Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Felelős nyelvészet

Paraméterek

Szerző Kontra Miklós
Cím Felelős nyelvészet
Kiadó Gondolat Kiadó
Kiadás éve 2019
Terjedelem 264 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 693 988 5
Eredeti ár:
3.500 Ft
3.150 Ft
Online kedvezmény: 10%

Nyelvészetileg indokolható-e, hogy a magyar népszámláláskor a román és a szerb anyanyelvűeket külön számlálják, de a romani és a beás anyanyelvűeket nem, holott e két „cigány” nyelv beszélői nem értik meg egymást? Vagy: miként lehet, hogy az Akadémiától a kocsmárosokig mindenki támogatja a magyarok magyarok általi nyelvi diszkriminációját? A nyelvészek felelősségéről ritkán szokott szó esni ‒ ezzel a könyvvel ezen a helyzeten szeretnék valamennyit változtatni.

Leírás

A nyelvi ügyek mindenki ügyei, nemcsak a nyelvészekéi, mivel a nyelvi manipulációk napjainkban a társadalmi kontroll legpusztítóbb formái, s így vagy úgy, mindenkit érintenek, minden magyart is. Ha egy népszavazási kérdést úgy fogalmaznak meg, hogy a szavazók rögtön látják, hogy a kérdés mögött meghúzódik egy „Te tényleg hülye vagy?” kérdés, akkor 3,3 millió magyar 98%-a a népszavazást kiírók elvárásai szerint szavaz. Ha szakképzett nyelvészek műhibái millióknak okoznak kárt fölöslegesen, akkor a nyelvészek felelőtlenek, esetleges jó szándékuktól függetlenül is. Van olyan nyelvészet, ami mérvadó kritikusok szerint szemétdombra való, mivel a nyelvi adatokkal felelőtlenül bánnak, akik művelik. Van olyan magyar törvény, a 2001. évi XCVI. ún. reklámnyelv törvény, aminek előkészítésében jelentős szerepet játszottak nagyon felelőtlen magyar nyelvészek is, és van olyan is, a 2009. évi törvény a magyar jelnyelvről, amelynek előkészítésében tudományos és társadalmi szempontból is felelős nyelvészek segédkeztek. Nyelvészetileg indokolható-e, hogy a magyar népszámláláskor a román és a szerb anyanyelvűeket külön számlálják, de a romani és a beás anyanyelvűeket nem, holott e két „cigány” nyelv beszélői nem értik meg egymást? Vagy: miként lehet, hogy az Akadémiától a kocsmárosokig mindenki támogatja a magyarok magyarok általi nyelvi diszkriminációját? A nyelvészek felelősségéről ritkán szokott szó esni ‒ ezzel a könyvvel ezen a helyzeten szeretnék valamennyit változtatni.

Kontra Miklós

Gondolat Kiadó, 2019.

Írta: Kontra Miklós

Tartalom

Bevezetés

OKTATÁS

Az oktatás mint emberiesség elleni bűntett

Nyitragerencsér, Vághosszúfalu, Dunaszerdahely: oktatás és asszimiláció

Kisebbségi magyar nyelvtantanítás

Önfelszámolás és önépítés

Hullámhegyek és -völgyek a magyarországi angoltanárképzésben az utóbbi fél évszázadban

Műszaki és bölcsész

NYELVI DISZKRIMINÁCIÓ

Hogyan lehet, hogy az Akadémiától a kocsmárosokig mindenki támogatja a magyarok magyarok általi nyelvi diszkriminációját?

Újabb nyelvi genocídium

NYELVPOLITIKA

A magyar nyelv halála (a Parlamentben, 2001-ben és 2011-ben)

Harc a kisebbség szó ellen

Hatalom és nyelv

Falusi történet

Megjegyzések a magyar állam nyelvpolitikájáról

NYELVÉSZET ÉS ADATOK

Átlagos mondathossz a BUSZI-2-ben?

„A nyelvészet eltűnhet” (Walt Wolfram) – és a nyelvi adatok?

Ápol és szolgál

KÉTNYELVŰSÉG

Magyar kétnyelvűség – áldás vagy átok?

Összevont bibliográfia

Névmutató

Tárgymutató