Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Gombaszakértői praktikum

Paraméterek

Szerző Jakucs Erzsébet
Cím Gombaszakértői praktikum
Alcím Online kép- és videomelléklettel (3., átdolgozott, bővített kiadás)
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 2016
Terjedelem 248 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 615 5278 28 0
Eredeti ár:
4.980 Ft
4.482 Ft
Online kedvezmény: 10%

A hivatalos gombaszakértői tanfolyamok tananyagát tartalmazó kiadvány megújítását, nagymértékben átdolgozott, kibővített, új kiadását 2016-ban elsősorban a gombaszakellenőri vizsga követelményrendszerét előíró jogszabályok változása tette szükségessé. 

Leírás

Az elmúlt években népszerűvé vált gombaszakértői praktikumnak az előző kiadásokhoz képest nagymértékben átdolgozott, kibővített, új kiadását tartja kezében az olvasó, amely a magyar könyvpiacon egyedülálló módon, megalapozott, korszerű gombaismerethez vezető, rendszeres és interaktív vizuális tanulást tesz lehetővé. A hivatalos gombaszakértői tanfolyamok tananyagát tartalmazó kiadvány megújítását elsősorban a gombaszakellenőri vizsga követelményrendszerét előíró jogszabályok változása tette szükségessé 2016-ban. Ezek nemcsak a megismerendő gombafajok számát növelték meg jelentős mértékben, de a gyakori ehető és mérgező, valamint a piacokon árusítható fajok mellett megkövetelik a hazánkban védett gombafajok ismeretét is. A könyv a nagygombákra vonatkozó alapvető biológiai (sejttani, szerveződési, rendszertani, élettani és ökológiai) ismeretek mellett tárgyalja a hazánkban legfontosabb gombanemzetségek jellemzését, valamint a gombamérgezésekre, a gombák termesztésére, tartósítására és kereskedelmére vonatkozó legfontosabb információkat is. A hazai gombaszakoktatás legkiválóbb és legtapasztaltabb szakembereiből álló szerzői gárda együttműködésével létrejött kiadvány két részből áll: egy, a szöveges rész anyagát tartalmazó könyvből, valamint egy digitális képanyagból. Az előző kiadásokban még DVD-n mellékelt képanyag ezúttal online elérhető interaktív tanulóprogram segítségével könnyíti meg a gombák magyar és latin elnevezésének elsajátítását, tulajdonságainak megismerését és a fajok felismerését. A Magyarországon legjelentősebb 285 ehető és mérgező gombafaj eredeti, színes fényképének felhasználásával készült digitális rész tartalmazza a terepgyakorlatokon forgatott, Gombászösvényeken című 30 perces mozgófilmet is, amely élményszerűen, természetes környezetükben mutatja be a gombákat és jellegzetes alaktani bélyegeiket.
 
Flaccus Kiadó, 2016. 
A könyvet szerkesztette: Jakucs Erzsébet
Írták: Albert László, Jakucs Erzsébet, Kékedi Tibor, Locsmándi Csaba, Siller Irén, Vasas Gizella
Fényképezték: Albert László, Benedek Lajos, Dima Bálint, Kántor Zoltán, Kutszegi Gergely, Locsmándi Csaba, Nagy László, Papp Viktor, Alexander Urban, Varju Sándor, Zagyva Imre
 
Kapcsolódó témakörök:

Tartalom

Előszó (Jakucs Erzsébet)
1.         Általános mikológiai ismeretek (Jakucs Erzsébet)      
1.1.       A gombák alkotó anyagai          
1.2.       A gombasejt felépítése és alkotórészei   
1.3.       A gombák növekedése és fejlődése       
1.4.       A gombák életciklusa    
1.5.       A gombák termőtestének típusai és jellemzőik    
1.6.       A gombák életmódja és környezete
1.7.      Az antropogén tényezők hatása a gombákra
1.8.      Gombavédelem        
2.         Gombaismeret (Vasas Gizella)  
2.1.       A gombák gyűjtése       
2.2.       A legfontosabb nagygomba nemzetségek jellemzése       
3.         Gombamérgezések (Siller Irén) 
3.1        Általános megjegyzések a gombamérgezésekkel kapcsolatban     
3.2.       Valódi és nem valódi gombamérgezések
3.3.       Toxikus nehézfémek és más környezeti mérgek  
3.4.       A gombák radioaktivitása          
3.5.       Spóraallergia    
3.6.       Gombamérgezés bőrön keresztül           
3.7.       A gombagyűjtés és -fogyasztás szabályai           
3.8.       Viselkedés gombamérgezés esetén        
3.9.       A gombamérgezések kivizsgálása          
3.10.     A gombák toxikológiailag jelentős hatóanyagai    
3.11.     A gombamérgezések és mérgező gombák részletes bemutatása  
4.         Gombakereskedelem (Kékedi Tibor)      
4.1.       A gombák gyűjtése       
4.2.       Gombakereskedelem és ellenőrzés         
5.         Gombatartósítás (Albert László)
5.1.       Gombaszárítás  
5.2.       Nedves tartósítási eljárások       
5.3.       Fagyasztás, gyorshűtés 
5.4.       Liofilizálás (fagyasztva szárítás)
6.         Gombatermesztés (Locsmándi Csaba)   
6.1.       A gombatermesztés rövid története        
6.2.       A gombatermesztési technológiák vázlatos áttekintése    
6.3.       A kétspórás csiperke termesztése          
6.4.       A laskagomba termesztése        
6.5.       A shii-take termesztése 
6.6.       Egyéb gombák termesztése       
A legfontosabb magyarországi ehető és mérgező nagygomba fajok rendszertani besorolása és ökológiai jellemzői     
Ajánlott irodalom       
 
Az interaktív melléklet elérési útvonala: www.flaccuskiado.hu/gomba 

Kapcsolódó kiadványok