaspecifikus” kommunikációs „olajozó”-fejlesztő gyakorlatokat mutatok be példákkal. A kötet originális fejezete a (tudatvezérelt és spontán) metakommunikációs képesség öregedésének tárgyalása. Annak ellenére, hogy jelentősége vitán felül áll, értékeléséhez, „kopásuk” esetleges befolyásolásához semmilyen tudományos háttér nem áll rendelkezésre. E képesség megőrzésére és karbantartására szolgáló gyakorlatokat is ajánlok, szintén példákkal illusztrálva. Mondanivalómat iparkodom szórakoztató stílusban kifejteni. Sok példát, modellt alkalmazok. Kerülöm a száraz „akadémiai” nyelvezetet, kímélem az Olvasót az idegen szavaktól. A hangvétel személyes, de állításaim kivétel nélkül megerősítő tudományos háttérrel rendelkeznek. Ahol nem találtam adatot, minden esetben jelzem, hogy személyes tapasztalatokról van csupán szó. Reményeim szerint a kötet minden Olvasó számára a szellemi öregedés folyamatainak jobb megértésével, valamint az ajánlott gyakorlatok alkalmazásával hatékony lehetőségeket kínál a mentális „kopás” féken tartására, a súlyosabb veszteségek megelőzésére.

A szerző

Medicina Könyvkiadó, 2024.

Írta: Rajna Péter

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
3.700 Ft 3.330 Ft
Raktáron
7.890 Ft 7.101 Ft