Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Hitre, tudásra II.

Paraméterek

Szerző Koltai András
Cím Hitre, tudásra II.
Alcím A piaristák és a magyar művelődés II. (Kiállítási katalógus)
Kiadó Piarista Rend Magyar Tartománya
Kiadás éve 2019
Terjedelem 732 oldal
Formátum A/4, keménytáblás
ISBN 978 615 5934 03 2
Ár:
3.990 Ft
3.591 Ft
Kedvezmény: 10%

A Piarista Rend alapításának 400. és a budapesti Piarista Gimnázium alapításának 300. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi kiállítás katalógusának második, az elsőhöz hasonlóan gazdagon illusztrált kötete is 16 tanulmányt tartalmaz a piarista muzeális gyűjtemények történetéről, művészetükről, zenéjükről, Kodály Zoltánról, Sík Sándorról, Erdősi Imréről, Tomek Vincéről, az önképzőkörökről, színjátszásról, cserkészetről, vitorlázásról, piarista humorról és a pesti piarista házakról.

Kapcsolódó kiadvány: Hitre, tudásra I.

Leírás

A Piarista Rend alapításának 400. és a budapesti Piarista Gimnázium alapításának 300. évfordulója alkalmából a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában 2017. november 15. és 2018. február 28. között megrendezett jubileumi kiállítás katalógusának második, az elsőhöz hasonlóan gazdagon illusztrált kötete. Ez a kötet is 16 tanulmányt tartalmaz a piarista muzeális gyűjtemények történetéről, művészetükről, zenéjükről, Kodály Zoltánról, Sík Sándorról, Erdősi Imréről, Tomek Vincéről, az önképzőkörökről, színjátszásról, cserkészetről, vitorlázásról, piarista humorról és a pesti piarista házakról. Mindehhez 206 illusztrált leírás kapcsolódik a kiállításon bemutatott tárgyakról, többek között reneszánsz műkincsekről, ereklyékről, kottákról, kéziratokról, kitüntetésekről, órákról, pipákról, kódexekről, ex libris-ekről, étkészletekről, boroscímkékről, építészeti tervrajzokról, bábokról, színlapokról, cserkészemlékekről, makettekről és karikatúrákról.

Szerkesztette: Koltai András

Társszerkesztők: Borbás Péter, Szekér Barnabás, Rákossy Anna

A kiállítás katalógusának két gazdagon illusztrált kötete összesen 32 tanulmányt tartalmaz a piarista rend és Magyarország első kapcsolatairól, a magyar piaristák iskolarendszeréről, természettudományos oktatásáról, történetírásáról, lelkipásztorkodásukról és a szellemjárásokról, továbbá a piarista muzeális gyűjtemények történetéről, művészetükről, zenéjükről, Kodály Zoltánról, Sík Sándorról, az önképzőkörökről, színjátszásról, cserkészetről, vitorlázásról, piarista humorról és a pesti piarista házakról. Mindehhez több mint 400 illusztrált leírás kapcsolódik a kiállításon bemutatott tárgyak részletes leírásával, többek között Kalazanci Szent Józsefet ábrázoló festményekről, a fizikai és természettudományi szertárak érdekes darabjairól, gazdagon díszített egyházi ötvösművekről, miseruhákról, ereklyékről, kitüntetésekről, órákról, pipákról, kódexekről, ex libris-ekről, étkészletekről, boroscímkékről, építészeti tervrajzokról, bábokról, színlapokról, cserkészemlékekről, makettekről és karikatúrákról.

„Az eddigi legteljesebb módon nyílik lehetőségünk megismerni e több évszázados múlt, a Piarista Rend magyarországi történetének tárgyi emlékeit. Idegenvezetést kapunk a rend életének sokszínű, izgalmas világába: megjelennek előttünk a diákok közt sürgő-forgó, oktató tanárok, a hitéletben való elmélyedést segítő atyák, közösségben Istennek szentelt szerzetesek, a természet világát feltáró tudósok, a szépséget sokféleképpen közénk idéző művészek, kíváncsi világjárók – s mindezek közben az emberek, akik egyek voltak közülünk, személyes és közösségi kereséseikkel, nagyságukkal és gyengeségeikkel együtt.”

(Labancz Zsolt tartományfőnök bevezetőjéből)

Tartalom

8. Rajzterem (Műgyűjtés, festészet, rajz)

9. Kórus (Ének és zene)

10. Íróasztal (Költészet és irodalom)

11. Rendházon kívül (Közéleti szerepvállalás)

12. Rendház (Szerzetesi élet)

13. Színház (Színjátszás)

14. Csónakház (Cserkészet és víziélet)

15. Társalgó (Humor)

16. Tervtár (Építészet)

17. Piarista utca (A pesti piarista házak)