Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Harcban az igazsággal

Paraméterek

Szerző Olink, Hans
Cím Harcban az igazsággal
Alcím 1956 - az amszterdami hideg polgárháború
Kiadó 1956-os Intézet
Kiadás éve 2006
Terjedelem 158 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 9739 00 0
Eredeti ár:
1.790 Ft
1.611 Ft
Online kedvezmény: 10%

Hans Olink könyve az 1956-os magyar forradalom hatásának történetéről szól. Erről a hatástörténetről egyidejűleg is, a forradalmat követő években is elég sok szó esett...

Leírás

Hans Olink könyve az 1956-os magyar forradalom hatásának történetéről szól. Erről a hatástörténetről egyidejűleg is, a forradalmat követő években is elég sok szó esett. 1989, a szovjet típusú rendszerek bukása Kelet-Európában, majd a szovjet birodalom széthullása – mint oly sok mást – ezt a történetet is új perspektívába helyezte. 1956 a hidegháború egyik válságos pillanatából, a magyarországi posztsztálinista rendszer másságát magyarázó tényezőből 1989 előhírnökévé változott, az „első dominóvá”, amelynek eldőlte már a szovjet típusú szocializmus végső bukását vetítette előre.
Olink krónikája azonban valóban 1956-ba tér vissza. Nem ígér többet, de kevesebbet sem, mint egy pillanat felidézését. Azét a pillanatét, amikor egy nyugat-európai társadalom tudomást szerzett a budapesti eseményekről, sokkolták a november 4-i szovjet invázióról érkező hírek. A feszültség kirobbant, a sokakon úrrá lett harag és elkeseredés a magyar forradalmat leverő szuperhatalom helyi ágensei (más nézőpontból: a nemzetközi munkásmozgalom hollandiai szervezetei) elleni erőszakba torkollott. Amszterdam utcáin néhány napig, a holland sajtóban, a politikai és a közélet különböző fórumain néhány hétig valóságos „hideg polgárháború” zajlott.
A tüntetők, a kommunista párt székházát ostromlók ajkán a „Budapest”, a „magyarok” szó harsogott. A könyv azonban, igen bölcs mértéktartással, nem akarja elmagyarázni, mi is történt Budapesten, mit is tettek a magyarok, és mit tettek a magyarokkal. A történetesen éppen Magyarországra figyelő, de a magyar események örvén is – természetesen – önmagával foglalkozó, a világ, a társadalom és közélet háború utáni kérdéseit feszegető holland társadalomra kíváncsi. A hidegháború lelkiállapotát, kultúráját próbálja felidézni – 1956-ban, de az Északi-tenger partjáról nézve. A magyar eseményekről tudósító újságírók leírásában egy nyugati kisnép attitűdjét kívánja rögzíteni. A magyar forradalom kiváltotta vihar a holland társadalmat rázza meg, amely – évtizeddel előbb, mint mi a Duna mellett – a hidegháború-szürke ötvenes évekből éppen átlép a színesebb, bonyolultabb hatvanas évekbe.
1956 évtizedekre meghatározta Magyarország és a magyarok képét Nyugaton. Erről – legalábbis úgy szoktuk gondolni – elég sokat tudunk. Hogy emellett milyen vitákat váltott ki ott, milyen változásokat hozott, hogyan formálta a Nyugat hidegháborús emlékezetét, arról sokkal kevesebbet. Hans Olink beszámolója a szolidaritással kezdődik, de valójában a társadalom önismeretéről szól. Számunkra hungaricum, de érdekességét a saját történettel való higgadt szembenézés adja.
 
Írta: Hans Olink
Fordította: Bérczes Tibor 

Tartalom

Előszó a magyar kiadáshoz
ELŐSZÓ
AMIKOR A DOLGOK ÖSSZEZAVARODNAK
VÉGKIFEJLET
(F)ELSZABADULNAK AZ ÉRZELMEK
FEGYELMEZETLENEK
CSILLAPODNAK A KEDÉLYEK
TISZTOGATÁS
EPILÓGUS
Rövidítések
Források