Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Gombolyagok, gombok, skatulyák

Paraméterek

Szerző Bläsius, Jutta
Cím Gombolyagok, gombok, skatulyák
Alcím Készségfejlesztő játékok hétköznapi használati tárgyakkal 3–7 éves gyerekeknek
Kiadó Dialóg Campus Kiadó
Kiadás éve 2015
Terjedelem 80 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 7296 96 3
Eredeti ár:
1.980 Ft
1.881 Ft
Online kedvezmény: 5%

Jutta Bläsius óvodapedagógus, Montessori-pedagógus. Relaxációs pedagógusként végzett, majd kiegészítő szakképesítést szerzett a pszichomotorika terén. Könyvét óvónőknek, fejlesztő pedagógusoknak és szülőknek ajánljuk.

Leírás

Iratkapcsok, gombok, cipőfűzők, skatulyák, dobozok és hasonlók – egyszerű, mindennapos használati tárgyak, melyek újragondolásával a legérdekesebb játékokat élhetik át a gyerekek. Fejlesztik őket, és nem kerülnek szinte semmibe. Az adott játékkal fejleszthető kompetencia, a csoport ideális létszámának megadása mellett játékvariációk, tanácsok segítik a minél személyre szabottabb megvalósítást.

Jutta Bläsius óvodapedagógus, Montessori-pedagógus. Relaxációs pedagógusként végzett, majd kiegészítő szakképesítést szerzett a pszichomotorika terén. Könyvét óvónőknek, fejlesztő pedagógusoknak és szülőknek ajánljuk.

„Még mindig túl keveset használjuk a hétköznapi tárgyakat játék- és foglalkoztató eszközként. Többnyire a hagyományos játékok, konkrétan a társas játékok, a puzzle, a legó vagy az építőkocka határozza meg, mivel játszanak a gyerekek. Valójában, ha mindennapos anyagokkal foglalkoznak, az több okból is segíti a gyermekek fejlődését. A hétköznapi életből vett dolgok változatosságot jelentenek, és kiemelkedő felhívó jelleggel rendelkeznek. Mivel ezek olyan esz közök, melyeket a felnőttek a való életben használnak, a gyerekeket utánzásra sarkallják és így a velük való találkozás legkülönfélébb formáira ösztönzik őket. Emellett ezek az eszközök kihívás elé állítják a gyerekek kreativitását és fantáziáját, például amikor egy papírdobozt mosógéppé, máskor pedig vonattá vagy akár teherautóvá alakítanak át.
Mivel részt vesznek a hétköznapi dolgok beszerzésében, különös kapcsolatuk alakul ki ezekkel a tárgyakkal. Játékhelyzetben gyakran figyelmesebben bánnak velük, mivel ez az ő eszközük. Ezenkívül a mindennapokban használt dolgokhoz óvatosabb és gondosabb bánásmódra van szükség, mint a közkedvelt játékok, például az építőkockák, a legó vagy a fajátékok esetében. A dobozokkal, borítékokkal vagy szívószálakkal történő játékos foglalatoskodás azonnal felszínre hozza, ha valaki durván, könnyelműen bánik a dolgokkal: elszakítja, összegyűri őket, tönkremennek. Mivel a mindennapos használati tárgyakat általában kockázat- és sérülésmentesen lehet kezelni, a felnőttnek nem szükséges túl sok szabályt felállítani. A gyerekek ön állóan és kreatívan foglalatoskodhatnak és kísérletezhetnek a dolgokkal, hogy új lehetőségeket fedezzenek fel önmaguk elfoglalására. Szabad a pálya a gyermeki kíváncsiság, a tudás-, kutatás és felfedezésvágy előtt. A mindennapos használati tárgyakkal foglalatoskodva a gyerekek különféle tapasztalatokra tesznek szert a testük, az érzékeik, a társaik, a környezetük, saját kreativitásuk és a térbeliség terén, így ezek a dolgok játékosan alkalmazhatók sokféle terület fejlesztésére.”
 
A szerző
 
Fordította: Kőrösi Mercédesz 

Tartalom

Bevezető
Játékok hétköznapi használati tárgyakkal
A gyermekek játékos fejlesztése
Játékos felfedezés a mindennapokban
Papírdobozok
Kis skatulyák
Gombok
Háztartási szivacsok
Cipőfűző
Pamut
Szívószálak
Pléhtetők
Borítékok
Iratkapcsok
Biztosítótűk
CD lemezek
Játékok jegyzéke