Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Folytassuk! Mondd ki, írd le, törd a fejed!

Paraméterek

Szerző Kovács Györgyné – Torda Ágnes
Cím Folytassuk! Mondd ki, írd le, törd a fejed!
Alcím Nyelvi fejlesztő feladatlapok a beszédjavító általános iskolák számára
Kiadó Oktatási Hivatal
Kiadás éve 2021
Terjedelem 88 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN 978 963 18 6006 1
Eredeti ár:
1.800 Ft
1.710 Ft
Online kedvezmény: 5%

A nyelvi feladatlapok anyagában helyet kaptak mindazok a gyakorlatok, amelyek az olvasás-írás-helyesírás alapozó képességeit fejlesztik. (88 oldal + 24 oldal melléklet.)

Leírás

Az először 1992-ben megjelent Mondd ki, írd le, törd a fejed! második részét adjuk át Önöknek. Célunk változatlanul a nyelvi teljesítmények sokoldalú fejlesztése. Gyakorlataink körét újakkal bővítettük, olyanokkal, amelyeket azóta vezettünk be fejlesztőmunkánkba, és eredményesnek találtunk.
A könyv használata során két szempontot érdemes követni. Az egyik szerint mindig törekedni kell a cél és az elérésében legjobban használható eszköz meghatározására. A mechanikus és az ötletszerű gyakorolgatás soha nem hozza meg a várt eredményt! A másik a bátorság szempontja. A pedagógusnak, szülőnek bátornak kell lennie akkor, amikor az anyag használatában önállósul. Vezessen be olyan gyakorlatokat, amelyekben a könyv feladatai szolgálnak alapul, de a megoldáshoz vezető út vagy a gyakorlás célja újszerű. Merjen dönteni a feladatok-feladattípusok sorrendjében, térjen vissza ismételten egy-egy gyakorlathoz, ha azt indokoltnak tartja. Ne tekintse könyvünket olyan feladatgyűjteménynek, amelyben óráról órára folyamatosan kell előrehaladnia.
A nyelvi feladatlapok anyagában helyet kaptak mindazok a gyakorlatok, amelyek az olvasás-írás-helyesírás alapozó képességeit fejlesztik. Ezek körébe tartoznak az alak és a háttér megkülönböztetését gyakoroltató rajzos feladatok, a szókincsgyarapító tárgykép-szókép készletek, az emlékezetfejlesztő játékok. Ilyen típusú feladatok már előző tankönyvünkben is szerepeltek. Újdonságnak szánjuk azokat, amelyek segítségével néhány gondolkodási művelettípust gyakoroltathatunk. Első helyre kívánkoznak az analízis-szintézis műveleten alapuló mondat- és szóépítő feladatok. Ezek változatai sokfélék, melyek során egyszerű mondatokból, tagmondatokból építünk összetett mondatokat, szavakból összetett szavakat, szótagokból és betűkből szavakat. A bűvös négyzet összekevert betűiből próbálgató összeolvasással állíthatók elő az értelmes jelentésű szavak. Mindezekben a feladatokban a részek összerendezésével, összeolvasásával valósul meg a szintézis. A meghatározott jelentésű mondat, szó leírásával az analízis műveletét gyakoroljuk. Izgalmas játékká válhat annak megfejtése, hogy a dolgok miként kerülnek egymással összefüggésbe. Például a rész az egésszel, a lényeges a lényegtelennel, az ábra a szöveggel, a szavak egymással.
Könyvünket azoknak a tízévesnél idősebb gyermekeknek ajánljuk, akik szeretik a fejtörők, rejtvények megoldását, és maguk is szívesen készítenek ilyeneket. Ezért közlünk a mellékletben kitöltetlen feladatsémákat, hogy új feladatok kitalálására biztassuk olvasóinkat. 
 
 
Írta: Kovács Györgyné – Torda Ágnes
Lektor: Csabay Katalin, Vassné dr. Kovács Emőke
 
 

Tartalom

Bevezető
Útmutató a feladatlapok használatához
Feladatlapok
Útmutató a megoldások ellenőrzéséhez
Mellékletek