Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Háború, forradalmak, pszichoanalízis – 1914–1919

Paraméterek

Sorozat Ferenczi Sándor összes művei
Cím Háború, forradalmak, pszichoanalízis – 1914–1919
Alcím Ferenczi Sándor összes művei 3.
Kiadó Oriold és Társai Kiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelem 420 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 615 5981 77 7
Eredeti ár:
5.500 Ft
5.225 Ft
Online kedvezmény: 5%

Ferenczi Sándor összes műveinek harmadik kötete az analitikus 1914 és 1919 között keletkezett cikkeit, tanulmányait tartalmazza, szerkesztői kísérőjegyzetekkel ellátva. A közel száz írás között található hosszabb értekezés, rövidebb cikk, esettanulmány, előszó, számos könyvismertetés és nemzetközi folyóiratokban megjelent munkákról szóló beszámoló is.

Leírás

Ferenczi Sándor összes műveinek harmadik kötete az analitikus 1914 és 1919 között keletkezett cikkeit, tanulmányait tartalmazza, szerkesztői kísérőjegyzetekkel ellátva. A közel száz írás között található hosszabb értekezés, rövidebb cikk, esettanulmány, előszó, számos könyvismertetés és nemzetközi folyóiratokban megjelent munkákról szóló beszámoló is. Ferenczi e termékeny időszakában az elméleti és terápiás kérdések mellett jelentős tanulmányai születtek a pszichoanalízis alkalmazott területein és terepein is: jogi, szociálpolitikai, kriminalisztikai vagy oktatási kérdésekről. Természetesen az írások a pszichoanalízis technikáját is érintik, többek között a szabad asszociáció, az áttétel és viszontáttétel jelentőségére vagy az aktív technika szerepére utalva.

Ferenczi személyes életében is fontos eseményeket hozott ez a néhány év. Ekkorra esnek Freuddal folytatott néhányhetes analízisei. Levelezése Freuddal még intenzívebbé, mélyebbé, szakmai és személyes élete megosztásának egyik fő terepévé válik. Ekkor zajlik a háromszög- vagy inkább négyszög-kapcsolat Altschul Gizella, Pálos Elma, a „házassági tanácsadó” Freud és a döntésképtelen Ferenczi között. Az érintett időszak igen sűrű és turbulens volt politikai eseményekben is: világháború, őszirózsás forradalom, Tanácsköztársaság, fehérterror. Ezek mindegyike nyomot hagyott a pszichoanalízisen is, elméleti, terápiás és intézményes szempontból egyaránt. A háború okozta traumák megfigyelése, a „háborús neurózis” esetei formálták Ferenczi elméleti és technikai gondolkodását. A háborús rombolás és regresszió újfajta lelki betegségeket hozott, s ezek gyógyítására a pszichoanalízist is legitim eszközként tekintették. Paradox módon a háborús helyzet eredményezte azt is, hogy 1918 szeptemberében Budapest lett az 5. Nemzetközi Pszichoanalitikus Kongresszus helyszíne. A Tanácsköztársaság pedig a világon első pszichoanalitikus egyetemi tanszék megalapítását hozta el, ha csak néhány hónapra is. Vagyis a pszichoanalízis ebben az időszakban átmenetileg hivatalos elismerést nyert.

 

Oriold és Társai Kiadó, 2023.

Ferenczi Sándor összes művei–sorozat 3.

Szerkesztette és sajtó alá rendezte: Borgos Anna és Pető Katalin

Főszerkesztők: Mészáros Judit – Harmatta János – Bókay Antal

 

Kapcsolódó kiadványok:

Szerzők - könyvek: Ferenczi Sándor