Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Gyermekbántalmazás

Paraméterek

Szerző Nagy Anikó – Törő Klára
Cím Gyermekbántalmazás
Kiadó Medicina Könyvkiadó
Kiadás éve 2016
Terjedelem 328 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 226 583 4
Ár:
3.800 Ft

A bántalmazott gyermekek védelme érdekében kiemelt fontosságú az esetek korai felismerése, a védő intézkedések mielőbbi megtétele. Könyvünk célja, hogy segítse a korai felismerést és az egészségügyi szakemberek objektívjén át megmutassa azokat a tüneteket, jeleket, amelyek bántalmazás gyanúját kell, hogy keltsék.

Leírás

A bántalmazott gyermekek védelme érdekében kiemelt fontosságú az esetek korai felismerése, a védő intézkedések mielőbbi megtétele. Könyvünk célja, hogy segítse a korai felismerést és az egészségügyi szakemberek objektívjén át megmutassa azokat a tüneteket, jeleket, amelyek bántalmazás gyanúját kell, hogy keltsék. A szerkesztők a könyvben részletesen elemezik a gyermekbántalmazás fajtáit, a sérülések, megbetegedések formáit, vizsgálják a rizikófaktorokat, az epidemiológiai elemzések eredményeit, a bántalmazás igazságügyi orvostani vonatkozásait, a megelőzés lehetőségeit és a jogi szabályozást. Bemutatják azt a nagyívű szociális-történeti változást, melynek eredményeképpen kialakult a jelenlegi gyermekvédelmi rendszer. A társadalmi mozgások körforgása mellett új típusú bántalmazási formák jelentek meg, mint amilyen pl. a kiber-bántalmazás, a közösségi hálókon terjedő agresszió, kriminális magatartás vagy akár a túlzottan nagy szülői elvárások. A gyermekbántalmazás klasszikus típusainak, a fizikai-, szexuális-, érzelmi bántalmazásnak, az elhanyagolásnak és a kizsákmányolásnak a bemutatása a különböző orvosi diszciplinák kimagasló képviselőinek bevonásával történt. A határozott célkitűzésnek megjelölt interdiszciplinális szemlélethez a társadalomtudományok, a pszichológia és a jogtudományok jeles tagjainak közreműködése is elengedhetetlen volt.
A könyvet jó szívvel ajánljuk minden gyermekekkel foglalkozó szakembernek; elsősorban az orvosoknak, védőnőknek, szociális munkásoknak, orvostanhallgatóknak, főiskolai hallgatóknak, valamint pedagógusoknak és a gyermekvédelmi rendszerben dolgozó szakembereknek, a nyomozó hatóság, az ügyészség és az igazságszolgáltatás képviselőinek, akik érdeklődnek a gyermekkori bántalmazás témaköre iránt. Bízunk abban, hogy segítséget ad a szakembereknek a gyermekbántalmazás felismerésében, a terápiában és a megelőzésben egyaránt, valamint a képzésben, továbbképzésben nemcsak azáltal, hogy a témához kapcsolódó természettudományos és társadalomtudományos ismereteket közvetít, hanem, hogy szemléletformáló hatású lesz a gyermekbántalmazással kapcsolatban a zéró tolerancia elérése érdekében.
 
Szerkesztette: Nagy Anikó – Törő Klára

Tartalom

Előszó
1. Gyermekek veszélyeztetettségének jogi háttere, a veszélyeztetettség fajtái, magyarországi és nemzetközi helyzet 
2. A veszélyeztetett gyermek és fizikai bántalmazás gyermekgyógyászati vonatkozásai
2.1. az elhanyagolás szomatikus tünetei, diagnosztikája, kezelése 
2.2. Veszélyeztetett gyermekek a Heim Pál Gyermekkórházban – tíz éves visszatekintés 
3. A fizikai bántalmazás traumatológiai és sebészeti aspektusai 
4. A klinikai forensicus medicina szerepe a sérülések keletkezési mechanizmusának megítélésében 
5. A halálos kockázatú veszélyeztetés és fizikai bántalmazás gyermek fül-orr-gégészeti megjelenései (Dr. med. habil. Katona Gábor)
6. A fizikai bántalmazás és elhanyagolás gyermek-bőrgyógyászati megjelenései, differenciál diagnosztikája 
7. Azéheztetés jelentősége, fajtái, tünetei, diagnosztikája 
8. A gyermekkori szexuális bántalmazás jelei, gyermek-nőgyógyászati tünetek, differenciál diagnosztika, kezelés. Magyarországi helyzetkép 
9. A gyermekkori bántalmazás, veszélyeztetettség gyermek-urológiai vonatkozásai 
10. A gyermekkori érzelmi bántalmazás, lelki függőség, kényszer-gyermekpszichiátriai kórképek, differenciál diagnosztika, kezelési lehetőségek 
11. A bántalmazott, veszélyeztetett gyermek lelki vezetése 
12. A veszélyeztetettség és suicidum gyermekkori toxikológiai vonatkozásai 
13. A gyermekkori korrozív sérülések 
14. A halálos kimenetelű gyermekbántalmazás 
15. A bántalmazott, veszélyeztetett gyermek ápolói ellátásának specialitásai
16. A gyermek biztonságos környezete orvosi szemmel 
17. Összefoglalás