Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Halálos tavasz (DVD)

Paraméterek

Szerző Kalmár László
Cím Halálos tavasz (DVD)
Alcím Fekete-fehér, magyar melodráma
Kiadó Magyar Nemzeti Filmarchívum
Kiadás éve 2013
Formátum DVD
ISBN MNFA19
Ár:
990 Ft

A Halálos tavasz a háború előtti hangosfilm korszak egyik legsikeresebb darabja. Karády Katalinnal itt jelent meg a magyar filmen a mágikus, titokzatos „bestia”: a férfi vesztét okozó végzet asszonya.

Leírás

Dr. Egry Iván öngyilkosságot követ el szállodai szobájában. Az ő története pereg végig, attól a pillanattól kezdve, hogy a lépcsőházban először látja meg a lányt, akiről később kiderül: Ralben Edit a neve. Iván meghívatja magát hozzájuk. Edit ekkor Ahrenberg gróf menyasszonya. Csakhamar Iván kéri meg a lány kezét, s esküvőjükig egy bérelt kis budai lakásban találkoznak. Edit azonban továbbra is tartja a kapcsolatot volt vőlegényével, s emiatt Iván szakítani próbál. Nagy Józsa jelenthetne kárpótlást a férfi számára, de mivel a nagy szerelem Edithez köti, revolverrel végez magával.
 
A Halálos tavasz a háború előtti hangosfilm korszak egyik legsikeresebb darabja. Karády Katalinnal itt jelent meg a magyar filmen a mágikus, titokzatos „bestia”: a férfi vesztét okozó végzet asszonya. S hogy ez mennyire új volt a korszakban, bizonyítja a biztonság kedvéért leforgatott happy end-es vég, amely szerencsére nem került mozikba. Az igazi csemege viszont a Zilahy-regény nyomán négy évvel korábban készült amatőrfilm.

Készült: 1939

Rendezte: Kalmár László
Forgatókönyvíró: Zilahy Lajos
Zeneszerző: Polgár Tibor
Operatőr: Makay Árpád
Vágó: Farkas Zoltán
Főszereplők: Jávor Pál (Dr. Egry Iván), Karády Katalin (Ralben Edit), Szörényi Éva (Nagy Józsa), Somlay Artúr (Ralben kegyelmes), Bilicsi Tivadar (Boskó Pál), Kamarás Gyula (Ahrenberg gróf)
 
Extrák:
Boldog vég verzió  5’
Halálos tavasz, amatőr némafilm (r.: Dudás László, 1935) 30’
Jön az öcsém (1919, 8’)