Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Gyakorlati neurológia és neuroanatómia

Paraméterek

Szerző Komoly Sámuel – Palkovits Miklós
Cím Gyakorlati neurológia és neuroanatómia
Alcím 4., javított, átdolgozott, bővített kiadás
Kiadó Medicina Könyvkiadó
Kiadás éve 2018
Terjedelem 512 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 226 681 7
Ár:
11.700 Ft

A neuroanatómia az elmúlt évtizedekben óriási fejlődésen ment át. Ennek a munkának egyik célkitűzése, hogy kiemelje a modern neuroanatómiából azokat a fejezeteket, amelyek funkcionálisan kapcsolódnak a neurológiai betegségekhez.

Leírás

A neuroanatómia az elmúlt évtizedekben óriási fejlődésen ment át. Ennek a munkának egyik célkitűzése, hogy kiemelje a modern neuroanatómiából azokat a fejezeteket, amelyek funkcionálisan kapcsolódnak a neurológiai betegségekhez.
A klinikai idegtudományok három ága – az ideggyógyászat (neurológia), az elmegyógyászat (pszichiátria) és az idegsebészet (neurokirurgia) – az elmúlt évtizedekben hazánkban is elkülönült, önálló klinikai szakterületté vált.
A komputerérában használható hasonlat szerint a neurológus a „hardveres”, a pszichiáter a „szoftveres”.
A neurológiai, illetve pszichiátriai betegségek hátterében álló patofiziológiai-patológiai átfedések azonban nem moshatják el ezen két szakterület közötti határvonalat.
Az egyes neurológiai betegségeket illetően ez a könyv a mindennapi gyakorlatot szem előtt tartva törekszik a neurológiai kórképek ismertetésére. A szerzők azokat a neuroanatómiai struktúrákat emelik ki, amelyek funkcionális és klinikai jelentőségét az elmúlt 10–15 év kutatásai igazolták.
A neuroanatómiai neveket és fogalmakat külön fejezetben, a „Neuroanatómiai szószedet”-ben foglalták össze, és adtak hozzájuk rövid magyarázatot. A „Neuroanatómiai szinonimák” alfejezet segítséget kíván nyújtani a szakirodalomban különböző elnevezésekkel illetett neuroanatómiai struktúrák azonosításában. A „Neurológiai szószedet” részben neurológiai alapfogalmakat, részben ritka, néhány esetben vitatott szindrómát sorol fel.
A terápiás fejezetek csak a gyógyszeres és egyéb kezelések alapelveit tartalmazzák, hiszen az ezekre vonatkozó részletek az interneten megtalálhatók a folyamatosan megújuló szakmai irányelvekben, módszertani ajánlásokban.
 
Írta: Komoly Sámuel – Palkovits Miklós