Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Három vándorló Királyfirul való Historia

Paraméterek

Sorozat Folklór
Szerző Benedek Katalin
Cím Három vándorló Királyfirul való Historia
Alcím A sárospataki kéziratos népmesegyűjtemény (1789)
Kiadó L'Harmattan Kiadó
Kiadás éve 2004
Terjedelem 118 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 963 9457 63 9
Eredeti ár:
1.500 Ft

A kötet nyolc szöveg és Gulyás József közreadó 1931-ben kelt előszavának közlésén túl feltárja a kézirat történetét és a hozzá kapcsolódó elképzeléseket, valamint Benedek Katalin mesekutató által készített tartalomkivonatokkal és jegyzetekkel egészíti ki azokat.

Leírás

A kötet, melyről a reprintet készítettük, a sárospataki főiskolai könyvtár tulajdonában levő XVIII. század második feléből és a XIX. század első feléből származó kézirat meseanyagának nyomtatott változata. A kötet első ismertetője Gulyás József könyvészeti leíráson kívül közli a nyolc mese tartalmát s megjelöli a fordítások alapjául szolgáló németnyelvű regedarabokat is. Megállapítja, hogy az Szilcz István, Szabolcs megyei földbirtokos műve, aki a hatodik mesét 1789. november 19-én vetette papírra, s hogy ez a kézirat irodalmunk legrégibb népmesegyűjteménye.
A kötet e nyolc szöveg és Gulyás József közreadó 1931-ben kelt előszavának közlésén túl feltárja a kézirat történetét és a hozzá kapcsolódó elképzeléseket, valamint Benedek Katalin mesekutató által készített tartalomkivonatokkal és jegyzetekkel egészíti ki azokat.
 
Sorozatszerkesztő: Hoppál Mihály