Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Génbanki kutatások régi haszonállataink védelmében

Paraméterek

Sorozat Hungarikumok
Szerző Szalay István
Cím Génbanki kutatások régi haszonállataink védelmében
Kiadó Mezőgazda Kiadó
Kiadás éve 2017
Terjedelem 214 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 286 729 8
Eredeti ár:
5.500 Ft
5.225 Ft
Online kedvezmény: 5%

A tanulmánykötet összeállításakor szem előtt tartottuk, hogy a könyv a szakemberek mellett a téma iránt érdeklődő, jövőnk agráriumáért tenni akaró valamennyi olvasónk számára nyújtson tudományos és általános ismereteket arról a nagyszerű, bár küzdelmes munkáról, melynek eredményét őseink alapozták meg és utódaink fejlesztik tovább.

Leírás

Magyarország nemzetközi szinten is meghatározó szerepet játszik a haszonállat-génmegőrzésben, természeti adottságainknak, a Kárpát-medencében honos, különleges genetikai értéket képviselő fajtáknak és génmegőrző szakembereinknek köszönhetően. Ezt a státuszunkat tovább kívánjuk erősíteni a jövőben is. A hazai génmegőrzés továbbfejlesztésének fő iránya az állami génbakok rendszerének kialakítása, a tevékenységet több évtizede alapfeladatként végző szakintézmények együttműködésében.
Az egymásra épülő in vivo és in vitro – élő állományban és laboratóriumi körülmények között őrzött – génbakok létrehozása és fejlesztése, a génbanki módszerek kutatása és kidolgozása az őshonos, veszélyeztetett fajták és a génmegőrzés rendszerén kívül rekedt ritka fajok és fajták védelmében egy olyan hosszú távú, összetett kutatási koncepció, amelynek eredményei nemcsak hazai, de nemzetközi szinten is hozzájárulnak a biológiai sokféleség és végeredményben a sokszínű mezőgazdasági termelés fenntartásához.
A gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Központ (HáGK) és munkatársai, több szakintézményt képviselő neves kutatókból, szakértőkből, gyakorlati génmegőrző és génmentő szakemberekből álló társszerzőkkel és a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadóval karöltve, az említett célok eléréséhez kívánunk segítséget nyújtani a könyvvel. Ezért részletesen foglalkozunk az in vivo és az in vitro génmegőrzés elméletével, a HáGK és partnerei által végzett, elsősorban a baromfifélékhez kapcsolódó, de egyre inkább minden haszonállatfajra kiterjedő és számunkra új kutatási területeket nyitó elméleti és gyakorlati génbanki munkával és kutatási programokkal itthon, a Kárpát-medencében és külföldön.
A tanulmánykötet összeállításakor szem előtt tartottuk azt is, hogy a könyv a szakemberek mellett a téma iránt érdeklődő, jövőnk agráriumáért tenni akaró valamennyi olvasónk számára nyújtson tudományos és általános ismereteket arról a nagyszerű, bár küzdelmes munkáról, melynek eredményét őseink alapozták meg és utódaink fejlesztik tovább, ugyanolyan féltő gonddal és szakmai meggyőződéssel, mint amire mi, a könyv készítői is törekszünk!

 

Mezőgazda Kiadó, 2017.

Szerkesztette: Szalay István

 

Kapcsolódó témakör:

Állatorvos-tudomány