Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Hamlet

Paraméterek

Szerző Mensáros László
Cím Hamlet
Kiadó Magyar Művészeti Akadémia
Kiadás éve 2019
Terjedelem 232 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 9786155464805
Eredeti ár:
3.400 Ft
3.060 Ft
Online kedvezmény: 10%

Méltatlanul keveset emlegetett Mensáros László 1956-os debreceni Hamlet-alakítása, pedig annak idején a fővárosból és az ország más részeiről is zarándokoltak a nézők, hogy láthassák a fiatal tehetséget a drámairodalom egyik legfontosabb szerepében. Könyvük emléket állít e legendás alakításnak és a kötet mellékleteként olyan hanganyagot kínálunk javított és tisztított formában, mely túlzás nélkül történelmi kincs: az 1956-os debreceni Hamlet-előadás egyetlen fennmaradt felvételét.

Leírás

Méltatlanul keveset emlegetett Mensáros László 1956-os debreceni Hamlet-alakítása, pedig annak idején a fővárosból és az ország más részeiről is zarándokoltak a nézők, hogy láthassák a fiatal tehetséget a drámairodalom egyik legfontosabb szerepében. A Téri Árpád vezette Csokonai Színház nagy pillanata volt ez, amihez hozzájárult a kötetben is megszólaló Örkényi Éva Ophélia megformálásával, valamint a később világhírre szert tett Kurtág György is az általa szerzett zenei kommentárral. Ám a dicsőséges mozzanat nem tarthatott sokáig: a forradalom vérbe fojtása után egy ideig még színpadon volt ugyan a darab, ám a társulat szétszéledt, a különös színháztörténeti csillagóra emléke pedig az azt követő évtizedekben megkopott.

Könyvük azzal a szándékkal született meg, hogy emléket állítson e legendás alakításnak, mely Mensáros László életművében is kiemelkedő jelentőséggel bírt. Leletmentésként is tekinthetünk erre a munkára, hiszen a kötet mellékleteként olyan hanganyagot kínálunk javított és tisztított formában, mely túlzás nélkül történelmi kincs: az 1956-os debreceni Hamlet-előadás egyetlen fennmaradt felvételét.