Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Gondolatok (Pensieri)

Paraméterek

Sorozat Eötvös Klasszikusok
Szerző Leopardi, Giacomo
Cím Gondolatok (Pensieri)
Alcím Prózai írások (kétnyelvű kiadás)
Kiadó Eötvös József Könyvkiadó
Kiadás éve 1999
Terjedelem 117 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 9024 82 1
Eredeti ár:
1.590 Ft
1.510 Ft
Online kedvezmény: 5%

Giacomo Leopardi (1798-1837), az olasz romantika legnagyobb szerzője éles szemű kritikusa volt. A Gondolatok, amely egy száztizenegy darabból álló prózagyűjtemény, lényegbevágó, olykor kíméletlen látlelet a modern társadalomról, az emberi kapcsolatok igazi mozgatórugóiról.

Leírás

Giacomo Leopardi (1798-1837), az olasz romantika legnagyobb szerzője éles szemű kritikusa volt a modern kornak. Hamar szembesülnie kellett azzal, hogy olyan társadalomban él, ahol az értékek ellehetetlenültek, „az erényesség a tökfejek öröksége”, s az értékek képviselői, paradox módon, az élet vesztesei. Hát szükségesnek látta, hogy legkedvesebb szerzője, Machiavelli útmutatásai alapján megszülessen az élni tudás kódexe, amely végre a nevükön nevezve a dolgokat, kimondja a valósághoz hűen, hogyan éljenek az emberek, és hogyan viselkedjenek a többiekkel szemben, ha boldogulni akarnak. A Gondolatok, amely egy száztizenegy darabból álló prózagyűjtemény, ennek az írói programnak a megvalósítása; lényegbevágó, olykor kíméletlen látlelet a modern társadalomról, az emberi kapcsolatok igazi mozgatórugóiról. A fordítás Ördögh Éva munkája, aki jegyzetekkel is ellátta a szöveget, bevezető tanulmánya pedig értelmezi az író sajátos machiavellizmusát. Mivel a kiadvány kétnyelvű, az olaszul tudó olvasók bizonnyal élvezettel fedezik majd fel Leopardi művében a modern olasz próza egyik remekét.
Ördögh Éva, a József Attila Tudományegyetem Olasz Tanszékének docense kiváló Leopardi-kutató. Az olasz szerző születésének kétszázadik évfordulójára jelentetett meg témába vágó köteteket. Fordításában olvasható Leopardi prózai főműve, a Rövid erkölcsi írások (Budapest, Eötvös József Könyvkiadó, 1998) és szerkesztői munkáját dicséri egy olasz nyelvű tanulmánykötet Leopardi visto dagli ungheresi címmel (Szeged, JATEPress, 1998).
 

Eötvös József Könyvkiadó, 1999.

Eötvös Klasszikusok–sorozat

Írta: Giacomo Leopardi

Fordította: Ördögh Éva

Kapcsolódó kiadványok:

Giacomo Leopardi művei