Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Hiedelem és hagyomány

Paraméterek

Sorozat Szóhagyomány
Szerző Hoppál Mihály
Cím Hiedelem és hagyomány
Kiadó L'Harmattan Kiadó
Kiadás éve 2006
Terjedelem 224 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 7343 25 3
Eredeti ár:
2.200 Ft
1.980 Ft
Online kedvezmény: 10%

Miként működik a hiedelmek rendszere, rendszernek nevezhető-e egyáltalán? A tudós érdeklődő kutatási vágya és az élő hagyomány találkozásának lenyomatát ismerhetjük meg az interdiszciplináris szemléletű kötetből.

Leírás

Évtizedek óta halmozódó adósságot törleszt a szerző ezzel a maga nemében egyedülálló kötettel. Hoppál Mihály jó ideje őrizgette fiókja mélyén teoretikus műveit és gyűjtéseit, melyek szigorú válogatás és átdolgozás után látnak most napvilágot. A kötet struktúrája új elemeket rejt. Tanulmányok és lejegyzett elbeszélések váltogatják egymást, segítve az olvasót – laikust és tudóst egyaránt – a hagyomány és hiedelem viszonyának mélyebb megértésében. Miként működik a hiedelmek rendszere, rendszernek nevezhető-e egyáltalán? A tudós érdeklődő kutatási vágya és az élő hagyomány találkozásának lenyomatát ismerhetjük meg az interdiszciplináris szemléletű kötetből.
Hoppál Mihály (Kassa, 1942. október 21.) a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézetének igazgatója, a hatvanas évek végétől kutatja a magyar narratív hagyomány különböző területeit (néphit, népi gyógyítás, magyar mitológia, samanizmus). 1967 óta dolgozik a Néprajzi Kutatóintézetben, ahol megalapította a népi gyógyítási archívumot és a nemzetközi hírű sámánarchívumot. 1997-től az Európai Folklórintézet igazgatója, melynek keretben az UNESCO szellemi világörökség konvenció kidolgozásában tevékenyen részt vett. 2003-től az MTA Néprajzi Kutatóintézetének igazgatója, s több mint egy évtizede a Nemzetközi Sámánkutató Társaság elnöke. Több könyvsorozat és folyóirat szerkesztője. A magyarság körében kutatott az erdélyi és amerikai magyaroknál is, továbbá kutatott Szibériában és Kínában is.
 
 
 
Sorozatszerkesztő: Nagy Ilona

Tartalom

Bevezető

A hiedelem mint a cselekvés programja

Korondi székely hiedelmek

A hiedelmek természetéről (Hajnal Alberttel közösen)

Visontai hiedelmek

A hiedelem mint nyelvszokás

Széki hiedelemtörténetek

Az „igézés”-hiedelemkör elemei

A magyar lidérc-hiedelemkör szemantikai modellje

Gyermekijesztők

Hiedelemrendszer és identitás

Hiedelmek és hagyományok

A hit és/vagy hiedelem lánclevele a városi folklórban

Újabb lánclevelek

A tanulmányok első megjelenésének adatai