Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Figyeld meg önmagad!

Paraméterek

Szerző Berend Mihály
Cím Figyeld meg önmagad!
Alcím 77+1 biológiai és pszichológiai önmegfigyelés és önkísérlet 12 és 17 év közöttieknek
Kiadó Műszaki Könyvkiadó
Kiadás éve 2010
Terjedelem 96 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 16 4451 7
Ár:
1.490 Ft
1.341 Ft
Kedvezmény: 10%
A szerző 12 és 17 év közötti fiataloknak ajánlja könyvét, de a kiadvány a család többi tagja számára is szórakoztató, tanulságos elfoglaltságot biztosít. A mű tanároknak is ajánlott, hiszen alkalmas kompetenciafejlesztésre, használható természetismeret- és biológiaórán, de erdei iskolákban is hasznos időtöltéshez nyújt segítséget.

Leírás

„Az 1957-58-as tanévben a budai II. Rákóczi Ferenc Gimnázium harmadikos tanulója voltam. Akkoriban az iskolánkban biológia szaktanterem még nem volt, a televízió még csak kísérleti adásokat sugárzott fekete-fehérben, a videót, a számítógépet, vagy az internetet még nem ismertük, de azért néha kopott és csíkos, fekete-fehér oktatófilmeket nézegettünk. Remek biológiatanárunk, Meixl Péter engem mégis elkápráztatott, mert gyakran nagyon egyszerű, ámde roppant hatásos módszerekkel megpróbálta mondanivalóját önmagán szemléltetni. És bemutatásaira 52 év távolából is élénken emlékszem. Az ember élettani anatómiájának tárgyalásakor saját magát mint bemutatási eszközt használta. Megállt előttünk teljes ruházatban és például a vastagbél futását így mutatta be: - Most figyelj fiacskám! A felszálló ág vagy felszálló remese így halad – és mutatta, a hasán jobb oldalt lassan felfelé húzta a kezét a zakóján. Majd folytatta: - A harántág így fut, aztán következik a leszálló ág, ezután a szigmabél húzódik! Azóta rengeteg anatómiai ábrát láttam az ember hasüregéről, sok boncoláson is részt vettem, mégis a legemlékezetesebb számomra tanárom egyszerű szemléltetése.
Az 1980-as években Dr. Szentágothai János akadémikus, a Tudományos Akadémia elnöke a Magyar Televízióban az ember szervezetéről ismeretterjesztő előadássorozatot tartott. Rám a legnagyobb hatást egy egészen egyszerű bemutatása gyakorolta. Felszólította a nézőket, hogy tegyék a kezüket a gégéjükre és nyeljenek egyet. (Közben maga is mutatta.) Ezzel mindenki érzékelhette, hogy nyeléskor nem a gégefedő zár lefelé a gégére, hanem fordítva, a gége felfelé rázár a gégefedőre. Ezt én tudtam, de eszembe sem jutott, hogy ilyen egyszerűen is lehet szemléltetni. Azóta gyűjtögetem az egyszerű önmegfigyeléseket és önkísérleteket. Tanári pályám során azt figyeltem meg, hogy az önmegfigyelés és az önkísérlet érdeklődést, olykor ragyogó hangulatot kelt. Például az ember nyelve vagy a garatja kitűnően ábrázolható egy-egy színes rajzon. De mennyivel tanulságosabb, ha egy tükör elé állsz, egyik kezedben elemlámpával, a másikban nagyítóval, kitátod a szádat, kinyújtod a nyelved, és nagyítóval vizsgálgatod az ízlelőszemölcseidet. Vagy például egy ízület munkáját szerintem a legtanulságosabb működés közben önmagadon tanulmányozni. Izgalmas szórakozást ajánlok! Néhány egyszerű biológiai és pszichológiai önmegfigyelés, illetve kísérlet segítségével figyeld meg önmagad!”
Dr. Berend Mihály legújabb tudományos ismeretterjesztő könyvében 77+1 eltérő nehézségi fokú önmegfigyelés, önkísérlet található, melyek a testi jellegek és jelenségek mellett az alkat, a teljesítőképesség, az észlelés, emlékezés stb. kérdéseivel foglalkoznak. Minden kísérlet, megfigyelés mellett megtalálható annak tudományos magyarázata is.
A szerző Karádi Károly Emlékéremmel és Rátz Tanár Úr Életműdíjjal jutalmazott nyugalmazott tanár, tankönyvszerző. A könyvet elismert szakemberek lektorálták: Stollmayer Ákosné Rátz Tanár Úr Életműdíjjal kitüntetett tanárnő és Dr. Klein Sándor, a pszichológiai tudomány nagydoktora. A kiadványban található fotókat a szerző készítette, az ábrákat Varga Zsófia rajzolta.
A szerző 12 és 17 év közötti fiataloknak ajánlja könyvét, de a kiadvány a család többi tagja számára is szórakoztató, tanulságos elfoglaltságot biztosít. A mű tanároknak is ajánlott, hiszen alkalmas kompetenciafejlesztésre, használható természetismeret- és biológiaórán, de erdei iskolákban is hasznos időtöltéshez nyújt segítséget.
 

Tartalom

Előszó
Testhőmérséklet
Kültakaró
Mozgási szervrendszer
Táplálkozási szervrendszer
Keringési szervrendszer
Légző szervrendszer
Idegrendszer, érzékszervek, lelki jelenségek
Gesztusok
Öröklődés
Testalkat, vérmérséklet
+ 1 áltudományos, szórakoztató mérés
Melléklet: Progresszív mátrixok – intelligenciateszt
Felhasznált irodalom