Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Hiedelemszövegek

Paraméterek

Sorozat A magyar folklór szövegvilága
Szerző Pócs Éva
Cím Hiedelemszövegek
Kiadó Balassi Kiadó
Kiadás éve 2012
Terjedelem 716 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 506 880 7
Eredeti ár:
5.300 Ft
4.770 Ft
Online kedvezmény: 10%

E kötettel indul új szöveggyűjtemény-sorozatunk, amely első sorban a néphit, népi vallás, vallásos folklór szöveganyagát hivatott közreadni, részint a folklorisztika hagyományos kategóriarendszerében, műfaji beosztásában, részint az aktuális kutatások új kategóriáinak megfelelően.

Leírás

E kötettel indul új szöveggyűjtemény-sorozatunk, amely első sorban a néphit, népi vallás, vallásos folklór szöveganyagát hivatott közreadni, részint a folklorisztika hagyományos kategóriarendszerében, műfaji beosztásában, részint az aktuális kutatások új kategóriáinak megfelelően. Párhuzamosan készült a még sajtó alá rendezés alatt álló magyar néphit enciklopédiaszerű összefoglalásával, amelynek mintegy példatárául, illusztrációjául kíván szolgálni. A közölt hiedelem-elbeszélések a folklór, illetve hiedelmek gyűjtésének intenzív megindulásától napjainkig tartó mintegy száznegyven éves időszak szövegeit képviselik az ország és a határainkon kívüli magyarság minden térségéből.
A kötet a hatalmas gyűjtött anyagból nem a teljes magyar néphitet, hanem annak egy kiválasztott szeletét reprezentálja: a hiedelemlények vagy „mitikus lények” gazdag és színes világát kívánja minél teljesebben, minél több színárnyalatában bemutatni. Könyvünket a folklorisztika, antropológia, művelődéstörténet és más rokon tudományágak művelőin kívül szívesen ajánljuk a magyar kultúra múltja iránt érdeklődő szélesebb olvasóközönségnek is.
 
Sorozatszerkesztő: Pócs Éva