Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Hitre, tudásra I.

Paraméterek

Szerző Koltai András
Cím Hitre, tudásra I.
Alcím A piaristák és a magyar művelődés I. (Kiállítási katalógus)
Kiadó Piarista Rend Magyar Tartománya
Kiadás éve 2017
Terjedelem 544 oldal
Formátum A/4, keménytáblás
ISBN 978 615 80517 5 0
Ár:
4.935 Ft
4.441 Ft
Kedvezmény: 10%

A Piarista Rend alapításának 400. és a budapesti Piarista Gimnázium alapításának 300. évfordulója alkalmából a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában megrendezett jubileumi kiállítás katalógusának első, gazdagon illusztrált kötete 16 tanulmányt tartalmaz a piarista rend és Magyarország első kapcsolatairól, a magyar piaristák iskolarendszeréről, természettudományos oktatásról, történetírásról, lelkipásztorkodásról és a hittudományok műveléséről.

Kapcsolódó kiadvány: Hitre, tudásra II.

Leírás

A Piarista Rend alapításának 400. és a budapesti Piarista Gimnázium alapításának 300. évfordulója alkalmából a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában 2017. november 15. és 2018. február 25. között megrendezésre kerülő jubileumi kiállítás katalógusának első, gazdagon illusztrált kötete 16 tanulmányt tartalmaz a piarista rend és Magyarország első kapcsolatairól, a magyar piaristák iskolarendszeréről, természettudományos oktatásról, történetírásról, lelkipásztorkodásról és a hittudományok műveléséről. Mindehhez 217 illusztrált leírás kapcsolódik a kiállításon bemutatott tárgyakról, többek között Kalazanci Szent Józsefet ábrázoló festményekről, metszetekről, fizikai és természettudományi szertárak érdekes darabjairól, különleges kéziratokról, gazdagon díszített egyházi ötvösművekről, miseruhákról.

Szerkesztette: Koltai András

Társszerkesztők: Borbás Péter, Szekér Barnabás, Rákossy Anna

A kiállítás katalógusának két gazdagon illusztrált kötete összesen 32 tanulmányt tartalmaz a piarista rend és Magyarország első kapcsolatairól, a magyar piaristák iskolarendszeréről, természettudományos oktatásáról, történetírásáról, lelkipásztorkodásukról és a szellemjárásokról, továbbá a piarista muzeális gyűjtemények történetéről, művészetükről, zenéjükről, Kodály Zoltánról, Sík Sándorról, az önképzőkörökről, színjátszásról, cserkészetről, vitorlázásról, piarista humorról és a pesti piarista házakról. Mindehhez több mint 400 illusztrált leírás kapcsolódik a kiállításon bemutatott tárgyak részletes leírásával, többek között Kalazanci Szent Józsefet ábrázoló festményekről, a fizikai és természettudományi szertárak érdekes darabjairól, gazdagon díszített egyházi ötvösművekről, miseruhákról, ereklyékről, kitüntetésekről, órákról, pipákról, kódexekről, ex libris-ekről, étkészletekről, boroscímkékről, építészeti tervrajzokról, bábokról, színlapokról, cserkészemlékekről, makettekről és karikatúrákról.

„Az eddigi legteljesebb módon nyílik lehetőségünk megismerni e több évszázados múlt, a Piarista Rend magyarországi történetének tárgyi emlékeit. Idegenvezetést kapunk a rend életének sokszínű, izgalmas világába: megjelennek előttünk a diákok közt sürgő-forgó, oktató tanárok, a hitéletben való elmélyedést segítő atyák, közösségben Istennek szentelt szerzetesek, a természet világát feltáró tudósok, a szépséget sokféleképpen közénk idéző művészek, kíváncsi világjárók – s mindezek közben az emberek, akik egyek voltak közülünk, személyes és közösségi kereséseikkel, nagyságukkal és gyengeségeikkel együtt.”

(Labancz Zsolt tartományfőnök bevezetőjéből)

Tartalom

1. Templom (Kalazanci Szent József, a rendalapító)

2. Iskola (Tanítás és nevelés)

3. Fizika szertár (Fizika és matematika)

4. Természetrajzi szertár (Utazások, földrajz, biológia)

5. Történelmi tár (Régészet és történetírás)

6. Sekrestye (Szentségek és csodák)

7. Oratórium (Hittudomány és hitoktatás)