Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Gondolkodáslélektani tanulmányok

Paraméterek

Szerző Hermann Imre
Cím Gondolkodáslélektani tanulmányok
Kiadó Animula Kiadó
Kiadás éve 2011
Terjedelem 289 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 9751 60 6
Eredeti ár:
2.990 Ft
2.840 Ft
Online kedvezmény: 5%

Ez a gyűjteményes kötet elsősorban ezt a célt kívánja szolgálni és bemutatni, hogyan alakult Hermann Imre tudományos tevékenysége, amelyet az általános pszichológia iránti érdeklődés indított el, és ez a tevékenység hogyan változott át a pszichoanalízis iránti elköteleződéssé.

Leírás

Aki kezébe veszi e könyvet, gondolhat arra, hogy miért kell kiadni egy olyan gyűjteményes kötetet, amelynek legutolsó fejezete több mint félszáz éve jelent meg először, legelső fejezete pedig éppen kilencven éves. Hiszen manapság öt év elteltével a diploma is elévül, hacsak tulajdonosa folyamatosan nem képezi magát. Felhasználva Hermann terminológiáját, a válasz egyaránt lehet formális (,‚perifériás”) és tartalmi (,‚mély”). Formális válasz az, hogy az e kötetben olvasható közlemények magyar nyelven nem jelentek meg, és csak olyan külföldi folyóiratokban találtak olvasóra, amelyekhez magyar érdeklődő évtizedeken át nem juthatott hozzá. A tartalmi válasz több ennél: ezek a munkák tudománytörténeti információkkal szolgálnak a pszichológiával foglalkozó szakember számára, de túl ezen feltárul előttünk Hermann Imre munkamódszere, gondolkodása és ezek alakulása. Egy ember tudományos tevékenységét követve sokat megtudhatunk gondolkodásáról, mint Hermann bizonyította, gondolok itt a Bolyaiakról írott tanulmányokra. Ez a gyűjteményes kötet elsősorban ezt a célt kívánja szolgálni és bemutatni, hogyan alakult Hermann Imre tudományos tevékenysége, amelyet az általános pszichológia iránti érdeklődés indított el, és ez a tevékenység hogyan változott át a pszichoanalízis iránti elköteleződéssé.
 

Tartalom

Bevezető helyett (Lukács Dénes)
Intelligencia és mély gondolat (1920)
A formális választási hajlamokról (1921)
A széli preferencia mint primer folyamat (1923)
A tárgyhasználat fejlődéslélektanához. Az emelőelv kísérleti-pszichológiai vizsgálata (1923) (közösen Hermann Alice-zal)
Pszichoanalízis és logika (1924)
Az emelőelv-kísérlet mint intelligencia próba (1926) (közösen Hermann-Cziner Alice-zal)
Az én és a gondolkodás (1929 [1978])
Gondolkodás-lélektani tanulmányok
A gondolkodás függőségei. Elszakadás-elmélet