Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

„Hol jártál iskolába?”

Paraméterek

Szerző Balázs Mihály
Cím „Hol jártál iskolába?”
Alcím Tíz magyar író gyermek- és ifjúkora
Kiadó Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum
Kiadás éve 1998
Terjedelem 264 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 7644 78 44
Eredeti ár:
1.000 Ft

Amikor a Toldi Petőfi kezébe kerül, s az elragadtatás lázában lelkét küldi „forró ölelésre” a nagyszalontai másodjegyzőnek, ő is azt tudakolja: „Ki volt tanítód? hol jártál iskolába?” Mi is utánanéztünk, hogy a „kiszemelt” hol, melyik iskolába járt, s ki volt a tanítója, tanára.

Leírás

Magyar írók, költők gyermek- és ifjúkoráról készült dolgozataink céljáról és előzményeiről, vállalkozásunk történetéről korábbi három kötetünk (Forrásvidék 1989, Forrásvidék 1990, Szülőföld és iskola 1996) előszavában részletesen beszámoltunk. Ezúttal a XIX. század tíz kiemelkedő alkotójának ifjúkori portréját adjuk közre. Közülük hárman – Kölcsey, Vörösmarty és Petőfi – az 1989-es kötetünkben is szerepeltek; de mert úgy gondoltuk, hogy a század legnagyobbjai közül nem hiányozhatnak, az első kettőről új dolgozatot készítettünk, a Petőfiről írottat pedig javítottuk. Ahogyan korábban most is arra törekedtünk, hogy az eddig kevésbé feltárt és feldolgozott iskolai évekről adjunk minél gazdagabb részleteket, de nem szűkölködtünk a családi körülmények felidézésében sem.
Amikor a Toldi Petőfi kezébe kerül, s az elragadtatás lázában lelkét küldi „forró ölelésre” a nagyszalontai másodjegyzőnek, ő is azt tudakolja: „Ki volt tanítód? hol jártál iskolába?” Mi is utánanéztünk, hogy a „kiszemelt” hol, melyik iskolába járt, s ki volt a tanítója, tanára. A válaszok nemcsak önmagukban érdekesek, hanem a legtöbbször adalékul szolgálnak egy-egy mű forrásvidékének feltárásához, és segítséget nyújtanak az alkotás megértéséhez.

 

Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, 1998.

Írta: Balázs Mihály

Tartalom

Előszó

Berzsenyi Dániel

Kölcsey Ferenc

Katona József

Vörösmarty Mihály

Eötvös József

Tompa Mihály

Arany János

Petőfi Sándor

Madách Imre

Vajda János

A felhasznált és javasolt irodalomból