Gombaszakértői praktikum
Paraméterek
Szerző | Jakucs Erzsébet |
Cím | Gombaszakértői praktikum |
Alcím | Online kép- és videomelléklettel (3., átdolgozott, bővített kiadás) |
Kiadó | Flaccus Kiadó |
Kiadás éve | 2016 |
Terjedelem | 248 oldal |
Formátum | B/5, keménytáblás |
ISBN | 978 615 5278 28 0 |
Eredeti ár:
4.980 Ft
4.482 Ft
Online kedvezmény:
10%
A hivatalos gombaszakértői tanfolyamok tananyagát tartalmazó kiadvány megújítását, nagymértékben átdolgozott, kibővített, új kiadását 2016-ban elsősorban a gombaszakellenőri vizsga követelményrendszerét előíró jogszabályok változása tette szükségessé. |
|
|
Leírás
Az elmúlt években népszerűvé vált gombaszakértői praktikumnak az előző kiadásokhoz képest nagymértékben átdolgozott, kibővített, új kiadását tartja kezében az olvasó, amely a magyar könyvpiacon egyedülálló módon, megalapozott, korszerű gombaismerethez vezető, rendszeres és interaktív vizuális tanulást tesz lehetővé. A hivatalos gombaszakértői tanfolyamok tananyagát tartalmazó kiadvány megújítását elsősorban a gombaszakellenőri vizsga követelményrendszerét előíró jogszabályok változása tette szükségessé 2016-ban. Ezek nemcsak a megismerendő gombafajok számát növelték meg jelentős mértékben, de a gyakori ehető és mérgező, valamint a piacokon árusítható fajok mellett megkövetelik a hazánkban védett gombafajok ismeretét is. A könyv a nagygombákra vonatkozó alapvető biológiai (sejttani, szerveződési, rendszertani, élettani és ökológiai) ismeretek mellett tárgyalja a hazánkban legfontosabb gombanemzetségek jellemzését, valamint a gombamérgezésekre, a gombák termesztésére, tartósítására és kereskedelmére vonatkozó legfontosabb információkat is. A hazai gombaszakoktatás legkiválóbb és legtapasztaltabb szakembereiből álló szerzői gárda együttműködésével létrejött kiadvány két részből áll: egy, a szöveges rész anyagát tartalmazó könyvből, valamint egy digitális képanyagból. Az előző kiadásokban még DVD-n mellékelt képanyag ezúttal online elérhető interaktív tanulóprogram segítségével könnyíti meg a gombák magyar és latin elnevezésének elsajátítását, tulajdonságainak megismerését és a fajok felismerését. A Magyarországon legjelentősebb 285 ehető és mérgező gombafaj eredeti, színes fényképének felhasználásával készült digitális rész tartalmazza a terepgyakorlatokon forgatott, Gombászösvényeken című 30 perces mozgófilmet is, amely élményszerűen, természetes környezetükben mutatja be a gombákat és jellegzetes alaktani bélyegeiket.
Flaccus Kiadó, 2016.
A könyvet szerkesztette: Jakucs Erzsébet
Írták: Albert László, Jakucs Erzsébet, Kékedi Tibor, Locsmándi Csaba, Siller Irén, Vasas Gizella
Fényképezték: Albert László, Benedek Lajos, Dima Bálint, Kántor Zoltán, Kutszegi Gergely, Locsmándi Csaba, Nagy László, Papp Viktor, Alexander Urban, Varju Sándor, Zagyva Imre
Kapcsolódó témakörök:
Tartalom
Előszó (Jakucs Erzsébet)
1. Általános mikológiai ismeretek (Jakucs Erzsébet)
1.1. A gombák alkotó anyagai
1.2. A gombasejt felépítése és alkotórészei
1.3. A gombák növekedése és fejlődése
1.4. A gombák életciklusa
1.5. A gombák termőtestének típusai és jellemzőik
1.6. A gombák életmódja és környezete
1.7. Az antropogén tényezők hatása a gombákra
1.8. Gombavédelem
2. Gombaismeret (Vasas Gizella)
2.1. A gombák gyűjtése
2.2. A legfontosabb nagygomba nemzetségek jellemzése
3. Gombamérgezések (Siller Irén)
3.1 Általános megjegyzések a gombamérgezésekkel kapcsolatban
3.2. Valódi és nem valódi gombamérgezések
3.3. Toxikus nehézfémek és más környezeti mérgek
3.4. A gombák radioaktivitása
3.5. Spóraallergia
3.6. Gombamérgezés bőrön keresztül
3.7. A gombagyűjtés és -fogyasztás szabályai
3.8. Viselkedés gombamérgezés esetén
3.9. A gombamérgezések kivizsgálása
3.10. A gombák toxikológiailag jelentős hatóanyagai
3.11. A gombamérgezések és mérgező gombák részletes bemutatása
4. Gombakereskedelem (Kékedi Tibor)
4.1. A gombák gyűjtése
4.2. Gombakereskedelem és ellenőrzés
5. Gombatartósítás (Albert László)
5.1. Gombaszárítás
5.2. Nedves tartósítási eljárások
5.3. Fagyasztás, gyorshűtés
5.4. Liofilizálás (fagyasztva szárítás)
6. Gombatermesztés (Locsmándi Csaba)
6.1. A gombatermesztés rövid története
6.2. A gombatermesztési technológiák vázlatos áttekintése
6.3. A kétspórás csiperke termesztése
6.4. A laskagomba termesztése
6.5. A shii-take termesztése
6.6. Egyéb gombák termesztése
A legfontosabb magyarországi ehető és mérgező nagygomba fajok rendszertani besorolása és ökológiai jellemzői
Ajánlott irodalom
Az interaktív melléklet elérési útvonala: www.flaccuskiado.hu/gomba