Gyógy- és fűszernövények
Paraméterek
Szerző | Lakatos Márk |
Cím | Gyógy- és fűszernövények |
Alcím | Történeti, gyűjtési, feldolgozási és minőségbiztosítási ismeretek |
Kiadó | Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem |
Kiadás éve | 2024 |
Terjedelem | 212 oldal |
Formátum | B/5, ragasztókötött |
ISBN | 978 615 02 0775 9 |
A gyógy- és fűszernövények termesztésével, történetével, gyűjtésével és feldolgozásával, valamint a vadon termő gombákkal is foglalkozó egyetemi jegyzetet – 10 éves munka eredménye – Lakatos Márk, a Károly Róbert Campus oktatója írta. |
|
|
Leírás
A gyógy- és fűszernövények termesztésével, történetével, gyűjtésével és feldolgozásával, valamint a vadon termő gombákkal is foglalkozó egyetemi jegyzetet – 10 éves munka eredménye – Lakatos Márk, a Károly Róbert Campus oktatója írta.
A gyógynövény szakterület igen nagyszámú gyógynövényfajjal foglalkozik, köztük melegégövi és import fajokkal is. Egy részüket termesztjük, míg az alapanyag jelentős részét vadon termő állományokból gyűjtjük. Ebben jelentősen eltér a szakterület más kertészeti ágazatoktól. A gyógy-, fűszer- és aromanövények, termékeik a gazdaság és az ipar valamennyi területén jelen vannak, sőt, még a turizmus területén is. A jegyzet igyekszik a sokszínű felhasználási területekbe is betekintést nyújtani. Friss állapotban nagyon kevés gyógy- és fűszernövényt tudunk csak hasznosítani, az elsődleges feldolgozással előállított növényi drogból a későbbiekben nem csupán gyógyszer, hanem élelmiszer (fűszer, élvezeti tea, étrend-kiegészítő, cukorka, szörp), kozmetikai vagy illatszeripari, vegyipari termék vagy akár állati takarmány is készülhet. Lényeges különbség, hogy itt a növényi rész hatóanyag-tartalma fontosabb, mint például a növényi részek mennyisége. Ezeket az ismereteket is közvetíti a jegyzet, de a növényfajok termesztésével nem foglalkozik.
MATE Kertészettudományi Intézet Gyógy- és Aromanövények Tanszék, 2024.
Írta: Lakatos Márk
Lektor: Zámboriné dr. Németh Éva, dr. Pluhár Zsuzsanna, Schmidt Péter
Kapcsolódó témakörök:
Tartalom
ELŐSZÓ
1. A GYÓGYNÖVÉNY ÁGAZAT JELENTOSÉGE, A GYÓGYNÖVÉNYEK ALKALMAZÁSÁNAK TÖRTÉNETI VONATKOZÁSAI
A gyógynövényismeret fejlődése
A gyógynövényismeret hazai fejlődése
A hazai gyógynövényágazat jelenlegi helyzete, sajátosságai
2. GYÓGYNÖVÉNYEK FELHASZNÁLÁSA
Gyógynövények gyógyászati felhasználása
Gyógyszeripari felhasználás
Gyógynövények élelmiszercélú felhasználása
Kozmetikumok
3. GYÓGYNÖVÉNY, NÖVÉNYI DROG
Gyógynövények elnevezése
Gyógy- és fűszernövények életformái
A növényi drog fogalma
Növényi drogok hatóanyag-tartalma
4. A GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉS JOGI SZABÁLYOZÁSA
Gyógy- és fűszernövény palánta
Ipari mák
Étkezési mák
Gyümölcs ültetvény
Védett és fokozottan védett növények termesztése
5. VADON TERMŐ GYÓGYNÖVÉNYEK GYŰJTÉSE
A gyógynövénygyűjtés jelentősége
A gyógynövénygyűjtés szempontjai
A gyűjtési hellyel és a fenntartható gyűjtéssel kapcsolatos ismeretek
Gyógynövényfelvásárlás
6. VADON TERMŐ GOMBÁK GYŰJTÉSE ÉS KERESKEDELME
A gombagyűjtés szempontjai
Vadon termő gombák kereskedelme
Földalatti gombák gyűjtése
7. GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNYEK FELDOLGOZÁSA
Gyógy- és fűszernövények friss állapotban
Elsődleges feldolgozás
Gyógy- és fűszernövények szárítása
Extrakciós eljárások
Növényi drogok csomagolása, tárolása
Másodlagos feldolgozás
8. NÖVÉNYI DROGOK MINŐSÍTÉSE
A minősítés alapjául szolgáló előírások
A minősítés szempontjai
Mintavétel és azonosítás
Tisztasági vizsgálat
Tartalmi meghatározás
9. GYÓGYNÖVÉNYTERMÉKEK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA
Minőség, minőségbiztosítás
Gyógynövények gyűjtése, termesztése és feldolgozása GACP-rendszerben
Gyógynövénytermék-előállítás minőségbiztosítási rendszerekben
További minőségbiztosítási rendszerek
Ökológiai (bio) gazdálkodás
FairWild Standard
Földrajzi és közösségi árujelzők
Helyi termékek
10. GYÓGYNÖVÉNYTURIZMUS
FELHASZNÁLT ÉS AJÁNLOTT IRODALOM
Mellékletek