Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

„Hang-szereljünk!”

Paraméterek

Szerző Árgány Brigitta
Cím „Hang-szereljünk!”
Alcím Gyermekhangszerek készítése a „pettyegetőtől” a „tüttyügetőig”
Kiadó Magyar Kultúra Kiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelem 160 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 978 615 5746 25 3
Eredeti ár:
3.480 Ft

A könyvben felsorakoztatott ötletekkel és ajánlásokkal szeretnénk felhívni a figyelmet a készíthető gyermekhangszerek létrehozására és a használatukban rejlő kifogyhatatlan lehetőségekre, kedvet ébreszteni minden kreatív pedagógusban a gyermekekkel való közös munkálkodáshoz, akár tanórai, akár tanórán kívüli, szabadidős tevékenységek során.

Leírás

Az ötletes Hang-szereljünk! cím a zenepedagógiai igényesség jelzője is, hiszen vonatkozhat a gyermeki énekhang „szerelésére”, mint az óvoda kiemelkedő, tiszta éneklésre serkentő feladatára, de ezek, az élvezettel készült hangszerek kísérhetik a gyermeket vagy önálló produkció is létrehozható. A nagyobb zenekari művek jó hangszerelése már fél siker lehet, de gondolhatunk a filmzenékre is.
Az énekhang kísérete mellett ezekkel az eszközökkel önálló zeneművek is létrehozhatók, ha megfelelő módon alkalmazzák azokat. Találkozhatunk a hangszerek készítési módjának konkrét leírásával, „használati utasítást” is ad, majd a módszertani útmutatóban és a játékgyűjteményben olyan szakmai tanácsokkal látja el az olvasót, amely világosan jelöli meg a képességfejlesztés területét, ill. a differenciálás lehetőségeit. Igényesen illusztrált, jól felépített gyűjtemény. Ajánlom a füzetet a pedagógusképzések hallgatóinak és oktatóinak, a továbbképzések résztvevőinek, de általában a (zene)pedagógusok és szülők számára is!
Végül az örökérvényű kodályi gondolatok magyarázhatják e kötet megjelenésének fontosságát: tehát vigyünk gyerekeink életébe játékot, örömöt, zenét… és bővüljön a lehetőségek tárháza ezzel a gyűjteménnyel!

Dr. Szarka Júlia (PhD) főiskolai tanár

Bevezető gondolatok
Pedagógusi pályám kezdetén szembesültem először az oktatási intézmények hangszerellátottságának szerénységével, nemcsak a készen kapható hangkeltő eszközök tekintetében. Később „gyakorló” szülőként, majd a zeneóvoda vezető továbbképzés tanáraként nyílt először lehetőségem olyan kreatív kurzusok kialakítására, melyek a pedagógusok zenei képzésében (kisgyermeknevelő, óvodapedagógus, tanító) az addigi tartalmakon túl új lehetőségeket teremthettek. Így kezdtem el foglalkozni gyermekhangszerek készítésével és azoknak az oktatás-nevelés különböző területeibe integrálásával, eljutva – ezzel összefüggésben – a komplex művészeti nevelés lehetőségeinek feltárásához. Szakmailag és emberileg is sokat köszönhetek annak, hogy közel húsz éve formálódnak az e területhez köthető élményeim. Feledhetetlen az a pillanat, amikor gyermekem próbálta ki otthon az első kurzusra (vele közösen) készített mintadarabjaimat vagy az a sok-sok közös alkotás, mely az évek alatt a különböző hallgatói- és gyermekcsoportokkal való együttes tevékenység során született meg. Nehéz összesűríteni és szavakba önteni azokat a momentumokat, melyek emlékezetessé tették és teszik ezeket az alkalmakat: az alkotás közbeni beszélgetések, a közös „ötletelések”, a mesedramatizálásokra való felkészülés folyamata és a „bemutató” izgalma, a közösen létrehozott produkciók felemelő élménye. Amiért mégis megpróbálom: egyrészt a könyvben felsorakoztatott ötletekkel és ajánlásokkal szeretném felhívni a figyelmet a készíthető gyermekhangszerek létrehozására és a használatukban rejlő kifogyhatatlan lehetőségekre. Másrészt szeretnék ezzel az összeállítással kedvet ébreszteni minden kreatív pedagógusban a gyermekekkel való közös munkálkodáshoz akár tanórai akár tanórán kívüli, szabadidős tevékenységek során. Ajánlom továbbá e gyűjteményt szülőknek, családoknak, közművelődési intézmények dolgozóinak, táborok szervezőinek és minden játékos, alkotó kedvű felnőttnek, aki kedvet érez a hangszerek barkácsolásához és mások vagy maga örömére jól tudja hasznosítani, egyéni ötletekkel gazdagítani a leírtakat. Az összeállítás tehát, amelyet most kezébe vesz az Olvasó, a gyakorlatból kristályosodott ki és sok éves „együtt gondolkodás” terméke. Hiszem: ahogy számomra és tanítványaim számára is az ötletek és az élmények kimeríthetetlen tárháza ez a terület, úgy az Olvasót is magával ragadja majd az alkotás, az önkifejezés, a „saját képemre formálás” öröme gyermekként, szülőként, pedagógusként, „homo ludens”-ként – életkortól függetlenül. Ahogy Sütő András gyerekkoráról írt vallomásában találóan megfogalmazta: „Hacsak lehet, játszik a gyermek. Mert végül a játék komolyodik munkává. Ha zenész lennék, eszembe jutna talán a gyermekkori „zeneszerzés”, kamarási hangversenyeink minden kis mozzanata. Zeneszerszámunk volt: a kórómuzsika, a cérnahúrú hárfa, a büröksíp, hagymaszárflóta, fűszálcsimpolya, a falevélpánsíp, s mi minden.”
A gyűjtemény „szakácskönyv” formájában épül fel, így egy-egy oldal a hozzávalóktól, az elkészítés útján át a felhasználás lehetőségeit foglalja magában, majd néhány játékkal, módszertani útmutatással és legvégül színes illusztrációkkal szolgál. Az alapanyagok eltérő adagolását, színesítését és az íz(lés)világ további alakítását a Tisztelt Olvasóra bízom. Jó étvágyat és tartalmas, egyben szórakoztató időtöltést kívánok hozzá!

