Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Gombaválogató 10.

Paraméterek

Szerző Rimóczi Imre
Cím Gombaválogató 10.
Kiadó Szaktudás Kiadó
Kiadás éve 2012
Terjedelem 168 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5224 13 3
Eredeti ár:
3.300 Ft
2.970 Ft
Online kedvezmény: 10%

A kötet több vonatkozásban is eltér a sorozat előző kilenc kötetétől. A fajok egyharmada nem a kalapos gombák köréből kerül ki, hanem a többi, szintén igen változatos megjelenésű gombacsoportok képviselőiből. Az élő vagy az elhalt fák törzséből, ágaiból élő, azok anyagát lebontó, korhasztó taplófélék legalább olyan (ha nem nagyobb) fajgazdagságban élnek hazánkban, mint a kalapos gombák.

Leírás

A kötet több vonatkozásban is eltér a sorozat előző kilenc kötetétől. A fajok egyharmada nem a kalapos gombák köréből kerül ki, hanem a többi, szintén igen változatos megjelenésű gombacsoportok képviselőiből. Az élő vagy az elhalt fák törzséből, ágaiból élő, azok anyagát lebontó, korhasztó taplófélék legalább olyan (ha nem nagyobb) fajgazdagságban élnek hazánkban, mint a kalapos gombák. Az erdőkben, ligetekben vagy kertünkben keletkező faanyag lebontásával épp olyan jelentős szerepet játszanak, mint az avarbontó, vagy az élő fák gyökereivel együtt élő kalapos gombák. Némelyikükben gyógyhatású vegyületeket sejtenek, más fajuk a levegő tisztaságának mértékére vagy a talaj összetevőinek változásaira utal. Tehát fontos „válogatni” e gombák seregéből is. A kalapos gombák bemutatott fajai között még mindig találhatunk értékes ehető fajokat, de mérgezőket éppúgy. Ez a gomba gyűjtéshez, a vadontermő gombák felhasználásához feltétlenül szükséges elővigyázatosságra is int, arra, hogy csak ellenőrzött gombát fogyasszunk. A már Kelet-Ázsiában élő, ehető, termesztett gomba is elérhető számunkra mélyhűtött vagy konzerv formájában. Ebben a kötetben ez az ízletes japán tőkegomba is helyet kapott. A kötethez készített névmutatók, amelyek megtalálhatók a szaktudas.hu honlapon a kötetnél, tartalmazzák a teljes sorozatban bemutatott összes faj hivatalos magyar nevét, tudományos (latin) nevét, és azt is, hogy melyik kötet hányadik oldalán található vagy mi a képszáma. Az első négy kötet második kiadásainak gyakran eltérő képszámait is tartalmazzák a jegyzékek.

A Gombaválogató első kötete éppen 20 éve jelent meg. 1992 óta sokat fejlődött a gombákkal foglalkozó tudomány, a mikológia. Eredményei sokszor a fajok neveinek változásait hozták. A ma már érvénytelen több száz tudományos nevet (szinonim nevek) is megtalálja az érdeklődő a névjegyzékben, dőlt betűvel írva. E nevek segítségével pontosan azonosíthatók a régebbi hazai és külföldi gombász szakkönyvekben szereplő fajok. Tehát egy több évtizeden át gyűjtött gombász könyvgyűjtemény használati értéke ezáltal megőrizhető, tartalma a legújabb ismeretekkel összevethető. A teljes magyar- és latin tartalomjegyzék összeállításával a Gombaválogató sorozat használóinak már régen megfogalmazott kérését teljesítjük.

 

Szaktudás Kiadó, 2012.

Írta: Dr. Rimóczi Imre

 

Kapcsolódó témakör:

Mikológia