Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Gombaszakértői praktikum

Paraméterek

Szerző Jakucs Erzsébet
Cím Gombaszakértői praktikum
Alcím Online kép- és videomelléklettel (3., átdolgozott, bővített kiadás)
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 2016
Terjedelem 248 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 615 5278 28 0
Ár:
4.480 Ft
3.360 Ft
Kedvezmény: 25%

A hivatalos gombaszakértői tanfolyamok tananyagát tartalmazó kiadvány megújítását, nagymértékben átdolgozott, kibővített, új kiadását elsősorban a gombaszakellenőri vizsga követelményrendszerét előíró jogszabályok változása tette szükségessé. 

Az interaktív melléklet elérési útvonala átmenetileg: www.flaccuskiado.hu/gomba

Leírás

Az elmúlt években népszerűvé vált gombaszakértői praktikumnak az előző kiadásokhoz képest nagymértékben átdolgozott, kibővített, új kiadását tartja kezében az olvasó, amely a magyar könyvpiacon egyedülálló módon, megalapozott, korszerű gombaismerethez vezető, rendszeres és interaktív vizuális tanulást tesz lehetővé. A hivatalos gombaszakértői tanfolyamok tananyagát tartalmazó kiadvány megújítását elsősorban a gombaszakellenőri vizsga követelményrendszerét előíró jogszabályok változása tette szükségessé. Ezek nemcsak a megismerendő gombafajok számát növelték meg jelentős mértékben, de a gyakori ehető és mérgező, valamint a piacokon árusítható fajok mellett megkövetelik a hazánkban védett gombafajok ismeretét is. A könyv a nagygombákra vonatkozó alapvető biológiai (sejttani, szerveződési, rendszertani, élettani és ökológiai) ismeretek mellett tárgyalja a hazánkban legfontosabb gombanemzetségek jellemzését, valamint a gombamérgezésekre, a gombák termesztésére, tartósítására és kereskedelmére vonatkozó legfontosabb információkat is. A hazai gombaszakoktatás legkiválóbb és legtapasztaltabb szakembereiből álló szerzői gárda együttműködésével létrejött kiadvány két részből áll: egy, a szöveges rész anyagát tartalmazó könyvből, valamint egy digitális képanyagból. Az előző kiadásokban még DVD-n mellékelt képanyag ezúttal online elérhető interaktív tanulóprogram segítségével könnyíti meg a gombák magyar és latin elnevezésének elsajátítását, tulajdonságainak megismerését és a fajok felismerését. A Magyarországon legjelentősebb 285 ehető és mérgező gombafaj eredeti, színes fényképének felhasználásával készült digitális rész tartalmazza a terepgyakorlatokon forgatott, Gombászösvényeken című 30 perces mozgófilmet is, amely élményszerűen, természetes környezetükben mutatja be a gombákat és jellegzetes alaktani bélyegeiket.
 
A könyvet szerkesztette: Jakucs Erzsébet
Írták: Albert László, Jakucs Erzsébet, Kékedi Tibor, Locsmándi Csaba, Siller Irén, Vasas Gizella
Fényképezték: Albert László, Benedek Lajos, Dima Bálint, Kántor Zoltán, Kutszegi Gergely, Locsmándi Csaba, Nagy László, Papp Viktor, Alexander Urban, Varju Sándor, Zagyva Imre

Tartalom

Előszó (Jakucs Erzsébet)
1.         Általános mikológiai ismeretek (Jakucs Erzsébet)      
1.1.       A gombák alkotó anyagai          
1.2.       A gombasejt felépítése és alkotórészei   
1.3.       A gombák növekedése és fejlődése       
1.4.       A gombák életciklusa    
1.5.       A gombák termőtestének típusai és jellemzőik    
1.6.       A gombák életmódja és környezete
1.7.      Az antropogén tényezők hatása a gombákra
1.8.      Gombavédelem        
2.         Gombaismeret (Vasas Gizella)  
2.1.       A gombák gyűjtése       
2.2.       A legfontosabb nagygomba nemzetségek jellemzése       
3.         Gombamérgezések (Siller Irén) 
3.1        Általános megjegyzések a gombamérgezésekkel kapcsolatban     
3.2.       Valódi és nem valódi gombamérgezések
3.3.       Toxikus nehézfémek és más környezeti mérgek  
3.4.       A gombák radioaktivitása          
3.5.       Spóraallergia    
3.6.       Gombamérgezés bőrön keresztül           
3.7.       A gombagyűjtés és -fogyasztás szabályai           
3.8.       Viselkedés gombamérgezés esetén        
3.9.       A gombamérgezések kivizsgálása          
3.10.     A gombák toxikológiailag jelentős hatóanyagai    
3.11.     A gombamérgezések és mérgező gombák részletes bemutatása  
4.         Gombakereskedelem (Kékedi Tibor)      
4.1.       A gombák gyűjtése       
4.2.       Gombakereskedelem és ellenőrzés         
5.         Gombatartósítás (Albert László)
5.1.       Gombaszárítás  
5.2.       Nedves tartósítási eljárások       
5.3.       Fagyasztás, gyorshűtés 
5.4.       Liofilizálás (fagyasztva szárítás)
6.         Gombatermesztés (Locsmándi Csaba)   
6.1.       A gombatermesztés rövid története        
6.2.       A gombatermesztési technológiák vázlatos áttekintése    
6.3.       A kétspórás csiperke termesztése          
6.4.       A laskagomba termesztése        
6.5.       A shii-take termesztése 
6.6.       Egyéb gombák termesztése       
A legfontosabb magyarországi ehető és mérgező nagygomba fajok rendszertani besorolása és ökológiai jellemzői     
Ajánlott irodalom