Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Gajdos 25 (CD)

Paraméterek

Szerző Gajdos Zenekar
Cím Gajdos 25 (CD)
Alcím Magyar népzene
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 2011
Formátum Audio CD
ISBN FL-0008
Ár:
2.500 Ft
2.375 Ft
Kedvezmény: 5%
A lemez a Gajdos zenekar fennállásának 25. évfordulója alkalmából jelent meg. A felvételek 2011. szeptemberében készültek.

Leírás

A lemez a Gajdos zenekar fennállásának 25. évfordulója alkalmából jelent meg. A felvételek 2011. szeptemberében készültek.
A Gajdos Népzenei Együttes 1986-ban alakult Egerben. Tagjai a zeneiskolai és főiskolai tanulmányok befejezése után, autodidakta módon sajátították el a népi hangszereken való archaikus játékmódot, a magyar zenei anyanyelvet. Bartók Béla, Kodály Zoltán és tudós utódjaik régi felvételeinek tanulmányozása után, saját gyűjtőutakon mélyítették el tudásukat, közvetlenül az idős falusi muzsikusoktól tanulva. A zenekar tagjai több hangszeren is játszanak, ennek köszönhető, hogy a magyar nyelvterület változatos hangzásvilágának mindegyikét meg tudja szólaltatni az együttes.
Munkájuk szakmai körökben is elismerést nyert, amikor 1993-ban megkapták a Népművészet Ifjú Mestere címet. Szűkebb hazájuk, Eger városa is megbecsüli a Gajdos együttes munkáját, ennek kifejezéseként 1994-ben a Pro Agria emlékplakettet adományozták a zenekarnak.
Sokoldalú képzésüknek és zenei nyitottságuknak köszönhetően a világzene határát súroló népzenei feldolgozásokra is vállalkoznak, melyek méltán népszerűek a közönség körében. A színházak világában is otthonosan mozognak az együttes tagjai, számos színdarabban vettek részt közreműködőként és alkotóként.
 
Audio CD, 54 perc

Tartalom

1. Dudanóták (Nógrád megye)
2. Bujdosik az árva madár… (Kalotaszeg)
3. Kettős (Okos Tibor feldolgozása)
4. Sirass, anyám! (Horváth Attila feldolgozása)
5. Bort iszik az úton járó… (Kékedi borosnóták)
6. Feri bácsi iszik most… (Al-dunai székely borosdalok)
7. Fújdogál a szellő (Horváth Attila feldolgozása)
8. Sármási tánczene
9. Adj egy csókot, én egy mást… (Okos Tibor és Buborék István feldolgozása)
10. Szilágysági muzsika
Összidő: 54’33’’