Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Hímzés mintagyűjtemény

Paraméterek

Sorozat Mesterség – hagyomány
Szerző Illés Károlyné
Cím Hímzés mintagyűjtemény
Kiadó Hagyományok Háza
Kiadás éve 2015
Formátum Oktatócsomag
ISBN 978 963 86437 5 9
Ár:
5.800 Ft

Dr. Illés Károlyné Kárpát-medencei hímzésanyagunk egészét az olvasó elé tárja. Az egységes koncepció mentén szerkesztett, áttekinthető, könnyen követhető kiadvány tankönyvként széles körben használható, hiszen segítséget nyújt a kézműves szakiskolákban a tájegységek hímzéskultúrájának elsajátításához, de nagy haszonnal forgathatja a szakkörvezető is, hiszen új ötleteket kaphat belőle, és nem utolsósorban minőségi útmutatást.

Leírás

A hagyományokon alapuló népi hímzéssel foglalkozó alkotók körében talán nem is találunk olyat, aki előtt ne csengene ismerősen Dr. Illés Károlyné, Ani neve. Nem csupán azért, mert több mint három évtizede vezet hímző- és szövőszakköröket, 14 éve szakmai vezetője a békéscsabaiak országosan és nemzetközileg is ismertté vált, egyik legeredményesebb szakkörének, a „Rozmaring Hímző Szakkörnek,” hanem azért is, mert hosszú idő óta meghatározó egyénisége népi hímző kultúránk életben tartásának, továbbéltetésének, széles körben való megismertetésének.

A kezdetektől fogva elsődleges feladatának tartotta szűkebb pátriája, Békés megye rendkívül gazdag hímzéshagyományainak utókor számára történő megmentését. Sokoldalú, nyitott egyéniségének köszönhetően Illésné Ani azonban nem maradt meg szűkebb pátriája hímzéskultúrájánál. A hagyományokat még őrző helyszíneken, múzeumi- és egyéb gyűjteményekben végzett kutató- és gyűjtőmunkája eredményeként páratlan ismeretekre tett szert más tájegységek hímző hagyománya terén is. Terveiben a mindenkori funkcióhoz igazodóan szélesre tágult a népi hímzések alkalmazási köre. Kezdetektől fogva kötelességének tartotta azt is, hogy a benne összegyűlt tudást és tapasztalatot átadja másoknak. Elévülhetetlen érdemei vannak a szakképzés terén, amit a békéscsabai kézműves iskolában, a nyári táborokban, az országos továbbképzéseken folyamatosan végez. Immáron több százra rúg az ország egészéből, s határainkon túlról származó, keze alól kikerült tanítványok száma.

Dr. Illés Károlyné sok-sok szakmai gyakorlattal és tapasztalattal a háta mögött egy hiánypótló munka elkészítésére vállalkozott. Gyakorló oktatóként maga is nap-mint nap szembesült azzal, hogy a népi hímzést oktatók számára nincs egy olyan, átfogó kiadvány, mely az alapvető ismereteket összesíti és gyakorlati útmutatókkal is szolgál. A kiadvány, aminek megírására vállalkozott sokkal több egy tankönyvnél. Tökéletesen egyet lehet érteni Barcsay Andrea könyvhöz írt ajánlásával, melyben így fogalmazott: „Tankönyvként széles körben használható a gyűjtés, hiszen segítséget nyújt a kézműves szakiskolákban a tájegységek hímzéskultúrájának elsajátításához. Nagy haszonnal forgathatja a szakkörvezető is, hiszen új ötleteket kaphat belőle, és nem utolsósorban minőségi útmutatást. Persze, ha valaki bátor és egyedül fog hozzá megvalósítani álmai hímzését, az sem marad ’vezérfonal’ nélkül.”

Illés Károlyné egy egységes koncepció mentén szerkesztett, áttekinthető, könnyen követhető és nagyon jól használható munkát tár elénk. Mindehhez ő maga adja meg az útmutatókat szerzői előszavában. Fő célja mindenekelőtt az, hogy bepillantást engedjen a magyar tájegységek rendkívül gazdag hímzéstárába, és segítse hímzéshagyományaink megismerését, ápolását és megőrzését.

Az anyag felosztása a nagyobb tájegységek alapján történt, ezeken belül találhatjuk a kisebb tájegységek hímzéseit. Az itt szereplő minták kiválasztásában arra törekedett, hogy a táj hímzéseinek legjellegzetesebb motívumait mutassa be. A hímzésgyűjteményben szereplő tájegységekben való tájékozódást egységesen a stílus rövid, vázlatszerű leírása – előfordulási hely, eredeti funkció, alapanyag, öltések, színek, motívumok – segíti. Óriási segítség az alkotóknak az, hogy mindenkor megadja a felhasználás lehetőségeit, figyelembe véve a ma is kapható alapanyagokat, hímzőfonalakat is. A kiadvány érdemei között kell említenünk, hogy sok-sok gyakorlati útmutatóval is szolgál, olyan tanácsokkal, melyeket a szerző a maga tapasztalatai során szűrt le és ad tovább az alkotni vágyóknak.

A minták összeválogatása különös gonddal készült, a szerző arra is odafigyelt, hogy tehetségének és képzettségének megfelelően mindenki megtalálja benne a számára legmegfelelőbb mustrát. A kiadvány értékét egyedisége mellett növeli az a tény is, hogy a mintarajz egy az egyben átmásolható a textilre és rögtön varrható is.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2012-ben Békéscsabán megjelent kötet első kiadása pillanatok alatt elfogyott, ez tette szükségessé újbóli kiadását. A második kiadás az első bővített változata, olyan hímzőkultúrák is bekerültek a kötetbe, melyekkel immáron teljes körűvé vált Kárpát-medencei hímzéshagyományunk, vagyis Kárpát-medencei hímzésanyagunk egészét az olvasó elé tárja, ezáltal még inkább alkalmas lett a tankönyv funkció betöltésére is.

54 oldal + hímzés mintagyűjtemény

Írta és rajzolta: Dr. Illés Károlyné hímző népi iparművész, a Népművészet Mestere

Szakmai lektor: Dr. V. Szathmári Ibolya

Sorozatszerkesztő: Beszprémy Katalin