Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Így filmeztünk 3.

Paraméterek

Szerző Szekfü András
Cím Így filmeztünk 3.
Alcím Jancsó és köre
Kiadó Magyar Művészeti Akadémia
Kiadás éve 2021
Terjedelem 476 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 615 6192 85 1
Eredeti ár:
5.600 Ft
5.040 Ft
Online kedvezmény: 10%

A kötetben három hosszú interjú olvasható Jancsó Miklóssal, munkatársai közül szerepel Grunwalsky Ferenc, Böjte József és Márton István. Családtagjai gyakran munkatársai is voltak: Mészáros Márta, Jancsó Nyika, Jancsó Katalin, Jancsó Zoltán, Csákány Zsuzsa és Jancsó Dávid. A Függelékben Gary Vanisian interjúja olvasható Giovanna Gagliardoval, Jancsó olaszországi élettársával és forgatókönyvírójával.

Leírás

Könyvünk legrégebbi interjúja 1968-ban készült, a legújabbak 2020-ban. Legtöbbjük most jelenik meg először nyomtatásban. A kötetben három hosszú interjú olvasható Jancsó Miklóssal, munkatársai közül szerepel Grunwalsky Ferenc, Böjte József és Márton István. Családtagjai gyakran munkatársai is voltak: Mészáros Márta, Jancsó Nyika, Jancsó Katalin, Jancsó Zoltán, Csákány Zsuzsa és Jancsó Dávid. A Függelékben Gary Vanisian interjúja olvasható Giovanna Gagliardoval, Jancsó olaszországi élettársával és forgatókönyvírójával.

Nem bírom megállni, hogy ne ezzel kezdjem. Vastag, sokszorosított füzet, a Fényes szelek című Jancsó-film forgatókönyve. Benne saját, munkaközi kézírásos bejegyzéseim, szövegek áthúzva, átírva, jelenetek rövidülnek, hosszabbodnak, ahogy a film a forgatás közben alakult. Néhány rajzos megfigyelésem arról, hogy hol állt a kamera, merre húzódott a fahrtsín, hol voltak Somló Tamás operatőr reflektorai. Az első oldalon ferdén kézírásos dedikáció: Karafiáth Andrásnak (így hívtak akkor engem) barátsággal és emlékül a közös munkáért és köszönettel – Veszprém, 1968. aug. 26. Miklós. Az utolsó forgatási nap végén tettem oda a rendező elé a forgatókönyvet, és Jancsó Miklós ezt írta bele egy szimpla aláírás helyett. A „közös munka” persze Jancsó kedves, baráti túlzása. Afféle ügyelőként rohangáltam ott, forgatókönyvvel a kezemben, és egy napon statiszta is lettem, Jancsó beöltöztetett kispapnak. (Ld. fényképemet e könyv hátsó borítóján.) Rangomat a csapatban Kende János barátom sok évvel későbbi bon mot-jával tudom érzékeltetni: valaki voltál ott! – mondta Kende. „Valaki hozzon egy kávét!”

Szekfü András

Írta: Szekfü András

MMA Kiadó, 2021.

Így filmeztünk–sorozat

 

Szekfü András PhD, DLA filmtörténész, habilitált címzetes egyetemi tanár. Több hazai egyetem mellett hosszabb ideig tanított Salzburgban, Bécsben és Marosvásárhelyen. Fő kutatási területe a dokumentumfilm-művészet története és elmélete. Jelenleg Balázs Béla utolsó, magyarországi éveinek filmtörténeti vonatkozásait kutatja. Több mint 150 publikációja jelent meg, a magyar mellett angol, német, orosz és lengyel nyelven.