Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Finn nyelv

Paraméterek

Szerző Maticsák Sándor – Tarvainen, Anna
Cím Finn nyelv
Alcím 3., javított kiadás
Kiadó Debreceni Egyetemi Kiadó
Kiadás éve 2005
Terjedelem 200 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 318 349 6
Ár:
4.800 Ft
4.320 Ft
Kedvezmény: 10%

A könyv elsősorban az egyetemi hallgatók finn képzésének segédeszközéül szolgál. Ebből adódóan elsődleges célja e rokon nyelv szerkezetének bemutatása, így a viszonylag rövid szövegek mellett jelentős terjedelemben foglalkozik a finn nyelv grammatikai szerkezetének felvázolásával, s ahol lehet, igyekszik magyar–finn párhuzamokat vonni.

Leírás

Könyvünk elsősorban az egyetemi hallgatók finn képzésének segédeszközéül szolgál. Ebből adódóan elsődleges célunk e rokon nyelv szerkezetének bemutatása volt, így a viszonylag rövid szövegek mellett jelentős terjedelemben foglalkozunk a finn nyelv grammatikai szerkezetének felvázolásával, s ahol lehet, igyekszünk magyar–finn párhuzamokat vonni. A grammatikai vázlat elkészítése során nagymértékben támaszkodtunk Outi Karanko-Pap–Maria Vilkuna–Keresztes László Finn nyelvkönyv c. egyetemi jegyzetére (Budapest, 1980), illetve Fred Karlsson (Suo men peruskielioppi. Helsinki, 1982) és Leila White (Suomen kielioppia ulkomaalaisille. Helsinki, 1993) munkájára.
Az egyes leckékben a szövegek és a nyelvtani vázlat mellett igyekszünk országismereti információkat is nyújtani. A Tudod-e...? című részben a Finnország iránt érdeklődők rövid áttekintést kaphatnak a finn földrajzról, a növényzetről és állatvilágról, az iskolarendszerről, a munkakörülményekről, a politikai berendezkedésről és a gazdasági helyzetről is. A kötetet ragozási táblázatok, finn–magyar szójegyzék és Finnországra vonatkozó bibliográfia zárja.
 
Lektor: Keresztes László, Marja Seilonen