Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Inzulinrezisztencia

Paraméterek

Sorozat SpringMed Diétás Könyvek
Szerző Erdélyi-Sipos Aliz – Tűű László
Cím Inzulinrezisztencia
Alcím Diéta és kezelés (3. kiadás)
Kiadó SpringMed Kiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelem 100 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 6337 59 7
Eredeti ár:
3.980 Ft
3.582 Ft
Online kedvezmény: 10%

Ma már sokan és sokat hallottak az inzulinrezisztenciáról, és sokan úgy gondolják, hogy az üdvözítő megoldás a 160 grammos diéta. Ahogy az életben sincs egyetlen üdvözítő út, így az inzulinrezisztencia kezelésében sincs egyetlen, mindenkinek jó diéta. Különféle utak vannak, és a csapat (orvos, dietetikus) segít kiválasztani, melyiken érdemes menni. 

Leírás

Ma már sokan és sokat hallottak az inzulinrezisztenciáról, és sokan úgy gondolják, hogy az üdvözítő megoldás a 160 grammos diéta. Ahogy az életben sincs egyetlen üdvözítő út, így az inzulinrezisztencia kezelésében sincs egyetlen, mindenkinek jó diéta. Különféle utak vannak, és a csapat (orvos, dietetikus) segít kiválasztani, melyiken érdemes menni. Ez egy hosszú utazás, ahol többször is szükség van az orvosi, dietetikai kontrollra. A kezelés, gondozás szerves része a táplálkozás. Mivel nem egyszerűen az egészséges táplálkozásról beszélünk – bár sokban hasonlít rá – mindenképp szükséges az új étrend beállításhoz a dietetikai konzultáció.

Az inzulinrezisztencia fogalma az utóbbi években a széles nyilvánosság előtt is ismertté vált. A könyv első részében a dietetikus szerző foglalja össze az étrendváltoztatás lényegi pontjait, melyek az inzulinrezisztenciában követendők. Idézet a dietetikus bevezetőjéből: „Szénhidrátanyagcsere-zavar, prediabétesz, cukorbetegség, diéta. Ezeket a szavakat hallva a páciensek szeme előtt egy lemondásokkal, tiltásokkal, korlátozásokkal teli, méréssel, számolással járó, a szabad választásukat, „mozgásukat” szűkítő étrend képe jelenik meg. Hosszú évek tapasztalata alapján mondhatom, hogy ez nem így van. A kezdeti megtorpanás, nehézség után egy új világ tárul fel, az egész étrend sokkal változatosabb, színesebb, gazdagabb, ízletesebb és az egészséges táplálkozáshoz nagyon közel álló lesz. Ebben segít ez a könyv.”
A könyv második részében az orvos szerző bemutatja a vércukor-szabályozás rendszerének összetettségét, a hormonális rendszerek egymásra kifejtett hatásait. Segít megérteni az inzulinrezisztenciát kísérő szerteágazó tüneteket és eligazodni a szükséges terápiás lépések elindításában. A könyv végén az orvosi kifejezések magyarázó szótára és a könyvben szereplő receptekhez készült színes ételfotók találhatók.

 

SpringMed Kiadó, 2023.

SpringMed Diétás Könyvek

Írta: Erdélyi-Sipos Aliz MSc – Dr. Tűű László
Szakmai lektor: Kubányi Jolán MSc

 

Kapcsolódó témakörök:

Diabetológia

Dietetika

Tartalom

A szerzők előszava

I. rész – AZ INZULINREZISZTENS BETEG DIETOTERÁPIÁJA (Erdélyi-Sipos Aliz MSc, dietetikus, táplálkozástudományi szakember)

1. Bevezetés

2. Együnk, de hányszor?

3. Tápanyagokról az inzulinrezisztencia tükrében

4. Fókuszban a szénhidrátok

5. Egy életre szóló egészséges és finom étrend

6. Receptek

II. rész – AZ INZULINREZISZTENCIA ORVOSI VONATKOZÁSAI (Dr. Tűű László, belgyógyász, endokrinológus orvos)

1. Bevezető

2. Mi is az az inzulinrezisztencia?

3. A magas inzulinszint kialakulásának mechanizmusai

4. A kialakult magas inzulinszint biológiai következményei

5. Az inzulinrezisztencia, a magas inzulinszint klinikai tünetei és kivizsgálásuk

6. Terápiás lehetőségek

III. rész – HASZNOS INFORMÁCIÓK

Orvosi szakkifejezések értelmező szótára

IV. rész – SZÍNES MELLÉKLET A RECEPTEKBEN SZEREPLŐ ÉTELFOTÓKKAL

Kapcsolódó kiadványok