Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Helyesírást fejlesztő gyakorlatok 6.

Paraméterek

Szerző Széplaki Erzsébet
Cím Helyesírást fejlesztő gyakorlatok 6.
Alcím 6. évfolyam
Kiadó Műszaki Könyvkiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelem 64 oldal
Formátum A/4, irkafűzött
ISBN 978 963 16 4652 8
Eredeti ár:
1.180 Ft
1.003 Ft
Online kedvezmény: 15%

A feladatgyűjtemény tartalmazza a legfontosabb helyesírási szabályokat a gyerekek számára a legkönnyebben érthető szóhasználattal, a már meglévő anyanyelvi ismereteikhez igazodva. Tematikája követi a 6. évfolyamos Nyelvtan és helyesírás munkatankönyvét, a szófajokhoz kapcsolódó helyesírási tudnivalókra koncentrál, azok alkalmazását segíti. Ugyanakkor a munkatankönyvtől függetlenül is lehet használni a helyesírási képesség intenzív fejlesztésére. 

Leírás

A feladatgyűjtemény újszerűsége abban áll, hogy tartalmazza a legfontosabb helyesírási szabályokat a gyerekek számára a legkönnyebben érthető szóhasználattal, a már meglévő anyanyelvi ismereteikhez igazodva. A tematikája követi a 6. évfolyamos Nyelvtan és helyesírás munkatankönyvét, a szófajokhoz kapcsolódó helyesírási tudnivalókra koncentrál, és azok alkalmazását segíti. Ugyanakkor a munkatankönyvtől függetlenül is lehet használni a helyesírási képesség intenzív fejlesztésére. Bár a taneszközben lévő sok-sok feladat elsősorban az egyes szófajokhoz kapcsolódó helyesírási tudnivalók alkalmazására épül. A tanulói segédlet kiválóan biztosítja a folyamatos gyakorlást, hiszen felbukkannak az 5. évfolyamos feladatokban begyakorolt szavak, és a tanulók alkalmazhatják a már megismert helyesírási szabályokat is. Így nagyobb az esély arra, hogy hibátlanul dolgozzanak, amely nemcsak sikerélményhez juttatja, hanem motiválja is őket. A feladatgyűjteményben szép számmal megtalálhatók a másolás különböző vállfajai – kiemeléses, válogató másolás – mellett a helyesírási képesség fejlesztésének kiegészítő technikái: csoportosítás, kiegészítés, kiemelés, választás, hibakeresés és -javítás, rejtvények, fejtörők, játékos feladványok. Vannak benne kifejezetten másolásra és tollbamondásra ajánlott szövegek. A gyengébb helyesírási képességű tanulóknak elsősorban a másolást ajánljuk, hiszen ez erősíti a látási képzetet is. A diákok önellenőrzéskor pedig összehasonlító munkát végeznek, amellyel a koncentráló képességük is fejlődik. A feladatgyűjtemény feladatainak utasításai világosak, közérthetőek és figyelemfelkeltők. Tudatosan vannak olyan szavak és kifejezések, amelyek több feladatban is előfordulnak, ezzel segítve a begyakorlást és a bevésődést. A feladatgyűjteményben a játékosítás elemei is megtalálható. A rejtvények, fejtörők, nyelvi feladványok nemcsak szórakoztatóak, hanem gyakran humorosak is. A taneszköz illusztrációi nem öncélúak. Vagy a feladat megoldását segítik, például a fürtábrák, a táblázatok; vagy motiváló hatásúak. Több esetben színezniük is kell a diákoknak. A Szógyűjtemény a gyakorlógyűjteményben előforduló és begyakorolt szavakra épül. A kiadvány végén külön fejezet található, amely a feladatokban szereplő szólások és közmondások jelentésének magyarázatát tartalmazza. Ezzel is támogatva „nyelvünk virágainak” újbóli beépülését a mindennapi nyelvhasználatba. A Helyesírást fejlesztő gyakorlatok feladatai kiválóan alkalmasak az öndifferenciálásra. A diák eldöntheti, hogy a először a könnyű, a közepesen nehéz (négyzet jelzi) vagy a nehéz feladatokat (kör jelzi) oldja meg.

A kiadvány fő témakörei: Az igék helyesírása; A főnevek helyesírása; A melléknevek helyesírása; A számnevek helyesírása; A névmások helyesírása; Az igenevek helyesírása; A határozószók helyesírása; A névutók helyesírása; Az igekötők helyesírása.


Műszaki Könyvkiadó, 2023.

MK-2483

Írta: Széplaki Erzsébet

 

További ajánlatunk:

Helyesírást fejlesztő gyakorlatok 5.

Helyesírást fejlesztő gyakorlatok 7.

Helyesírást fejlesztő gyakorlatok 8.