Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Helyszíni sérültellátás

Paraméterek

Szerző John E. Campbell – Roy L. Alson
Cím Helyszíni sérültellátás
Kiadó Medicina Könyvkiadó
Kiadás éve 2020
Terjedelem 416 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN 978 963 226 785 6
Eredeti ár:
8.700 Ft

Az ITLS (International Trauma Life Support) egy világméretű szervezet, melyet azzal a céllal hívtak életre, hogy közvetett módon segítse a sérülések okozta halálesetek számának csökkenését. A szervezet tanfolyamain nemzetközileg elismert standardoknak megfelelően készítik fel a mentőket és minden érdeklődő orvost a helyszíni sérültellátásra.

Leírás

Az ITLS (International Trauma Life Support) szervezetét azzal a céllal alapították, hogy közvetett módon segítse a sérülések okozta halálesetek számának csökkenését. Tanfolyamain a legfrissebb tudásanyagnak és a nemzetközi standardoknak megfelelően készítik fel a szakembereket a helyszíni sérültellátásra.

A szakmai alapmű immár a 8. kiadással jelentkezik; továbbra is a tanfolyamok tudásanyagát, a korszerű ellátáshoz nélkülözhetetlen ismereteket és az egységes szemléletet kívánja közvetíteni. A helyszíni sérültellátással kapcsolatos valamennyi fontos tudnivaló megtalálható benne, miközben mindvégig előtérben maradnak az életszerű, gyakorlati vonatkozások. A helyszínen értékelendő körülményektől kezdve a sérült első megítélésén át az egyes sérüléstípusok ellátási algoritmusáig valamennyi elméleti és gyakorlati ismeretet tartalmazza annak érdekében, hogy minden rászoruló az ún. „aranyidőn” belül megkapja a szakszerű ellátást.

Az ITLS-könyvet annak érdekében aktualizálták, hogy a sürgősségi ellátók számára közzétegyék a sérült beteg korszerű ellátásával kapcsolatos ismereteket. A traumatológia mint tudományág folyamatosan fejlődik. Az ITLS kutatási munkacsoportja azon volt, hogy a szerzőkhöz eljussanak a sérült kezdő ellátásában fontos információk. Az új kiadásban az egyik legjelentősebb változás, hogy dr. Roy Alson fő társszerző dr. John Campbell mellett. Dr. Alson sürgősségi szakorvos, a mentőellátásban és a mentőoktatásban is széles körű tapasztalattal rendelkezik. A könyvben foglaltak megfelelnek az AHA/ILCOR mesterséges lélegeztetést és újraélesztést tartalmazó legfrissebb irányelvének.

Írta: John E. Campbell - Roy L. Alson
Lektor: Dr. Gorove László, Dr. Márton Erzsébet
 
Kapcsolódó kiadvány:

Tartalom

 1. A helyszín felmérése
 2. A sérült vizsgálata és ellátása
 3. Sérültvizsgálat
 4. Légútbiztosítás
 5. A légútbiztosítás gyakorlata
 6. Mellkasi sérülés
 7. Gyakorlati készségek a mellkasi sérülések ellátásában
 8. Shock
 9. Alternatív vénás utak – gyakorlati készségek
 10. Koponyatrauma és a traumás agysérülés
 11. Gerincsérülés és a gerincmozgás betegközpontú korlátozása
 12. Gyakorlati készségek a gerincsérültek ellátásában
 13. Hasi sérülés
 14. Végtagsérülés
 15. Gyakorlati készségek a végtagsérülések ellátásában
 16. Égési sérülések
 17. Gyermekkori trauma
 18. Időskori trauma
 19. Trauma a terhesség alatt
 20. Alkohol vagy kábítószer hatása alatt álló beteg
 21. Traumás eredetű keringés- és légzésleállás
 22. Általános és a fertőzések átvitelét megelőző óvintézkedések