Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Gombaszakértői praktikum

Gombaszakértői praktikum Katt rá a felnagyításhoz

Paraméterek

Szerző Jakucs Erzsébet
Cím Gombaszakértői praktikum
Alcím DVD-melléklettel (Második, átdolgozott, javított kiadás)
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 2012
Terjedelem 248 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 9412 51 4
Ár:
4.500 Ft
2.250 Ft
Kedvezmény: 50%

Az egyedülálló DVD mellékletet is tartalmazó könyv rendhagyó a népszerű gombás könyvek piacán, mert nem csupán színes képekbe csomagolt, felületes információkat közöl, hanem megalapozott, korszerű gombaismerethez vezető, rendszeres és interaktív vizuális tanulást tesz lehetővé.

Leírás

Ez a kiadvány egy úttörő vállalkozás, amely a hazai gombaszakoktatás legkiválóbb és legtapasztaltabb szakembereiből álló szerzői gárda, az ELTE Videostúdió és a Flaccus Kiadó együttműködésének eredményeként született meg. Az egyedülálló DVD mellékletet is tartalmazó könyv rendhagyó a népszerű gombás könyvek piacán, mert nem csupán színes képekbe csomagolt, felületes információkat közöl, hanem megalapozott, korszerű gombaismerethez vezető, rendszeres és interaktív vizuális tanulást tesz lehetővé. A szöveges rész a hivatalos gombaszakértői tanfolyamok anyagát öleli fel, a nagygombákra vonatkozó alapvető biológiai (sejttani, szerveződési, rendszertani, élettani és ökológiai) ismeretektől, a hazánkban legfontosabb gombanemzetségek ismertetésén keresztül a gombamérgezésekre, a gombák termesztésére, tartósítására és kereskedelmére vonatkozó legfontosabb információkig.
DVD melléklete interaktív játékprogramokkal és vizsgáztató programokkal könnyíti meg a gombák magyar és latin elnevezésének és a fajok felismerésének elsajátítását, a Magyarországon legjelentősebb 200 ehető és mérgező gombafaj eredeti, színes fényképének felhasználásával. A DVD tartalmazza a terepgyakorlatokon forgatott Gombászösvényeken című 30 perces mozgófilmet is, amely élményszerűen, természetes környezetükben mutatja be a gombákat és jellegzetes alaktani bélyegeiket.
 
A könyvet szerkesztette: Jakucs Erzsébet
Írták: Albert László, Jakucs Erzsébet, Kékedi Tibor, Locsmándi Csaba, Siller Irén, Vasas Gizella
A DVD-t szerkesztette: Kriska György
Fényképezték: Albert László, Dima Bálint, Jakucs Erzsébet, Kutszegi Gergely, Locsmándi Csaba, Maros Gábor, Siller Irén, Simor Géza, Szabó-Sóki László, Turcsányi Gábor

Tartalom

1.         Általános mikológiai ismeretek (Jakucs Erzsébet)      
1.1.       A gombák alkotó anyagai          
1.2.       A gombasejt felépítése és alkotórészei   
1.3.       A gombák növekedése és fejlődése       
1.4.       A gombák életciklusa    
1.5.       A gombák termőtestének típusai és jellemzőik    
1.6.       A gombák életmódja és környezete        
2.         Gombaismeret (Vasas Gizella)  
2.1.       A gombák gyűjtése       
2.2.       A legfontosabb nagygomba nemzetségek jellemzése       
3.         Gombamérgezések (Siller Irén) 
3.1        Általános megjegyzések a gombamérgezésekkel kapcsolatban     
3.2.       Valódi és nem valódi gombamérgezések
3.3.       Toxikus nehézfémek és más környezeti mérgek  
3.4.       A gombák radioaktivitása          
3.5.       Spóraallergia    
3.6.       Gombamérgezés bőrön keresztül           
3.7.       A gombagyűjtés és -fogyasztás szabályai           
3.8.       Viselkedés gombamérgezés esetén        
3.9.       A gombamérgezések kivizsgálása          
3.10.     A gombák toxikológiailag jelentős hatóanyagai    
3.11.     A gombamérgezések és mérgező gombák részletes bemutatása  
4.         Gombakereskedelem (Kékedi Tibor)      
4.1.       A gombák gyűjtése       
4.2.       Gombakereskedelem és ellenőrzés         
5.         Gombatartósítás (Albert László)
5.1.       Gombaszárítás  
5.2.       Nedves tartósítási eljárások       
5.3.       Fagyasztás, gyorshűtés 
5.4.       Liofilizálás (fagyasztva szárítás)
6.         Gombatermesztés (Locsmándi Csaba)   
6.1.       A gombatermesztés rövid története        
6.2.       A gombatermesztési technológiák vázlatos áttekintése    
6.3.       A kétspórás csiperke termesztése          
6.4.       A laskagomba termesztése        
6.5.       A shii-take termesztése 
6.6.       Egyéb gombák termesztése       
Ajánlott irodalom          
A legfontosabb magyarországi ehető és mérgező nagygomba fajok
            rendszertani besorolása és ökológiai jellemzői     
A DVD-melléklet használata     
 
DVD-melléklet
1.         Gombászösvényeken (mozgófilm)
2.         Interaktív képes gombaismereti tanulóprogram