Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Hátamon a zsákom

Paraméterek

Szerző Gál Andrea
Cím Hátamon a zsákom
Kiadó Koinónia Kiadó (Kolozsvár)
Kiadás éve 2017
Terjedelem 60 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 978 973 165 169 9
Ár:
2.200 Ft
1.980 Ft
Kedvezmény: 10%

Kedves Gyerekek! Ismerkedjetek meg Pintyőkével és családjával. Gál Andrea legújabb könyve a legkisebbeknek szól, és bemutatja a költözés izgalmait egy kislány szemével. Ki örülne a gyereknél jobban annak, ha felfordul a ház? Lakótelepről falura költözik a kis család, a költözés izgalmai feledtetik, hogy meg kell válni a várostól. A falu felfedezésre vár: Pintyő rakoncátlan kiskacsákkal, szomszédokkal ismerkedik. A nagy sikerű Fecske utca 12. szerzője, a brassói Gál Andrea új könyvét három-négy éveseknek ajánljuk. 

Leírás

A nagy sikerű Fecske utca 12. után, Gál Andrea második gyerekkönyve hasonlóképpen a gyermektörténet műfaji sajátosságait viseli magán, a korábbi kötethez képest kisebbeknek szól, ezért terjedelmében is ehhez a korosztályhoz igazodik.

A történet alaphelyzete sok gyerek számára ismerős életeseményt idéz fel: egy kis család városról falura költözik. Miközben az édesapa egész napját az új ház csinosításával tölti, a költözés előtti nap Pintyőke édesanyjával végigsétálják a lakótelep legkedvesebb helyszíneit, búcsút intenek az ismerős néniknek, bácsiknak, lakótársi gyerekeknek. A búcsúzás kellemetlen élményét azonban hamarosan kárpótolja a sok kaland, játék és felfedezés, mellyel a cóványfalvi kis birtok várja őt. Először az udvar kincseit és állatlakóit fedezi fel, majd kimerészkedve az utcára és a közvetlen környékre, a szomszéd néni baromfiudvara kínál felejthetetlen élményeket. A kacsákkal való barátkozásnak köszönhetően még a bürkösi piacra is elkíséri a szomszéd Mária nénit és Pista bácsit. Csakhogy a vásárban Pintyőkének pillanatok alatt nyoma vész. A könyv hátralévő részében kiderül, hová tűnt Pintyőke, és milyen következményei lettek annak, hogy elcsatangolt.

A könyv vonzereje a történet tartalmi jellegéből fakad. A hasonló élethelyzetbe kerülő gyerekek könnyen azonosulnak a hasonló korú szereplővel. Erénye, hogy a hétköznapi történetbe beleszőtt kis vásáros kaland azoknak a gyerekeknek is vonzóvá és könnyen befogadhatóvá teszi a történetet, akik még nem élték át a költözéssel járó kellemes vagy épp kellemetlen élményeket.

A kötet gazdag illusztráltsága miatt inkább képeskönyv, mint mesekönyv. Bódi Kati kedves illusztrációi nemcsak a történet jelentésgazdagításában játszanak szerepet, hanem a kisebbek szövegértését is támogatják a vizuális nyelvi minták segítségével.

Gál Andrea: író, kutató, szerkesztő, egyetemi tanár. 1978-ban Brassóban született. Szülővárosában végezte alapfokú, majd középiskolai tanulmányait. Ezt követően a kolozsvári BBTE Bölcsészkarán szerzett magyar-német szakos oklevelet (1996-2000). 2001-2009 között a BBTE Magyar Irodalom Tanszékének doktorandusz hallgatója. Doktori disszertációját Virtualitás és utópia a közelmúlt irodalmában címmel dr. Cs. Gyimesi Éva vezetésével 2009-ben védte meg. 2005-től a brassói Áprily Lajos Főgimnázium magyar szakos tanára, 2006-2012 között a Brassói Lapok Lurkó gyermekoldalának szerkesztője. Óraadó oktatóként több egyetemen is tanított: a brassói Transilvania Tudományegyetem Magyar Nyelv és irodalom szakán, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalomtudományi, illetve Újságírói Tanszékén. 2002–2003 között a Krónika napilap kultúra rovatának szerkesztője. Gyermekeknek szóló írásai különböző antológiákban, folyóiratok gyerekrovatában jelentek meg.