Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Földrajzi kísérletek és modellek

Paraméterek

Sorozat GeoLitera
Szerző Farsang Andrea
Cím Földrajzi kísérletek és modellek
Kiadó SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport
Kiadás éve 2014
Terjedelem 144 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 306 294 4
Ár:
3.500 Ft
A földrajz nem tartozik az ún. „kísérletes” tárgyak közé. A földrajzszertárakból gyakran hiányoznak a kísérletekhez szükséges eszközök, az ásvány- és kőzetgyűjtemény, ill. hiányzik az egyszerű eszközökkel megvalósítható, kis időigényű, ún. „ötperces” kísérletek gyűjteménye is. Ezt igyekszik pótolni e kötet.

Leírás

Felmérések szerint mai földrajzoktatási gyakorlatunkban elvétve fordulnak elő kísérletek. Ennek egyik oka, hogy a gyakorló földrajztanárok szenvednek a tananyagbőség és az ezzel szemben álló szűk időkeretek okozta feszültségtől. Ennek következtében a különböző oktatási módszerek alkalmazása tekintetében jellemző, hogy az alacsony motivációs szintű, de ugyanakkor kisebb időigényű, ún. frontális módszerek a leginkább alkalmazottak. A nagy motivációs szintű, hatékonyabb, de ugyanakkor időigényes, az ismeret elsajátításán túl képesség- és készségfejlesztésre is alkalmas módszerek (mint pl. a kísérletek) használata rendkívül csekély mértékű.
A földrajz nem tartozik az ún. „kísérletes” tárgyak közé. A földrajzszertárakból gyakran hiányoznak a kísérletekhez szükséges eszközök, az ásvány- és kőzetgyűjtemény, ill. hiányzik az egyszerű eszközökkel megvalósítható, kis időigényű, ún. „ötperces” kísérletek gyűjteménye is. Ezt igyekszik pótolni e kötet.
 
Munkám során mintegy 150 egyszerű földrajzi kísérletet gyűjtöttem egybe, melyek nagy részét a Szegedi Tudományegyetem földrajztanár szakos hallgatóival ki is próbáltuk. E kísérleteinket fényképen örökítettük meg, melyek a kötetben meg is jelennek. A közölt kísérleteket 5. évfolyamtól 9. évfolyamig bemutathatjuk. Fontos megjegyezni, hogy a kísérletek nem feltétlenül csak az új anyag megértését, feldolgozását szolgálhatják. Egyszerű, ötletes kísérletek bemutathatók, vagy tanulói kísérletek formájában megvalósíthatók óra eleji ráhangolódás, azaz motivációs céllal is. A kötet gyakorlati használhatóságát segíti, hogy
– a kísérletek tematikusan rendezetten kerültek elhelyezésre;
– minden kísérletet ugyanazon rendszerben dolgoztunk fel, mely az áttekinthetőséget segíti;
– minden kísérlethez rövid, az adott jelenség földrajzi hátterét, a modellkísérletek szakmai kapcsolhatóságát bemutató leírást helyeztünk el a „A kísérlet tartalma” címmel;
– minden kísérlet kapcsán precíz eszközleírást és időszükséglet-becslést közlünk;
– javaslatot teszünk a kísérlet elhelyezésére a tananyagban;
– minden kísérletet ábrával és/vagy fényképpel teszünk szemléletessé.
„Földrajzot tanulni jó, földrajzot csinálni még jobb!”, írja K.-D. Schmidtke (1994). Azzal a szándékkal gyűjtögettem éveken keresztül az általános és középiskolai földrajz témakörökhöz illeszthető kísérleteket és modelleket, hogy segítségükkel a tevékenységközpontú, kutató, felfedező és nem utolsósorban élményszerű földrajztanítás megvalósítható legyen.
 
Farsang Andrea
 
Sorozatszerkesztő: Pál-Molnár Elemér 

Tartalom

1. Előszó
2. Bevezetés
2.1. Kísérletek, modellek szerepe a mai földrajzoktatásunkban
2.2. A tanár szemléltet, a tanuló megfigyel? Szemléltetés funkciója, jelentősége a földrajzórán
2.3. Kísérletek célja, előnyei, funkciói
2.4. A kísérletek elhelyezése az oktatási folyamatban
2.5. A kísérlet, mint motivációs eszköz
2.6. Kísérletek csoportosítása
2.7. Kísérletek földrajzórai alkalmazása
3. Kísérletek és modellek tematikus bontásban
3.1. Föld, mint bolygó
3.2. Tájékozódás térben és időben
3.3. Földkéreg és földköpeny
3.4. Ásvány- és kőzettani gyakorlatok
3.5. Talaj
3.6. Vízburok
3.7. Légkör
3.8. Geomorfológia
3.9. Földrajzi övezetesség
Köszönetnyilvánítás
Irodalomjegyzék
Ajánlott irodalom
A szerzőről