Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Felelettervek az érettségi vizsgára (KT-1107)

Paraméterek

Szerző Fábián Györgyi – Szabóné Tóvári Éva
Cím Felelettervek az érettségi vizsgára (KT-1107)
Alcím Irodalom felelettervek, fogalmak, összefüggések, miniesszék
Kiadó Konsept-H Kiadó
Kiadás éve 2003
Terjedelem 108 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 9362 50 6
Ár:
990 Ft
891 Ft
Kedvezmény: 10%

A könyv elsődleges célját tekintve az érettségi vizsgára való felkészüléshez nyújt segítséget, de a tanévek során is fontos eszköz lehet egy-egy téma földolgozásához, az elemzési készség fejlesztéséhez, a rendszerezéshez, a megszerzett ismeretek közötti összefüggések felismeréséhez.

Leírás

A könyv elsődleges célját tekintve az érettségi vizsgára való felkészüléshez nyújt segítséget, de a tanévek során is fontos eszköz lehet egy-egy téma földolgozásához, az elemzési készség fejlesztéséhez, a rendszerezéshez, a megszerzett ismeretek közötti összefüggések felismeréséhez. Bármely évfolyamon jól alkalmazható műalkotások értelmezéséhez, egy-egy összefoglaló téma áttekintéséhez, stíluskorszakok, műnemek és műfajok jellemzőinek bemutatásához egyaránt.
Az érettségi vizsga alapvetően elemzési, értelmezési és szövegalkotási készséget vár el a diákoktól. Hagyományos formái: az esszé jellegű dolgozat írása és a szóbeli felelet mellett (kötelező, illetve szabad témakörök) új elemként jelenik meg a feladatmegoldás és miniesszé írása.
E könyv anyaga az érettségi vizsga fent vázolt követelményeihez igazodva három nagyobb tartalmi egységre bomlik:
Az első kötet témakörökbe rendezett feleletterveket tartalmaz: lehetséges megoldásokat egy-egy mű, pályaszakasz, pályakép, egy-egy motívum, téma, műfaj, korszak bemutatásának felépítéséhez, több mű összehasonlító elemzéséhez, illetve változatokat egy mű vagy téma különböző szempontok szerinti megközelítéséhez – elsősorban a magyar irodalom anyagából. A felelettervek többsége egy oldalra tervezett tömör vázlat, de van néhány kidolgozottabb szövegegység is. Az irodalom anyagának tematikus áttekintését a fogalmak és összefüggések rendszerezése zárja, illetve egészíti ki.
Ezt követi az első tizennyolc témakörhöz kapcsolódó tizennyolc miniesszé. E miniesszék arra mutatnak példát, hogy a műből vett rövid szövegrészletek is alkalmasak a teljes művilág feltárására. A mikrostruktúra megfigyelése nemcsak eszköz egy-egy tétel kifejtéséhez, de az írásbeli és a szóbeli vizsgán is elvárt alapkövetelmény.
 
Írta: Fábián Györgyi – Szabóné Tóvári Éva