Füstölés
Paraméterek
Sorozat | Házunk táján |
Szerző | Egon Binder |
Cím | Füstölés |
Alcím | Hús, kolbászféleségek, hal |
Kiadó | Mezőgazda Kiadó |
Kiadás éve | 2020 |
Terjedelem | 122 oldal |
Formátum | A/5, keménytáblás |
ISBN | 978 963 286 603 1 |
Füstöléssel úgy tartósíthatók a húsfélék, hogy közben még különleges ízzel is gazdagodnak. A könyv bemutatja a forró- és hidegfüstölési eljárást és a szükséges eszközöket, tanácsot ad a megfelelő minőségű fa, illetve forgács beszerzéséhez. Ezenkívül recepteket közöl a különböző húsfélék, kolbászfélék és halak elkészítéséhez. |
|
|
Leírás
Füstöléssel úgy tartósíthatók a húsfélék, hogy közben még különleges ízzel is gazdagodnak. A könyv bemutatja a forró- és hidegfüstölési eljárást és a szükséges eszközöket, tanácsot ad a megfelelő minőségű fa, illetve forgács beszerzéséhez. Ezenkívül recepteket közöl a különböző húsfélék, kolbászfélék és halak elkészítéséhez.
Mezőgazda Kiadó, 2020.
Írta: Egon Binder
Fordította: Sulán Zsófia
Tartalom
Előszó
Bevezetés
Az ínyencségekhez vezető füstben
A füstölés célja
A füstölés tudománya
Füstölési technikák: hidegfüstölés, melegfüstölés, forró füstölés
Füstölőanyagok
A füst keletkezése és összetétele
A füst előállítása
Miből lesz a füst?
Mennyire egészséges a füstölt hús?
A füstölőkemencétől a füstölőkamráig
Kisméretű füstölőkészülékek kerti használatra, kempingezéshez és halastavak mellé
Saját készítésű füstölő-berendezések
Füstölőszekrények
Füstölőkamrák
A füstölési hibák elkerülhetők
A füstöléshez szükséges eszközök
A húsok füstölése
A régi füstölőkonyhákban a középkor tovább él
A módszer 250 éves, mégsem elavult
A hús beszerzése
Pácolás nélkül nincs füstölés
A pácolás fontos szabályai
A sólé
Lelkiismeretes higiénia a legfőbb szabály
A sonka tárolása
Klasszikus sonkaspecialitások
Receptek
Füstölt sertéshús
Bárány és szárnyasok
Füstölt és száraz vadhús
Mit füstölhetünk még?
A kolbászféleségek füstölése
Nyerskolbász, főtt kolbász, főzőkolbász
Melyik kolbászhoz milyen füst szükséges?
A füstölt kolbászok tárolása
Receptek
A halak füstölése
A hal feldolgozása (tisztítás, belezés)
A halak besózása
Fűszerezni csak ésszel
Megmosni és leszárítani
A füstölési technikák
Súlyveszteség a füstölésnél
A mélyhűtött halakat is lehet füstölni
Speciális kampók füstöléshez
Füstöléshez ajánlott halak
A füstölt halak filézése
Füstölt halak és filék tárolása és lefagyasztása
Receptek
Füstölés helyett pácolás
Tárgymutató