Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Gradus - Kvartettek II.

Paraméterek

Szerző Markovich Judit
Cím Gradus – Kvartettek II.
Alcím Furulyákra vagy egyéb dallamhangszerekre
Kiadó Eötvös József Könyvkiadó
Kiadás éve 2006
Terjedelem 168 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN 963 7338 37 3
Eredeti ár:
2.935 Ft
2.788 Ft
Online kedvezmény: 5%

Bár a furulya főként a reneszánsz és a barokk korszak kedvelt hangszere volt, mégis ismerjük meg és játsszuk a többi stíluskorszak zeneműveit is. Ebben a kötetben kvartetteket (négy hangszer) találhatunk.

Leírás

A bejárhatatlanul gazdag zeneirodalom néhány gyöngyszemét gyűjtöttem egybe – részben eredeti, részben áthangszerelt formában –, hogy az együtt játék által segítse életedet szebbé, nemesebbé tenni. Bár a furulya főként a reneszánsz és a barokk korszak kedvelt hangszere volt, mégis – úgy gondolom – ismerd meg és játszd a többi stíluskorszak zeneműveit is. A kottát „hangszerelés” szerint csoportosítottam, és nem vettem figyelembe a nehézségi fokot. Ebben a kötetben kvartetteket (négy hangszer) találsz. Csak partitúrát (a teljes mű kottáját) kapsz a kezedbe! Az együtt játéknál nagyon fontos, hogy halld a társaidat! (Kánont sem lehet befogott füllel énekelni.) De talán még gyakorlatlan vagy, lehet hogy a hallásod, ritmusérzéked sem eléggé kiművelt, akkor is segít – jobban tudsz figyelni az együtt játékra –, ha látod is a többi szólamot. Egy gyakorlottabb zenésznek pedig már tudnia kell olvasni is a partitúrát! Emberileg is közelebb kerültök egymáshoz, ha „egy tálból cseresznyéztek”.
Az egyes szólamok játszhatók a társ-hangszereken is: fuvolán, oboán, klarinéton, fagotton, illetve hegedűn, gordonkán is. A fontos az, hogy csak olyan regiszterben szóljon, mint a leírt szólam. Esetleg az éppen legmélyebb „basszus” szólamot lehet a leírtnál egy oktávval mélyebben is játszani. Így ezt a gyűjteményt nemcsak furulyások, hanem más kamaraegyüttesek is tudják használni. A kiadvány példája nyomán pedig legyen bátorságotok önállóan is meghangszerelni (átalakítani, variálni) a kezetekbe kerülő más zeneműveket is, de a „szöveghűségre” maximálisan vigyázzatok! Ne írjatok bele idegen hangokat (csak variációnál szabad), ne változtassátok meg a „basszust” (azaz a legmélyebb szólamot), mert, ahogy egy ház is alapokra épül, úgy a zeneműnek is van alapja, és ez a basszus.
 
Összeállította: Markovich Judit
Lektor: Kovács Mátyás 
 
Kapcsolódó kiadvány:
 
Kapcsolódó témakör: