Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Fejlődés, gondozás, táplálás gyermekkorban

Paraméterek

Szerző Bajusz Judit – Fiedler Orsolya – Tobak Orsolya
Cím Fejlődés, gondozás, táplálás gyermekkorban
Kiadó Medicina Könyvkiadó
Kiadás éve 2012
Terjedelem 175 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 226 409 7
Ár:
2.600 Ft

A könyv a fejlődéssel, gondozással, táplálással kapcsolatos alapvető ismereteket foglalja össze, amelyet egyaránt ajánlunk hallgatónak, végzett szakembereknek, szülőknek, nagyszülőknek.

Leírás

Dr. Szél Éva gyermekgyógyásznak, a védőnő képzés kiemelkedő személyiségének 1970-es évektől kezdődően haláláig folyamatosan meg-megújulva jelent meg „A gyermek fejlődése, táplálása, gondozása” címmel írt jegyzete, mely egészségügyi főiskolai tankönyv formájában először 1983-ban került kiadásra. E könyv szerzőhármasa tisztelettel folytatta ezt a hagyományt és a professzor asszony munkáját alapul véve, módosított tartalommal adta ki „Az egészséges csecsemő és kisgyermek gondozása” című könyvet 2009-ben. A „Fejlődés, gondozás, táplálás gyermekkorban” című könyvük pedig a soron következőnek tekinthető, amelynek elsődleges célja a védőnő, ápoló és csecsemőgondozó hallgatók számára biztosítani e témakörökben a legalapvetőbb, korszerű ismereteket. Régóta ismert tény, hogy a várandós és a koragyermekkori időszak történései meghatározóak és hosszú távon is jelentős hatással vannak az emberek életére. Az egészség, az érzelmi és a szociális jóllét, az életben elért sikerek gyökerei is erre az időszakra nyúlnak vissza. Az egészség optimális állapota egyen lő azon feltételek összességével, amelyek megléte esetén az egyén kibontakoztathatja a számára adott lehetőségek összességét (David Seedhouse). A gyermek fejlődését belső és külső tényezők határozzák meg. A belső tényezőkhöz tartoznak az öröklött potenciális lehetőségek és az emberre jellemző érés, a külső pedig nem más, mint az összefonódott biológiai és társadalmi környezet. Ezért kiemelten fontos azoknak a szakembereknek szerepe, tudása, akik ebben az időszakban közreműködnek a családok ellátásában, gondozásában. Ők gyakran megtapasztalhatják – különösen az első gyermek esetén – a szülők fokozott érdeklődését, bizonytalanságát, és aggodalmát a fejlődéssel, gondozással, neveléssel kapcsolatban. A „Fejlődés, gondozás, táplálás gyermekkorban” című könyv bemutatja, hogy a fejlődés milyen határok között tekinthető meg felelőnek, továbbá hogy a szeretetteljes gondozás, táplálás hogyan segíti a gyermek optimális fejlődését. Az „Életszakaszok” fejezet foglalja össze az intrauterin élet, az újszülött, az egészséges csecsemő, az 1-3 éves, az óvodáskorú, az iskolaérett és az iskolás gyermek fejlődésének jellemzőit, amely alapján lehet az egyes korszakokban támogatni, követni, értékelni a fejlődés menetét és szükség esetén korai intervencióval, fejlesztéssel, terápiával segíteni ezt a folyamatot. Ezt követően az olvasó hasznos ismereteket és praktikus tanácsokat kaphat az újszülött fogadásával, a csecsemő és kisgyermek fürdetésével, öltöztetésével, altatásával, levegőztetésével, napoztatásával kapcsolatban. A könyv megismerteti a korai időszakban előforduló gyakori betegségeket, azok tüneteit és kezelésük módját. A gyermekbalesetekről szóló fejezete a biztonságos környezet jelentőségére, a balestek megelőzésének lehetőségeire, eszközeire hívja fel a figyelmet. A helytelen táplálkozás, az élelmiszerbiztonsági szabályok alkalmazásának elégtelensége jelentős mértékben hozzájárulnak a különböző betegségek kialakulásához, ezért a könyv részletesen tárgyalja a csecsemő és gyermek táplálásával, illetve azzal össze függő fontos tudnivalókat. A védőnők szerepe a családok támogatásában különösen fontos, lehetőségei az ellátórendszerben kivételesnek mondható. Közel egy évszázada a legfontosabb életszakaszoknál – a gyermekvárásnál, az újszülött fogadásánál, a családi élet kialakításánál, a koragyermekkori fejlődés időszakában, a gyermekek bölcsődébe, óvodába, iskolába
menetelénél – vannak jelen a családok életében. Szakszerű megelőző ellátást, gondozást azonban akkor tudnak nyújtani, ha képesek őszinte, nyílt, bizalomra épülő kapcsolatot kialakítani és fenntartani a szülőkkel és más családtagokkal. Ehhez magabiztos, korszerű ismeretekre, módszerekre van szükség. E könyv a fejlődéssel, gondozással, táplálással kapcsolatos alapvető ismereteket foglalja össze, amelyet egyaránt ajánlunk hallgatónak, végzett szakembereknek, szülőknek, nagyszülőknek.
 
