A gombákról és a termesztésről általában
A gombák helye az élővilágban
A gombák szerepe a táplálkozásban
A gombák gyógyhatásai
A gombatermesztés nemzetközi és hazai helyzete
A termeszthető gombák rövid áttekintése
Alapanyagok és előkészítésük, termesztő berendezések
Alapanyagok
Az alapanyagok előkészítése
A nagyüzemi csiperketermesztés berendezései
A kisüzemi csiperketermesztés berendezései
A hobbi csiperketermesztés feltételei
A nagyüzemi laskagomba-termesztés berendezései
A kisüzemi laskagomba-termesztés feltételei
Hobbi termesztés
A steril termesztés feltételei
Hűtőtárolás
Csiperke
A kétspórás csiperke (sampinyon, Agaricus bisporus) nagyüzemi, üzemi termesztése
A komposztkészítés
Komposztálás, gazdálkodás a mikroorganizmusokkal, I. fázis
Komposztálás, gazdálkodás a mikroorganizmusokkal, II. fázis
(pasztőrözés és kondicionálás)
Csírázás, átszövés, takarás
Lappangás, termőre fordítás
Termésidő
A letermett csiperkekomposzt hasznosítása
Egyéb Agaricus fajok termesztése
Ízletes csiperke (Agaricus bitorquis)
Agaricus biazei (himematsutake, almond Portobello)
Hortobágyi csiperke (Agaricus macrosporoides)
Kevésbé jelentős csiperkefajok
A csiperkegomba védelme
Vírusok
Baktériumok
„Gyomgombák”, versengő penészek
A termőtesten élősködő parazita gombák
Nem fertőző (élettani) betegségek
Kártevők
Higiénia
A fertőtlenítő és növényvédő szerek használata
Vegyszeres védekezés
Laskagomba
A laskagomba (Pleurotus spp.) a természet ajándéka
A laskagombák (Pleurotus spp.) termesztése farönkön
A termesztés rövid áttekintése
Laskagombafajok és -fajták
Milyen fafajok, fák jöhetnek számításba
Oltóanyag, oltás, átszövés
Termőre fordítás
A laskagombák (Pleurotus spp.) termesztése saját fogyasztásra szalmaféléken, fűrészporon
A termesztés rövid áttekintése, fajták, alapanyagok
Az alapanyag hőkezelése, benedvesítése
Csírázás, zsáktöltés, átszövetés, termőre fordítás
Termésidő
A laskagombák (Pleurotus spp.) kisüzemi termesztése
A termesztés rövid áttekintése
Termesztőhelyiségek
Szellőztetés
Fűtés, hűtés, párásítás
Fajták, gombacsíra
Termesztési alapanyagok
Gőzölés szárazon
Fermentálás (pasztőrözés, majd kondicionálás)
A dúsítás problémaköre
Csírázás, zsáktöltés, átszövés
Termőre fordítás, termésidő
A laskagomba védelme
Vírusok
Baktériumok
Gombák
Élettani betegségek, torzulások
Kártevők
Higiénia a laskagomba-termesztésben
Vegyszeres védekezés
Shiitake
A shiitake (Lentinula edodes)
A shiitake termesztése farönkön
A shiitake intenzív zsákos termesztése
Az alapanyag előkészítése sterilezéssel
Az alapanyag előkészítése pasztőrözéssel
Az alapanyag előkészítése fermentálással
Csírázás, zsákolás, fajták
Átszövés, érlelés
A fólia levételének időpontja és a „barnítás”
Kéregképződés
Termőre fordítás
Termésidő
A shiitake védelme
Egyéb gombák
Téli fülőke (Fiammulina velutipes), enokitake
Hypsizygus tessulatus (H. marmoreus), buna-shimeji
Laskapereszke (Hypsizygus ulmarius)
Lila pereszke (Lepista nuda)
Óriás harmatgomba (Stropharia rugoso-annulata)
Ízletes tőkegomba (Kuehneromyces mutabilis)
Fenyő-kénvirággomba (Hypholoma capnoides)
Nameko tőkegomba (Pholiota nameko)
Déli tőkegomba (Agrocybe aegerita)
Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus)
Ördögszekér laskagomba (Pleurotus eryngii)
Pleurotus tuberregium
Bocskorosgomba (Volvariella volvacea)
Bokrosgomba (Grifola frondosa) maitake
Lepketapló (Trametes versicolor)
Fodros káposztagomba (Sparassis crispa)
Süngomba (Hericium erinaceus)
Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum), reishi, ling chi
Júdásfülegomba (Áuricularia auricula-judae)
„Rezgőgomba” (Tremellafuc
Kucsmagombák (Morchella spp.)
Szarvasgombák (Tuberspp.)
Hogyan készíthetünk gombacsírát?
Gombaismeret
A csírakészítés rövid összefoglalása
Gombatenyészet készítése kémcsőben
Köztes vivőanyag készítése
Csírakészítés
Új fajták előállítása
A gombák felhasználása
A friss gomba felhasználása
Gyorsfagyasztás (mélyhűtés)
Szárítás
Ecetes gomba
Natúrgomba
Tartósítás sóval
Tejsavas erjesztés
Üzemi tartósítás
Hasznos adatok, információk
Utószó
Irodalom