Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Gombák másodlagos anyagcseretermékei: mikotoxinok, gombamérgek

Paraméterek

Szerző Varga János – Téren József – Tóth Beáta – Kocsubé Sándor – Rigó Krisztina
Cím Gombák másodlagos anyagcseretermékei: mikotoxinok, gombamérgek
Kiadó JATEPress
Kiadás éve 2009
Terjedelem 112 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 315 978 000 198 5
Eredeti ár:
2.205 Ft
2.095 Ft
Online kedvezmény: 5%

A gombamérgezéseket nem az élő gombasejtek, hanem az általuk termelt toxinok okozzák. A mérgezéseknek két típusa van: az egyik a micetizmus, amelyet a táplálékként elfogyasztott gombákban lévő toxin okoz. A másik típus a mikotoxikózis, amelyért az élelmiszer-alapanyagokban elszaporodott mikroszkopikus penészgombák táplálékba kerülő méreganyagai felelősek. Az utóbbi két mérgezéstípust kiváltó metabolitokkal foglalkozunk ezen jegyzetben.

Leírás

A gombák többféle módon károsíthatják az embert és az állatokat. Egyes mikroszkopikus gombák mint kórokozók megbetegíthetik az emberi, illetve állati szervezetet, ezeket a betegségeket mikózisoknak nevezzük. Számos gomba spórája allergiás reakciókat is kiválthat. A gombamérgezéseket azonban nem az élő gombasejtek, hanem az általuk termelt toxinok okozzák. A mérgezéseknek két típusa van: az egyik a micetizmus, amelyet a táplálékként elfogyasztott gombákban lévő toxin okoz. A másik típus a mikotoxikózis, amelyért az élelmiszer-alapanyagokban elszaporodott mikroszkopikus penészgombák táplálékba kerülő méreganyagai felelősek. Az utóbbi két mérgezéstípust kiváltó metabolitokkal foglalkozunk ezen jegyzetben.
 
Írta: Varga János – Téren József – Tóth Beáta – Kocsubé Sándor – Rigó Krisztina

Tartalom

1. BEVEZETÉS
2. A MÁSODLAGOS METABOLITOK TERMELÉSÉNEK MOLEKULÁRIS ALAPJAI
3. MÁSODLAGOS METABOLITOK RÉSZLETES TÁRGYALÁSA
3.1. Poliketidek
3.2. Aminosav-származékok és nemriboszómális peptidek
3.3. Terpének és szteroidok
3.4. Hibrid másodlagos metabolitok
3.5. Nem acetátból származtatható másodlagos metabolitok
3.6. Zsírsavakból származtatható másodlagos metabolitok
3.7. A Szent-Györgyi–Krebs-ciklus intermedierjeiből származtatható másodlagos metabolitok
3.8. Protein toxinok
3.9. Egyéb be nem sorolt metabolitok
3.10. Egyéb másodlagos metabolitok
4. MIKOTOXINOK ÉLELMEZÉS-EGÉSZSÉGÜGYI HATÁRÉRTÉKEI
5. MIKOTOXINOK KIMUTATÁSI MÓDSZEREI
5.1. Analitikai módszerek
5.2. Mikotoxintermelő gombák molekuláris kimutatási módszerei
6. MÓDSZEREK ÉLELMISZEREK ÉS TAKARMÁNYOK MIKOTOXIN SZENNYEZETTSÉGÉNEK CSÖKKENTÉSÉRE
6.1. Védekezés a preharvest gombakártevők ellen
6.2. Védekezés a postharvest penészekkel szemben
6.3. Mikotoxin-mentesítés
6.4. A mikotoxinok mérgező hatásainak megakadályozása
6.5. Atoxinogén gombák alkalmazása az élelmiszer- és gyógyszeriparban
Néhány következtetés
Rövidítések jegyzéke
Függelék
Bibliográfia
Névmutató