A szerző

Magyar Kultúra Kiadó, 2023.

Írta: dr. Árgány Brigitta

Szakmai lektor: Dr. Szarka Júlia

Illusztrálta: Rónai Gábor

Tartalom

Bevezető gondolatok – ajánlás

Egy (kis) elmélet

A hangszerek fogalma és csoportosítása

A gyermekhangszerek készítésének jelentősége

Dobok

Dob sajtosdobozból

Dob margarinos dobozból

Dob mini virágcserépből

Dob dióból

Dob deszkából

Dob bonbonos dobozból

Dob kókuszdióból

Kétoldalú négyszögletes dob

Kisdob papírhengerből

Dob dobozból

Kukorékoló

Köcsögduda

Csörgők, rázók

Csörgő hangkeltőkkel

Csörgő filmtartó/gyógyszeres/vitaminos dobozból 1.

Csörgő filmtartó/gyógyszeres/vitaminos dobozból 2.

Csörgő teaszűrőből

Szélcsengő teaszűrőből

Füles rázó vagy csengettyű 

Csörgő szűrőkanálból

Ágas csörgő dióból

Csörgő dióból 1.

Csörgő dióból 2.

Csörgő orvosi spatulából

Csörgő ágas fából

Csörgő fém kupakokkal

Csörgő műanyag tojásból

Csörgő villanykörtéből

Csörgő mákgubóból

Csörgő dióból

Csörgő fakanálból és dióból

Csörgő kókuszból

Csörgő kókuszból – nyél nélkül

Csörgő papírgurigából

Csörgő tojástartóból

Csörgő lufiból

Csörgő lopótökből

Csörgő lufiból

Csörgő kagylókból

Csörgő joghurtos flakonokból

Csörgődob/csörgőkarika

Kaparók (guiro, güiro)

Kaparó kókuszdióból karton/parafa alapra

Kaparó dióhéjakból karton vagy doboz alapra

Kaparó gyufásdobozból

Kaparó faágból

Kaparó bonbonos dobozból és diókból („focistáknak”)

Kaparó bambuszból

Recefice

Kasztanyetták

Kasztanyetta dióból/kagylóból/nagyméretű gombból

Ujj-kasztanyetta dióból/kagylóból

Kasztanyetta fakanálból

Egyéb ritmushangszerek

Ritmushangszer csigaházakból

Ritmushangszer fából

Ritmushangszer virágcserépből 1.

Ritmushangszer virágcserépből 2.

Kopogófa (claves)

Ritmushangszer kókuszdióból

Dió csattogó

Ujjkopogtató dióból/kagylóból

Dió pöckölő

Dallamhangszerek

Pánsíp (öt vagy nyolc sípból álló)

Tutora

Bürökduda

Harangjátékok

Harangjáték csengettyűkből, szögekből

Harangjáték kagylókból

Harangjáték agyagcserepekből

Egyéb hangkeltők

„Söpréshez”

„Recsegők”

Csiszolópapíros fahasábok

Szöges játék 

Kelep

Gyufacitera („Pettyegető”)

Kóréhegedű (csutkahegedű, kukoricahegedű)

Esőbot

„Pettyegető” kókuszdióból

Hangszercsaládok

Hangszercsalád csörgőkből

Hangszercsalád dobokból és csörgőkből

Dobfelszerelés

Hang- és játékfal 

Dobverők készítése

Játékötletek és módszertani ajánlások

„Mese, mese, mátka…”

Forgatókönyv 1.

Vlagyimir Szutyejev: A gomba alatt című meséjéhez

Forgatókönyv 2.

Vlagyimir Szutyejev: A gomba alatt című meséjéhez

Forgatókönyv 3.

Jékely Zoltán: A három pillangó című meséjéhez

Záró gondolatok

Fényképek hangszerekről

Felhasznált irodalom

Kapcsolódó kiadványok