Írta: Bajusz Judit – Fiedler Orsolya – Tobak Orsolya
Lektor: Lakatos Lajos

Tartalom

ELŐSZÓ
ÉLETSZAKASZOK
INTRAUTERIN ÉLET – EMBRIONÁLIS FEJLŐDÉS
Blasztogenezis
Organogenezis
Magzati vérkeringés
Születés után
Felhasznált irodalom
AZ ÚJSZÜLÖTT
Megszületéskor bekövetkező változások
Az érett újszülött jellemzői
Az újszülött ellátása
Teendők a szülés után
Újszülöttkori szűrővizsgálatok
Feladatok az újszülött osztályon
Újszülöttkorban fellépő, sajátos (fiziológiás) elváltozások
Felhasznált irodalom
AZ EGÉSZSÉGES CSECSEMŐ
Az egészséges csecsemő jellemzői
A csecsemő növekedése és fejlődése
Hossznövekedés
A testtömeg gyarapodása
A csecsemő motoros, mentális és szociális fejlődése
Felhasznált irodalom
AZ 1-3 ÉVES GYERMEK FEJLŐDÉSE
Szomatikus fejlődés
Mozgás-, értelmi, érzelmi fejlődés
Szobatisztaság
Felhasznált irodalom
AZ ÓVODÁSKORÚ GYERMEK FEJLŐDÉSE, JELLEMZŐI
Szomatikus fejlődés
Mozgás-, értelmi- és érzelmi fejlődés
Felhasznált irodalom
ISKOLAÉRETTSÉG
Biológiai, testi alkalmasság
Szociális érettség
Értelmi képességek
Felhasznált irodalom
AZ ISKOLÁS GYERMEK
A kisiskolás korúak jellemzői
A prepubertás korú gyermek jellemzői
A pubertáskor
Felhasznált irodalom
CSECSEMŐ- ÉS GYERMEKGONDOZÁS
A család felkészítése az újszülött fogadására
Felhasznált irodalom
A csecsemővel és kisgyermekkel való bánásmód: fogás, tartás, emelés
Felhasznált irodalom
Testméretek ellenőrzése
Testarányok ellenőrzése
Felhasznált irodalom
Fogzás
A fogzás menete
A fogzás tünetei
A fogak ápolása
A fogváltás
Felhasznált irodalom
A csecsemő és kisgyermek fürdetése
Előkészítés a fürdetéshez
A fürdetés módja
Felhasznált irodalom
A csecsemő és a kisgyermek öltöztetése
Pelenkázás
A csecsemő és a kisgyermek ruházata
Az öltöztetés menete
A csecsemő ruházatának helyes kezelése
Felhasznált irodalom
A csecsemő és a kisgyermek altatása
Felhasznált irodalom
Levegőztetés, napoztatás
Levegőztetés
Napoztatás
Felhasznált irodalom
GYERMEKBETEGSÉGEK
Szájpenész (Soor oris)
Hányás (Vomitus)
Hasmenés (Diarrhoea)
Székrekedés (Obstipatio)
Koszmó (Dermatitis seborrhoica capitis)
Láz (Febris)
A láz fogalma
Lázmérés
Teendők láz esetén
Lázgörcs
Felhasznált irodalom
GYERMEKBALESETEK ÉS MEGELŐZÉSÜK
Felhasznált irodalom
CSECSEMŐ- ÉS GYERMEKTÁPLÁLÁS
Anyatejes táplálás
Az anyatejes táplálás előnyei
A tejelválasztást elősegítő tényezők
A szoptatás módja
Az anyatej fejése és tárolása
Szoptatás kiegészítő táplálással 0-6 hónapos korban
Mesterséges táplálás 0-6 hónapos korban
Hypoallergén tápszerek
Szója-alapú tápszerek
Probiotikumok
Prebiotikumok
A tápszerek elkészítésének és felhasználásának általános szabályai
Hozzátáplálás 6 hónapos koron túl
A kiegészítő táplálás megkezdésének feltételei
A hozzátáplálás általános szabályai
Gyümölcsök
Főzelékfélék
Cereáliák
Komplettálás
Fűszerek
Folyadékpótlás
A gyermek etetéséhez szükséges eszközök
Táplálás egyéves kor után
Szempontok a 7-14 éves gyermekek étrendjének összeállításához
A gyermek táplálásának gyakorlati kérdései
Felhasznált irodalom
WHO ETIKAI KÓDEX
Felhasznált irodalom
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Az élelmiszerek biztonságát befolyásoló tényezők
Élelmiszer-biztonsági szabályok
Élelmiszereket jelölő címkék
Felhasznált irodalom
ÉLELMISZEREK ÁRUISMERETI JELLEMZŐI
AZ ÉTELKÉSZÍTÉS TECHNOLÓGIÁJA
Előkészítő műveletek
Kiválasztás
Tisztítás
Darabolás
Elkészítő műveletek
Hőbehatás
Hőelvonás
Sűrítés
Lazítás
Ízesítés
Befejező műveletek
Készentartás
Adagolás
Tálalás
Felhasznált irodalom
A GYERMEK ENERGIASZÜKSÉGLETÉNEK KISZÁMÍTÁSA
Felhasznált irodalom
RECEPTEK
Tárgymutató