Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Házi sajtkészítés

Paraméterek

Sorozat Házunk táján
Szerző Wolfgang Scholz
Cím Házi sajtkészítés
Alcím Kecske-, juh-, tehéntejből
Kiadó Mezőgazda Kiadó
Kiadás éve 2011
Terjedelem 156 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 978 963 286 605 5
Eredeti ár:
3.500 Ft

Aki juhot, kecskét vagy tehenet tart, előbb-utóbb kerülhet abba a helyzetbe, hogy a fölös mennyiségű friss tejet valamilyen módon feldolgozza, hosszabb tárolásra alkalmassá tegye. A különböző tejtermékek (joghurt, túró, sajt) készítéséhez azonban ismerni kell azokat a biológiai és biokémiai folyamatokat, amelyek segítségével jó minőségű és jó ízű termékeket kapunk.

Leírás

Aki juhot, kecskét vagy tehenet tart, előbb-utóbb kerülhet abba a helyzetbe, hogy a fölös mennyiségű friss tejet valamilyen módon feldolgozza, hosszabb tárolásra alkalmassá tegye. A különböző tejtermékek (joghurt, túró, sajt) készítéséhez azonban ismerni kell azokat a biológiai és biokémiai folyamatokat, amelyek segítségével jó minőségű és jó ízű termékeket kapunk. A könyv ezért nem receptgyűjtemény, hanem a legfontosabb alapismereteket közli a tejfeldolgozástól az eladásra kész specialitásokig.

Mezőgazda Kiadó, 2011.

Házunk táján–sorozat

Írta: Wolfgang Scholz

Fordította: Nagyné Kiszlinger Henrietta

 

Tartalom

Előszó

Bevezetés

A tejfeldolgozás alapjai

Kémiai feltételek

Mikrobiológiai feltételek

A tej fehérjéje

A tejfeldolgozás segédanyagai

A sajtok felosztása

A juhtej feldolgozása

Savanyított tejtermékek

Friss fogyasztású sajtok

Lágysajtok

Penészes sajtok

Szeletelhető sajtok

Sajtérlelés

Savófeldolgozás

Vaj

A kecsketej feldolgozása

A tehéntej feldolgozása

Savanyú tejből készült sajtok

Függelék

A zsírtartalom beállítása (keverési keresztszámítás)

Számítás zsíregységen keresztül

Számítás keresztkeveréssel

A házi feldolgozás és a közvetlen értékesítés lehetőségei Magyarországon

Jogi rendelkezések közvetlen értékesítőknek Magyarországon

Beszerzési források

Irodalomjegyzék

Tárgymutató