Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Honti és a mesevilág

Paraméterek

Szerző Bálint Péter
Cím Honti és a mesevilág
Kiadó Didakt Kiadó
Kiadás éve 2011
Terjedelem 192 oldal
Formátum B/6, ragasztókötött
ISBN 978 963 89167 2 3
Ár:
1.650 Ft

A magyar mesekutatás egyik legígéretesebb tehetségének, a tragikus körülmények közt idejekorán elhunyt Honti Jánosnak szenteltünk emlékülést 2010 októberében a DE Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karán, az IKKA tanszék és az Alkalmazott Narratológiai Műhely közösen.

Leírás

A magyar mesekutatás egyik legígéretesebb tehetségének, a tragikus körülmények közt idejekorán elhunyt Honti Jánosnak szenteltünk emlékülést 2010 októberében a DE Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karán, az IKKA tanszék és az Alkalmazott Narratológiai Műhely közösen, hogy születésének centenáriumára emlékezzünk. Összegyűltünk emlékezni, irodalmárok, filozófusok és antropológusok egy szűk köre, mely lassan egy évtizede minden évben megtalálja az okát és módját annak, hogy a Kárpát-medencei multietnikus mesehagyományról diskurzust folytasson. Honti és a mesevilág címet adtuk az emlékülésnek, jelezve, hogy egyfelől a méltatlanul feledés homályába merült Honti János és a ránk testált életműve szellemiségéhez kívánunk ragaszkodni töprengéseink során, másfelől a mesevilágról alkotott elképzeléseinket, téziseinket valamiképpen egyeztetni, megmérni és ütköztetni óhajtjuk a górcső alá vont Honti-szövegekkel...
... Egy közös eszmecserére hívjuk meg az olvasót, legyen velünk együtt Hontinál vizitációban; legyen velünk együtt, amikor a mi „szellemi elődünk” asztalánál úgy beszélgetünk Hontiról, mintha velünk lenne, s megértő módban diskurálna az őt és műveit faggatókkal. (Bálint Péter)
 
Szerkesztette: Bálint Péter
Szaklektor: Kiss Lajos András filozófus

Tartalom

Bevezető
Bálint Péter Honti szellemi örökségének nyomában
Bódis Zoltán Határátlépések
Weiss János A mese idődimenziói
Biczó Gábor Honti János meseelméletének filozófiai hátteréről
Bujdosóné Papp Andrea Példázat és mese. Szövegosztályok értelmezése Honti olvasása kapcsán
Jenei Teréz A halál és halhatatlanság témája epikus hagyományban
Hermann Zoltán Az ismeretlen népmese
Nicole Belmont A mesék mitikus tartalma