Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Finnugor rokonságunk

Paraméterek

Szerző Zsirai Miklós
Cím Finnugor rokonságunk
Alcím Az uráli nyelvrokonainkkal kapcsolatos legújabb ismeret- és forrásanyag rövid összegzésével
Kiadó Trezor Kiadó
Kiadás éve 1994
Terjedelem 696 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 963 7685 48 0
Ár:
1.475 Ft
1.401 Ft
Kedvezmény: 5%

E mű első kiadása 57 évvel ezelőtt, 1937-ben látott napvilágot, s rögtön nagy sikert aratott mind a szakemberek, mind a művelt nagyközönség körében. A kötetet sok-sok szemléletes rajz, valamint 206 egyedülállónak mondható fénykép gazdagítja.

Leírás

E mű első kiadása 57 évvel ezelőtt, 1937-ben látott napvilágot, s rögtön nagy sikert aratott mind a szakemberek, mind a művelt nagyközönség körében. Ez nem volt véletlen, hiszen Zsirai Miklós munkája máig is páratlanul teljes összefoglalása mindazon ismereteknek, amelyek finnugor nyelvrokonaink nyelvéről, lélekszámáról, történelméről, életmódjáról, irodalmáról, művészetéről, népszokásairól egyáltalán tudhatók. Érthetetlen, hogy ez az egyedülállóan gazdag munka miért nem jelent meg ismét az elmúlt fél évszázadban, hiszen minden nép számára alapvetően fontos, hogy ismerje a gyökereit. A Finnugor rokonságunk ebben segíthet mindnyájunknak. A kötetet sok-sok szemléletes rajz, valamint 206 egyedülállónak mondható fénykép gazdagítja. Ez utóbbiak bemutatják nyelvrokonaink (nemcsak a finnek és észtek, hanem az Oroszország területén élő kisebb finnugor népek: vogulok, osztjákok, mordvinok, cseremiszek, zürjének stb.) népviseletét, lakhelyét, használati tárgyait, mindennapi életét. A három nagyméretű térkép melléklet pedig e népek földrajzi elhelyezkedéséről és ennek változásairól tudósít. Zsirai Miklós könyve rendkívüli értékű tudományos munka, de a szerző – miként az igazán nagy tudósok  mindig egyszerűen, színesen fogalmaz, s így a Finnugor rokonságunk nemcsak a finnugorság példa nélkülien gazdag enciklopédiája, hanem az első oldaltól az utolsóig lebilincselő olvasmány is.
A kötetet terjedelmes Függelék zárja, amely a mű szerkezetét követve összegzi a finnugor népekről 1937 óta összegyűlt újabb ismereteket, s így az olvasó naprakész tájékoztatást kap nyelvrokonainkról az őstörténettől kezdve napjainkig.
 
A könyv 5-583. oldala az MTA gondozásában 1937-ben megjelent első kiadás alapján készült.
Az uráli nyelvrokonainkkal kapcsolatos legújabb ismeret- és forrásanyag rövid összegzésével közreadja Zaicz Gábor.