Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Hatalom - autoritás - legitimitás

Paraméterek

Szerző Löffler Tibor
Cím Hatalom – autoritás – legitimitás
Alcím Elméletek és elméletkritika
Kiadó JATEPress
Kiadás éve 2010
Terjedelem 266 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 315 003 0
Ár:
3.780 Ft
3.591 Ft
Kedvezmény: 5%

Hatalom, autoritás és legitimitás témáját különböző tudományágak (politikai filozófia, szociológia stb.) szerint lehet megközelíteni és feldolgozni. Jelen jegyzet lényegében politológiai célból nyúl a témához, ezért elsődlegesen a politikai hatalom, a politikai autoritás és a politikai legitimitás rekonstrukciójára vállalkozik.

Leírás

Hatalom, autoritás és legitimitás témáját különböző tudományágak (politikai filozófia, szociológia stb.) szerint lehet megközelíteni és feldolgozni. Jelen jegyzet lényegében politológiai célból nyúl a témához, ezért elsődlegesen a politikai hatalom, a politikai autoritás és a politikai legitimitás rekonstrukciójára vállalkozik. Azért csak „elsődlegesen”, mert a politika világa nem záródik el hermetikusan a társadalomtól, a társadalmi lét többi szférájától. A társadalom nem politikai viszonylataiban is megvannak azok a jelenségek, amelyeket a hatalom, az autoritás és a legitimitás fogalmával ragadhatunk meg: a családfő vagy a munkahelyi főnök hatalma és tekintélye (autoritása); legitim gyermek és legitim örökösök stb. Hatalom, autoritás és legitimitás fogalmaival tehát egyaránt értelmezhetjük a társadalom politikai és nem politikai jelenségeit, illetve specifikálhatunk különös, specifikusan politikai jelenségeket. Hatalom, autoritás és legitimitás fogalmait ezért a különös (specifikusan politikai és nem politikai) és az általános (egyaránt politikai és nem politikai) dimenziókban értelmezzük, és ezt a kettősséget az is indokolja, hogy a társadalom politikai és nem politikai hatalmi viszonylatai, a politikai és nem politikai autoritások, a politikai és nem politikai legitimációs viszonylatok kölcsönös összefüggésben vannak egymással. A specifikusan politikai hatalom, autoritás és legitimitás megértéséhez ezért igénybe vehetjük más diszciplinák eredményeit is.
A jegyzet nem ad átfogó képet sem a társadalmi és politikai valóságban meglévő legitimációs kérdésekről és problémákról, sem a politikai és társadalomtudományok legitimációs elméleteiről. Mivel az autoritás, a legitimáció és a legitimitás, valamint a velük rokon fogalmak használatát a mindennapokban, a politikai életben és a tudományos gondolkodásban egyaránt anarchia és káosz jellemzi, a jegyzet célja, hogy – a következő fejezetben kifejtett – analitikus és konceptuális elemzés bemutatásával olyan készségeket és képességeket alakítson ki a hallgatókban, melyek segítik eligazodni őket a szakirodalmat összességében uraló fogalmi káoszban. Ebben az értelemben a jegyzet szigorúan vett tansegédletnek tekintendő, amely nem válthatja ki, de nem is akarja kiváltani, a meghatározó legitimációs elméletek és szakirodalom (Max Weber, Jürgen Habermas, Niklas Luhmann stb.) alaposabb megismerését még akkor sem, ha bizonyos elméletek bizonyos mértékig elemzés tárgyát képezik a jegyzetben.
 
Lektor: Kovács László Imre 

Tartalom

Bevezetés
Terminológia és módszer
I. HATALOM ÉS AUTORITÁS
Etimológia: potestas – power – hatalom
Etimológia: auctoritas – authority – autoritás
Közhatalom és autoritás
Uralom és autoritás: szemantikai határok
Az „autoratív” fogalma és az autoritás lényege
Az autoritás válsága és rehabilitálása
Az autoritás funkcionális megközelítése
Autoritás: általános definíciók
Hatalom, uralom és autoritás logikái
Az autoritás mint intézményesített és formális hatalom
Az „autoritárius” autoritás koncepciója
Autoritás és autoritarizmus
De jure autoritás és legitim autoritás
II. A LEGITIMITÁS
A legitimitás analitikus metszetben
A legitimációs elvek
Módszertani törésvonalak
Legitimációs tematika és legitimációs toposzok
A legitimitás funkcionális érvényessége
Politikai legitimitás avagy a legitimitás politikai érvényessége
Forradalom avagy a legitimitás politikai érvénytelensége
Max Weber elmélete a legitim uralom típusairól
A legitimáció igazolás elméleti értelmezése és a „procedurális legitimáció”
A legitimitás politikai filozófiai és szociológiai értelmezése
A legitimitás dimenziói: David Beetham legitimációs elmélete és annak korrekciója
A vezetés legitim gyakorlásának képessége
A legitimitás rendszerelméleti értelmezése
Nemzetközi legitimitás
Felhasznált és ajánlott irodalom