Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Hangtani munkafüzet

Paraméterek

Sorozat Anyanyelvi Kompetenciafejlesztő Munkafüzetek
Szerző Bodnár Ildikó
Cím Hangtani munkafüzet
Alcím A hangképzés, a beszédhangok tulajdonságai és a hangok egymásra hatása
Kiadó Tinta Könyvkiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelem 48 oldal
Formátum B/5, irkafűzött
ISBN 978 963 409 389 3
Eredeti ár:
1.490 Ft
1.266 Ft
Online kedvezmény: 15%

A munkafüzet feladatai áttekintik a hangképzés és a hallás szerveit, bemutatják a magánhangzókat és a magánhangzótörvényeket, a mássalhangzókat és a mássalhangzótörvényeket, továbbá bevezetnek a költői nyelv hangtanába.

Leírás

A munkafüzet feladatai áttekintik a hangképzés és a hallás szerveit, bemutatják a magánhangzókat és a magánhangzótörvényeket, a mássalhangzókat és a mássalhangzótörvényeket, továbbá bevezetnek a költői nyelv hangtanába. A feladatok a fonetika elemeinek megismerése, azaz a hangképzés, a hangok csoportosítása és helyes kiejtésének kérdései mellett röviden foglalkoznak a gyermeknyelv hangtanának, illetve a költői szövegek hangzásának a jellegzetességeivel. Minden fejezetben hangsúlyozzák a helyes beszéd és a helyesírás igen szoros kapcsolatát. Könnyen megjegyezhető szabályok bemutatásával a munkafüzet jelentős mértékben elősegítheti a helyesírási készség fejlesztését.

A kiadvány a bevezetőhöz kapcsolódó kedvcsináló feladatsor után négy fejezetben tárgyalja a legfontosabb, beszédhangjaink világára vonatkozó ismereteket. A feladatok jól kiegészítik a középiskolai tankönyvek anyagát, a helyes megoldásokhoz sokszor logikus gondolkodással és megfigyeléssel, máskor egyes szótárak, illetve az ismeretek körét igencsak kibővítő internetes oldalak böngészésével lehet eljutni. A feladatok sorában gyakran találni a tanult idegen nyelvekre való utalást is.

A szerző, Bodnár Ildikó középiskolai tanárként a nyelvtan-, a beszédművelés- és a stilisztikaórákon, egyetemi docensként fonetikai, alkalmazott fonetikai, gyermeknyelvi és stilisztikai szemináriumok során oktatta a hangtani ismereteket, cikkek sorában és részletes tanulmányban mutatta be beszédhangjaink rendszerét.

A Hangtani munkafüzet feladatait elsősorban a 9. évfolyamos középiskolás diákoknak, valamint az érettségire és felsőfokú tanulmányokra készülő diákoknak ajánljuk. És nem csupán a magyarból továbbtanulóknak, ugyanis az általános fonetikai (a beszédszervekre, a hangok képzésére, egymásra hatására vonatkozó) ismeretek a magyar mellett bármely más idegen nyelv tanulása során is jól hasznosíthatóak.


Tinta Könyvkiadó, 2023.

Anyanyelvi kompetenciafejlesztő munkafüzetek 35.

Írta: Bodnár Ildikó

Tartalom

Előszó

Bevezető, ráhangoló feladatok

Tudomány

Költészet

Az anyanyelv elsajátítása, gyermeknyelv

A hangképzés szervei

A hallás szerve

A magánhangzók képzése, jellemzése

A magánhangzótörvények

A mássalhangzók

A mássalhangzótörvények

A hangszimbolika

Megoldások

Felhasznált és ajánlott irodalom