Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Freinet-szótár

Paraméterek

Szerző Czabaji Horváth Attila
Cím Freinet-szótár
Kiadó Gondolat Kiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelem 344 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 978 963 556 411 8
Eredeti ár:
5.000 Ft
4.500 Ft
Online kedvezmény: 10%

Célestin Freinet száz évvel ezelőtt kezdte el tanítói pályáját, amelynek során olyan pedagógiát dolgozott ki, amely napjainkban is tanulsággal szolgál. Ez a szótár nemcsak a megismerkedést segíti a Freinet-pedagógiával, hanem a belső összefüggések hálójának felfedezését is támogatja a régi és az új érdeklődők számára egyaránt.

Leírás

„Az iskolának több és nagyobb feladata van, mint hogy továbbítsa az ismereteket. Amit nagyra értékelünk, az nem az ismeret, [hanem] maga a felismerés, a kutatás. Az értelem nem magtár, amit megtöltünk; láng, amit szítani kell. A még fel nem tárt összefüggéseket nem egyszerűen a birtokba vett tudás, a megtanult és asszimilált ismeretek, hanem a mindig éber, új problémák felé forduló aktivitás fedi fel, kapcsolja össze és rendezi el.” (Freinet, 1928)


„… az iskola, amely ilyen gyerekeket nevelt, jól betöltötte feladatát. Ellenkező esetben csak akarat nélküli fejbólintókat neveltünk, nem a jövő generációját készítettük elő.” (Freinet, 1958)

Célestin Freinet száz évvel ezelőtt kezdte el tanítói pályáját, amelynek során olyan pedagógiát dolgozott ki, amely napjainkban is tanulsággal szolgál. Nála az elmélet és a gyakorlat szoros egységet alkotott. A mindennapi praxisból leszűrt, illetve az abban kipróbált elvei megvalósításához folyamatosan fejlesztette a technikákat (módszereket). Nem véletlen, hogy jelenleg is a világ több mint negyven országában vannak követői: Freinet-csoportok, -szervezetek, -iskolák, -óvodák. A Freinet-pedagógia él, működik. Mindenütt, ahol értéknek tartják az egyén autonómiáját, megismételhetetlen egyediségét, amely alkotó tevékenységében mutatkozik meg mind a maga, mind a közösség javára.
Ez a szótár nemcsak a megismerkedést segíti a Freinet-pedagógiával, hanem a belső összefüggések hálójának felfedezését is támogatja a régi és az új érdeklődők számára egyaránt.

 

Gondolat Kiadó, 2023.

Írta: Czabaji Horváth Attila

Lektor: Németh András

 

Kapcsolódó kiadványok:

A didaktika kézikönyve

Intellektuális képességzavar és pszichés fejlősés

Pszichopedagógia

Szenzoros információfeldolgozás, mozgás, nyelvi képesség

Tartalom

Előszó

Freinet-szótár

Utószó. Összefoglalóan a Freinet-pedagógiáról

Rövidítések jegyzéke

Magyar nyelvű szakirodalmi ajánlás